Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moft sau necesitate? Ce personalităţi din Constanţa au absolvit Colegiul Naţional de Apărare şi la ce le-a folosit

ro

13 Mar, 2012 00:00 4867 Marime text
montajjpg.jpgÎn ultimii ani, din ce în ce mai multe personalităţi, în special din sfera politică, îşi completează studiile postuniversitare cu studii în cadrul Colegiului Naţional de Apărare. Unii dintre politicieni sunt membri în cadrul Comisiei de Apărare din Senat, comisie în care cunoştinţele acumulate în calitate de cursanţi ai Colegiului Naţional de Apărare le-ar putea folosi. Alţii, după absolvirea acestor cursuri, activează în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Există însă şi absolvenţi pentru care aceste cursuri nu şi-au dovedit, cel puţin până la momentul de faţă, utilitatea. Şi-atunci, ne punem întrebarea: moft sau necesitate?

Ce este Colegiul Naţional de Apărare

 

Potrivit Hotărârii nr. 438 din 5 august 1992 privind înfiinţarea, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a Colegiului Naţional de Apărare, la cursurile acestei instituţii se pot înscrie „personalităţi civile şi militare, absolvenţi ai institutelor de învăţământ superior civil sau militar, care ocupă sau pot ocupa, în perspectivă, funcţii de conducere şi de decizie în domeniile politicii de securitate şi apărare naţională". De asemenea, conform aceleiaşi hotărâri, „studiile în cadrul Colegiului Naţional de Apărare sunt echivalente cursurilor postuniversitare din învăţământul civil şi postacademice din învăţământul militar".

Aşa cum se precizează în articolul 4 al hotărârii menţionate, „cheltuielile de pregătire vor fi suportate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale".

Parlamentari cu diplome de absolvenţi ai Colegiului de Apărare

 

absolventicolegiuaparare-MirceaBanias003.jpgÎn ceea ce-i priveşte pe parlamentarii constănţeni, aceştia sunt, se pare, în trend: au bifat Colegiul Naţional de Apărare. Mircea Banias a absolvit, în 2006, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I" Bucureşti, Colegiul Naţional de Apărare. Senatorul Banias, fost democrat-liberal, actual preşedinte interimar al PC Constanţa, a fost, din 19 decembrie 2008, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.

Deşi se vehiculează faptul că nu mai este membru al acestei comisii, pe site-ul Senatului Mircea Banias figurează tot ca secretar al Comisiei de apărare.

Colegul său de comisie, senatorul PSD Nicolae Moga, este, de asemenea, absolvent al Colegiului Naţional de Apărare. Moga a absolvit Colegiul în 2011 şi, potrivit spuselor sale, nu a avut nicio absenţă, pentru că „orele au fost foarte interesante, iar profesorii au fost de elită, printre ei numărându-se Raed Arafat şi Vasile Dâncu".

Tot în 2011 au absolvit Colegiul Naţional de Apărare şi deputaţii constănţeni Antonella Marinescu şi Zanfir Iorguş. Social-democrata Antonella Marinescu este membru în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic. Deputatul Colegiului 9 este de profesie inginer în industria lemnului.

Ea îl are coleg în această comisie pe deputatul Colegiului 5, democrat-liberalul Zanfir Iorguş.

absolventicolegiuaparare-ZanfirIorgus3.jpg

Absolvent al Colegiului, fost secretar general al MAI

 

Un absolvent mai vechi al Colegiului Naţional de Apărare este fostul deputat constănţean Laurenţiu Mironescu, actual preşedinte al Ligii Navale Române. Mironescu este poate unul dintre foştii parlamentari pentru care cursurile Colegiului Naţional de Apărare, absolvit în 2005, s-au pliat cel mai bine, atât pe pregătirea profesională, cât şi pe funcţiile deţinute. Mironescu este absolvent al Institutului de Marină Civilă Constanţa şi, în 2002, al Master of Science, Transports and Maritime Management, Universitatea Antwerp. El a urmat cursuri în securitate maritimă în Londra, Antwerp şi Rotterdam. Laurenţiu Mironescu a fost, vreme de câteva luni, secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Prefectul este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare

 

Chiar dacă activează în zona administrativă, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a bifat şi el Colegiul Naţional de Apărare. Potrivit CV-ului postat pe site-ul instituţiei pe care o conduce, în 2007 Palaz a absolvit „Securitate şi bună guvernare" la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I", Colegiul Naţional de Apărare.

absolventicolegiuaparare-LaurentiuMironescu04.jpgCa şi Mironescu, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa este unul dintre absolvenţii Colegiului pentru care aceste studii postuniversitare s-au dovedit utile în carieră. Doctor în Drept, Claudiu Palaz a absolvit de asemenea, mai multe cursuri ale Institutului Naţional de Administraţie, în perioada 2001 - 2006 a fost secretar general în cadrul Prefecturii Constanţa şi ulterior subprefect (2006 - 2009). Din 2 octombrie 2009 este prefectul judeţului Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Grig 13 Mar, 2012 22:19 Daca si astia sunt personalitati.....
  • Vasile 13 Mar, 2012 16:19 Dece nu primite mesaje?
  • Vasile 13 Mar, 2012 16:17 Mironescu si Banias:neprofesionisti si imortali.