Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul Vladimir Botnarciuc, despre pacientul plimbat prin spital „Aici este o problemă medicală, nu de imagine sau politică. Eu am luat decizia spre binele bolnavului"

ro

25 Apr, 2012 02:20 9222 Marime text
DESCHIDERE-Botnarciuc_Botnarciuc_2.jpgChirurgul Vladimir Botnarciuc, care a fost şeful de gardă la Spitalul Clinic Judeţean sâmbătă noaptea, susţine că va contesta sancţiunea disciplinară aplicată de conducerea unităţii sanitare. Medicul acuzat că nu a vrut să meargă în sala de politraumă a Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie Medicală, la un pacient care căzuse de la înălţime, a declarat că sala nu este prevăzută cu instrumentele necesare pentru a rezolva probleme chirurgicale.

Aţi fost sancţionat disciplinar pentru că aţi refuzat să mergeţi în sala de politraumă a Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie Medicală, la un pacient care fusese internat după ce a căzut de la înălţime.

Am fost suspendat din graficul de gărzi până la finalizarea anchetei administrative. Dar nici eu nu ştiu de ce am fost sancţionat. De aceea, voi contesta sancţiunea.

Recent, a fost inaugurată noua Clinică de Ortopedie şi Traumatologie Medicală, în care au fost investiţi 10 milioane de euro. Aţi declarat că sala de politraumă nu are toate dotările necesare. Despre ce dotări vorbim?

Lipsesc instrumentarul pentru intervenţii de neurochirurgie, chirurgie abdominală sau toracică, precum şi materialele sanitare specifice. Există doar necesarul pentru intervenţiile ortopedice. Azi (n.r. ieri) s-a discutat acest aspect vizavi de dotări, după problema apărută.

Credeţi că pacientul în cauză ar fi creat imagine Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie Medicală nou renovate şi pentru care a fost adusă o echipă de medici de la Bucureşti?

Aici este o problemă medicală, nu de imagine sau politică. Eu am luat o decizie pentru binele bolnavului. Pacientul a rămas internat în Clinica de Ortopedie, cu toate că la el prima urgenţă era cea respiratorie, pe care trebuia să o rezolvăm. Iar cele mai bune condiţii pentru a rezolva această urgenţă erau în sala noastră (n.r. Secţia de Chirurgie Generală) de la etajul trei. Pacientul a fost adus la noi după o oră şi jumătate, unde i-a fost rezolvată urgenţa respiratorie. Teoretic, acest pacient trebuia să fie internat la noi, dat fiind că un bolnav se internează în secţia în care se tratează afecţiunea care îi pune viaţa în pericol. Iar în acest caz era plămânul. Însă pacientul fusese deja internat în Ortopedie, deoarece medicii ortopezi s-au grăbit şi nu ne-au cerut părerea. Medicii din Clinica de Ortopedie au făcut din acest caz o problemă de ambiţie personală. Între timp, au venit şi rezultatele de la computer tomograf, din care am constatat că era vorba despre un caz complex. Pacientul avea o patologie pulmonară preexistentă şi asta făcea ca intervenţia să fie foarte riscantă. Mai ales că avea o problemă la ambii plămâni. Totuşi, eu nu am înţeles de ce s-a ajuns aici. În regulament scrie că şeful gărzii pe spital decide unde şi ce se face cu bolnavul.

Reamintim că sâmbătă seara medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa nu s-au înţeles în cazul unui pacient, care a fost mutat din Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală la Clinica de Chirurgie şi vice-versa. Tânărul Marius Diaconescu executa lucrări de curăţare a faţadei imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Sucursala Alpha Bank şi a căzut de la înălţime, suferind multiple fracturi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • roxana cristea 29 Apr, 2012 23:03 Se face asa de mare tam-tam cu noua sectie de ortopedie...da, e frumos, e elegant insa daca ati face un reportaj cu camera ascunsa (bolnavilor le-ar veni greu sa vorbeasca deschis, intrucat sunt la mana lor) ati gasi bolnavi carora nu li se schimba pampars-ul o zi intreaga, abia raspund femeile de serviciu la "butonul" care face legatura. Sa mai vorbim ca in sectie ca si la neurochirurgie, efectiv nu au un algocalmin? sau o banala aspirina? si ca pentru fiecare serviciu, daca nu dai spaga, esti ignorat? Incercati, rogu-va un reportaj si apoi vorbim daca moderna sectie este si de prestigiu uman. Trist dar adevat. Ferice de cei ce nu au nevoie de spital in sine si vai de cei care - cu voie sau fara - sunt cu moartea la umar permanent.
  • c.neagoe 25 Apr, 2012 14:57 Din graba , am gresit . Cei de la Bucuresti , "adsii" , au avizul colegiului din Constanta ?
  • c.neagoe 25 Apr, 2012 08:31 Revin cu o intrebare : are avizul colegiului medicilor din Constanta ?
  • c.neagoe 25 Apr, 2012 07:02 In activitatea medicului , trebuie sa primeze interesul bolnavului (salvarea vietii ) , nu orgoliile sau publicitatea .posturile trebuie ocupate prin concurs , nu prin relatii , interese , cumetrii , ochi frumosi (inima cere ) . Domnul dr. Bondarciuc , are perfecta dreptate , atitudinea a fost in favoarea bolnavului si in plus era seful garzii , deci medicul cu maxima responsabilitate . Legea sanatatii nu permite "aducerea " unor medici (prieteni sau parteneri de afaceri , cu cine trebuie ) , ci ocuparea prin concurs. Pot afirma ca nu sunt un prieten al domnului dr. Bondarciuc , dar situatia m-a revoltat. Ar fi culmea , ca dumnealui sa fie cel sanctionat si cei ce nu au respectat regulamentele si au riscat viata bolnavului .