Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legăturile cu Strutinsky Totul despre firmele lui Radu Mazăre, din sesizarea ANI (galerie foto+documente)

ro

10 Dec, 2014 00:00 8226 Marime text
„Dacă doamna inspector nu s-ar fi grăbit, nu ar fi încălcat legea, ar fi aşteptat cele 15 zile, i-aş fi pus la dispoziţie hotărârea Curţii de Apel Galaţi“
 

Edilul-şef al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, a mers, ieri, pentru a 35-a oară, la sediul Poliţiei Judeţene, unde dă cu subsemnatul, el fiind cercetat sub control judiciar, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“. În faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Radu Mazăre a făcut mai multe declaraţii în legătură cu sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către Agenţia Naţională de Integritate, cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. Concret, Mazăre este bănuit că, în calitate de reprezentant al municipiului, ar fi semnat cinci contracte şi un acord-cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL), care îl au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, cu care edilul-şef se afla în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă, în cele ce urmează, structura celor opt societăţi în care Radu Mazăre este asociat sau acţionar alături de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky: când au fost înfiinţate, ce domeniu de activitate, ce acţionariat şi ce cifră de afaceri au aceste firme.
 
Revenind la scurta conferinţă de presă de ieri, din faţa Poliţiei, Radu Ştefan Mazăre a susţinut că Agenţia Naţională de Integritate s-a grăbit să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie, explicând că acest nou dosar ar avea aceeaşi bază ca cel din 2009 (el putând fi citit integral AICI). Concret, pe data de 4 august 2009, ANI a anunţat constatarea faptului că „domnul Mazăre Radu-Ştefan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.04.2003 - 6.11.2003, întrucât a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de Primar al Municipiului Constanța, cât şi funcţia de administrator la o societate comercială“. La vremea respectivă, primarul a susţinut că este vorba despre mai multe greşeli ale Registrului Comerţului, după care a deschis o acţiune împotriva celor de la Integritate. Ulterior, Curtea de Apel Galaţi i-a dat câştig de cauză lui Mazăre şi a obligat Agenţia Naţională de Integritate să-i dea daune morale în valoare totală de 5.000 de lei.

Elena Galan, fost salariat al Primăriei Constanţa?

„Ieri (n.r. 8 decembrie), am primit o adresă de la ANI. Mi-au fost cerute punctele de vedere, dacă mai am suplimentare, cu privire la contractele de pază şi contractele cu Soti (n.r. Soti Cable Neptun). În aceeaşi adresă, la sfârşit, doamna inspector (n.r. Elena Galan, fost salariat al Primăriei Constanţa, potrivit surselor noastre) spune că în caz de neprezentare la data stabilită prin prezenta informare sau neprezentare a punctului meu de vedere după expirarea unui termen de 15 zile de la primirea documentului, şi eu nu i-am dat punctul de vedere, ea va întocmi un raport pe care îl va înainta instituţiilor abilitate. Ieri am primit asta (n.r. adresa ANI) în poştă şi tot ieri am aflat că mi-a şi făcut plângere la DNA. Dacă doamna inspector nu s-ar fi grăbit, eu i-aş fi dat nişte documente şi probabil că nu ar mai fi făcut plângerea respectivă. Dar pentru că s-a grăbit, am s-o recuz ca şi inspector, am să-i fac plângere penală pentru abuz în serviciu şi am să-i cer daune. (...) Dacă doamna inspector nu s-ar fi grăbit, nu ar fi încălcat legea, ar fi aşteptat cele 15 zile, i-aş fi pus la dispoziţie hotărârea Curţii de Apel Galaţi. În cele două comunicate, din 2009 şi 2014, ANI vorbeşte despre acelaşi lucru: că Strutinsky este asociat la Conpress, la Telegraf şi la Soti şi eu sunt asociat cu Strutinsky la hotel. (...) Calitatea de acţionar într-o altă firmă nu presupune efectuarea de acte de comerţ“, a mai declarat Radu Mazăre.

Este moral?

Tot în faţa Poliţiei, edilul-şef a fost întrebat dacă este moral ca Primăria Constanţa să încheie contracte cu o firmă condusă de un asociat al său în alte unităţi comerciale. În acest context, Mazăre a răspuns: „Oamenii au participat la licitaţii! Eu nu mai am acţiuni la Conpress şi Soti de 12 ani. Ce treabă are hotelul (n.r. Flora din Mamaia) cu firma de pază, unde eu nu mai am acţiuni? Firma de pază a venit... am făcut o procedură specială de achiziţie. Nici nu trebuia să fac licitaţie şi am făcut. Curtea de Conturi nu are nimic de reproşat. Soti a venit la licitaţie. Ce puteam să-i spun? Dacă nu-l primeam la licitaţie (n.r. face referire la Sorin Gabriel Strutinsky), mă dădea în judecată“, a conchis Radu Mazăre.

Asociat sau acţionar

Aşa cum precizam şi mai sus, ZIUA de Constanţa prezintă, în cele ce urmează, structura celor opt societăţi în care Radu Mazăre, primarul Constanţei, este asociat sau acţionar alături de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky: când au fost înfiinţate, ce domeniu de activitate, ce acţionariat şi ce cifră de afaceri au aceste firme.
 
Ideea Contrast SRL, societate înfiinţată pe 4 iulie 2001, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi pe Marius Petre Săvulescu, acesta din urmă fiind şi administratorul firmei. Societatea are ca domeniu de activitate „comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc“.
Potrivit date-financiare.ro, în 2013, Ideea Contrast SRL a avut 11 salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 1.275.632 de lei. În aceeaşi perioadă de timp, profitul net a fost de 147.121 de lei.
În ceea ce priveşte indicatorii financiari ai Ideea Contrast SRL, potrivit vrajitorul.eu, în 2013, aceştia au fost:
 
Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate (11,53% faţă de % media industriei).
 
Evoluţia cifrei de afaceri este mult mai slabă decât cea a industriei din care face parte. Firma prezintă un risc ridicat, având în vedere că nu reuşeşte să urmeze tendinţa de dezvoltare a segmentului din care face parte (-7,64% faţă de % media industriei).
 
Randamentul activelor este foarte scăzut comparativ cu al industriei din care face parte. Firma prezintă o competitivitate scăzută comparativ cu firmele competitoare.
 
Randamentul capitalurilor este semnificativ mai mare comparativ cu industria din care face parte firma. Firma prezintă un risc foarte scăzut comparativ cu firmele competitoare şi fructifică excelent capitalul existent (4,33% faţă de % media industriei).
 
Nivelul datoriilor în total activ este semnificativ mai mare comparativ cu media industriei din care face parte. Firma are capitaluri proprii foarte reduse şi acest aspect poate afecta menţinerea echilibrului financiar (29,85% faţă de % media industriei).
Firma încasează facturile emise în termene mult mai lungi decât media industriei din care face parte. Încasarea la termene foarte mari a creanţelor creează lipsa de lichidităţi şi dezechilibru financiar (347 zile faţă de zile media industriei).
 
Conform vrăjitorul.eu, „compania se află într-o situaţie financiară precară. Nivelul profitabilităţii operaţionale, precum şi soliditatea indicatorilor de solvabilitate nu pot garanta o evoluţie total lipsită de riscuri în perioada următoare. Firma întâmpină dificultăţi în achitarea obligaţiilor de plata faţă de partenerii de afaceri. Este recomandată monitorizarea mai frecventa a evoluţiei acestei companii“.
 
Xenoti SRL, firmă înfiinţată pe 6 ianuarie 1995, cu sediul în Complex Flora, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Nicuşor Constantinescu, pe defunctul Mihail Gheorghe Cârciog şi pe Radu Mazăre. Administratorul Xenoti SRL este Sorin Strutinsky. În ce priveşte domeniul de activitate al firmei, pe Registrul Comerţului se menţionează „hoteluri şi alte facilităţi de cazare“. Conform informaţiilor disponibile pe date-financiare.ro, anul trecut, Xenoti SRL a avut... zero angajaţi şi pierderi de 981.094 de lei. Cifra de afaceri netă a fost de 7.959.208 lei.
În ceea ce priveşte indicatorii financiari ai Xenoti SRL, potrivit vrajitorul.eu, în 2013, aceştia au fost:
 
Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate (12,51% faţă de % media industriei).
 
Evoluţia cifrei de afaceri este mai bună decât cea a industriei din care face parte. Firma prezintă un risc scăzut decât sectorul de activitate din care face parte (1,52% faţă de % media industriei).
 
Randamentul activelor este foarte scăzut comparativ cu al industriei din care face parte. Firma prezintă o competitivitate scăzută comparativ cu firmele competitoare.
 
Randamentul capitalurilor este semnificativ mai mare comparativ cu industria din care face parte firma. Firma prezintă un risc foarte scăzut comparativ cu firmele competitoare şi fructifică excelent capitalul existent (9,2% fata de % media industriei).
 
Nivelul datoriilor în total activ este semnificativ mai mare comparativ cu media industriei din care face parte. Firma are capitaluri proprii foarte reduse şi acest aspect poate afecta menţinerea echilibrului financiar (55,13% faţă de % media industriei).
 
Firma încasează facturile emise în termene mult mai lungi decât media industriei din care face parte. Încasarea la termene foarte mari a creanţelor creează lipsa de lichidităţi şi dezechilibru financiar (126 zile faţă de zile media industriei).

Situaţie financiară normală

Conform vrăjitorul.eu, „compania se află într-o situaţie financiară normală. Nivelul profitabilităţii operaţionale, precum şi soliditatea indicatorilor de solvabilitate nu pot garanta o evoluţie total lipsită de riscuri în perioada următoare. Există posibilitatea ca, în următoarele 6-12 luni, firma să întâmpine dificultăţi in achitarea obligaţiilor de plată faţă de partenerii de afaceri. Este recomandată monitorizarea mai frecventă a evoluţiei acestei companii“.

Mihai Mazăre - fondator

În ceea ce priveşte Sigma Trading SA, societatea a fost înfiinţată în februarie 1997. Acţionar persoană juridică în firmă este Five Holding SA. Acţionari persoane fizice sunt Mihai Mazăre (fondator), fratele primarului Mazăre, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky, defunctul Mihail Gheorghe Cârciog şi senatorul Nicolae Moga. Administratorul societăţii este Mihai Mazăre.
Potrivit informaţiilor disponibile pe Registrul Comerţului, Sigma Trading SA se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
În 2013, Sigma Trading SA a avut un singur angajat, o cifră de afaceri de 554.324 de lei şi un profit net de 48.268 de lei. În prezent, pentru această societate, indicatorii economici nu sunt disponibili.
 
Silk Estate SA a fost înfiinţată tot pe data de 21 august 2013 şi provine tot din divizare parţială. Acţionari persoane juridice sunt aceleaşi KLD Services SRL şi Eurosantis SRL. Acţionari persoane fizice sunt George Secărea, Nelu Mirea, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre. Şi în această societate, există „asociaţi listă“. Administratorul societăţii este Marius Petre Săvulescu. Firma are ca activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. „Text suplimentar activitate principală: excepţie leasing“, se menţionează în Registrul Comerţului. La momentul actual, datele financiare ale Silk Estate SA pentru 2013 nu sunt disponibile.

Fondator - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa  

Înregistrată la Registrul Comerţului în august 2013, SC Alliance Qwest Company SRL provine din divizare parţială. Sediul social al societăţii se află în municipiul Constanţa, strada Timişana. Firma are un capital social subscris de 119.089,44 de lei, integral vărsat, compus din 248.103 acţiuni, valoarea uneia fiind de 0,48 de lei. Acţionari juridici în firmă sunt KLD Services SRL, în calitate de fondator, care deţine 19.450 de acţiuni (7,84% din capitalul social şi Eurosantis SRL, în calitate de fondator, care deţine 58.468 de acţiuni (23,57% din capitalul social). Persoanele fizice care deţin acţiuni în această societate sunt Nicuşor Constantinescu (fondator), preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, care deţine 19.450 de lei (7,84%), Nelu Mirea, care deţine 57.215 acţiuni (23,06%), George Secărea - 56.565 de acţiuni (22,8%) şi Radu Mazăre - 19.449 de acţiuni (7,83%). Alte 17.506 acţiuni (7,06% din capitalul social) sunt deţinute de listă acţionari. Administratorul firmei este Septimiu Manuel-Răduca, născut pe 7.02.1980, în Corabia, Olt), al cărui mandat expiră în august 2017. Firma are ca domeniu principal de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriat. Potrivit date-financiare.ro, societatea cu zero angajaţi a declarat, în anul fiscal trecut, o cifră de afaceri netă de 12.048 de lei şi o pierdere de 6.958 de lei.
 
Potrivit vrajitorul.eu, indicatorii financiari ai societăţii Alliance Qwest Company SRL sunt:
 
Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate (0% faţă de % media industriei).
Evoluţia cifrei de afaceri este mai bună decât cea a industriei din care face parte. Firma prezintă un risc scăzut decât sectorul de activitate din care face parte (0% faţă de % media industriei).
Randamentul activelor este foarte scăzut comparativ cu al industriei din care face parte. Firma prezintă o competitivitate scăzută comparativ cu firmele competitoare.
Randamentul capitalului este semnificativ mai mare comparativ cu industria din care face parte firma. Firma prezintă un risc foarte scăzut comparativ cu firmele competitoare şi fructifică excelent capitalul existent (0% faţă de % media industriei).
Nivelul datoriilor în total activ este semnificativ mai mare comparativ cu media industriei din care face parte. Firma are capitaluri proprii foarte reduse şi acest aspect poate afecta menţinerea echilibrului financiar (58,3% faţă de % media industriei).
Perioada de încasare clienţi: Firma încasează facturile emise în termene mult mai lungi decât media industriei din care face parte. Încasarea la termene foarte mari a creanţelor creează lipsa de lichidităţi şi dezechilibru financiar (215 zile faţă de zile media industriei). „Compania se află într-o situaţie financiară normală. Nivelul profitabilităţii operaţionale, precum şi soliditatea indicatorilor de solvabilitate nu pot garanta o evoluţie total lipsită de riscuri în perioada următoare. Există posibilitatea ca, în următoarele 6-12 luni, firma să întâmpine dificultăţi în achitarea obligaţiilor de plată faţă de partenerii de afaceri. Este recomandată monitorizarea mai frecventă a evoluţiei acestei companii“, se precizează pe vrajitorul.eu.
 
Eurosantis Com Invest SA provine, de asemenea, din divizare parţială şi a fost înregistrată pe data de 21 august 2013. Sediul social este în municipiul Constanţa, bulevardul 1 Mai. Capitalul social subscris este de 101.722,23 de lei, integral vărsat, compus din 248.103 acţiuni, valoarea uneia fiind de 0,41 de lei. Acţionari persoane juridice în firmă sunt SC KLD Services SRL (fondator), care deţine 19.450 de acţiuni (7,84% din capitalul social), şi Eurosantis SRL (fondator), care deţine 172.248 de acţiuni (69,43% din capitalul social). Acţionari persoane fizice sunt, aşa cum reiese din datele disponibile pe Registrul Comerţului, Radu Mazăre (fondator), cu 19.449 de acţiuni (7,83% din capitalul social) şi Nicuşor Constantinescu (fondator) cu 19.450 de acţiuni (7,84% din capitalul social). În firmă există, de asemenea, „asociaţi listă“, care deţin împreună 17.506 de acţiuni (7,06% din capitalul social). Administratorul Eurosantis Com Invest SA este Ionel Căpraru, născut pe 24.12.1951, în Galaţi, al cărui mandat expiră pe 21.08.2017. Eurosantis Com Invest SA are ca domeniu de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. În anul fiscal 2013, potrivit date-financiare.ro, societatea cu zero salariaţi a declarat o cifră de afaceri de 3.855 sw lei şi o pierdere de 6.828 de lei.
 
Potrivit vrajitorul.eu, indicatorii financiari ai societăţii Eurosantis Com Invest SA sunt:
 
Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate de 0% faţă de % media industriei.
Evoluţia cifrei de afaceri este mai buna decât cea a industriei din care face parte. Firma prezintă un risc scăzut decât sectorul de activitate din care face parte (0% faţă de % media industriei).
Randamentul activelor este foarte scăzut comparativ cu al industriei din care face parte. Firma prezintă o competitivitate scăzută comparativ cu firmele competitoare.
Randamentul capitalurilor este semnificativ mai mare comparativ cu industria din care face parte firma. Firma prezintă un risc foarte scăzut comparativ cu firmele competitoare şi fructifică excelent capitalul existent (0% faţă de % media industriei).
Nivelul datoriilor în total activ este semnificativ mai mare comparativ cu media industriei din care face parte. Firma are capitaluri proprii foarte reduse şi acest aspect poate afecta menţinerea echilibrului financiar (283,62% faţă de % media industriei).
Perioada de încasare clienţi: Firma încasează facturile emise în termene mult mai lungi decât media industriei din care face parte. Încasarea la termene foarte mari a creanţelor creează lipsă de lichidităţi şi dezechilibru financiar (365 zile faţă de zile media industriei). „Compania se află într-o situaţie financiară normală. Nivelul profitabilităţii operaţionale, precum şi soliditatea indicatorilor de solvabilitate nu pot garanta o evoluţie total lipsită de riscuri în perioada următoare. Există posibilitatea ca, în următoarele 6-12 luni, firma să întâmpine dificultăţi în achitarea obligaţiilor de plată faţă de partenerii de afaceri. Este recomandată monitorizarea mai frecventă a evoluţiei acestei companii“, se precizează pe vrajitorul.eu.
Potrivit Registrului Comerţului, societatea Comtext SA a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediu social în municipiul Constanţa, strada Miron Costin. Firma are un capital social subscris de 90.010 lei, compus 360.040 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 0,25 de lei. Acţionarii juridici ai societăţii sunt: Marreano Investments Limited (sediul social în Cipru, Nicosia, Akropolis), care deţine 86.800 de acţiuni (24,1% din capitalul social), Worldwide Income Network LTD (sediul social în Seychelles, Victoria, Mahe), care deţine 85.670 de acţiuni (23,79% din capitalul social) şi KLD SERVICES SRL (sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii), care deţine 28.898 de acţiuni (8,03% din capitalul social). Acţionarii persoane fizice sunt: Secărea George, născut pe 13.04.1953, în Constanţa, care deţine 85.084 de acţiuni (23,63% din capitalul social), Mazăre Radu-Ştefan, cu
28.898 de acţiuni (8,03% din capitalul social), şi Constantinescu Nicuşor-Daniel, cu 28.898 acţiuni (8,03% din capitalul social). În firmă există şi o listă de acţionari, care deţin împreună 15.792 de acţiuni (4,39%). Administratorul societăţii este Marcu Mihail-Constantin, născut pe 2.02.1964, în municipiul Iaşi, al cărui mandat expiră pe data de 10.04.2018. Activitatea societăţii este legată de „comerţul cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate“. În anul fiscal 2013, societatea cu 9 salariaţi a înregistrat o cifră de afaceri de 537.009 lei şi o pierdere netă de 286.450 de lei. Pe site-ul vrajitorul.eu nu există date privind indicatorii financiari ai societăţii Comtext SA
 
Conpress Group SRL a luat fiinţă în anul 1993 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Ion Roată. Firma are un capital social subscris de 2.500 de lei, integral vărsat, compus din 250 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt: Mazăre Radu Ştefan, cu 60 de părţi sociale (24% din capitalul social), Cârciog Mihail Gheorghe (decedat), cu
70 de părţi sociale (28% din capitalul social), Strutinsky Sorin Gabriel, cu 60 de părţi sociale (24% din capitalul social), Constantinescu Nicuşor Daniel, cu 60 de părţi sociale (24% din capitalul social). Administratorul societăţii din anul 1993 este Strutinsky Sorin Gabriel. Conpress Group SRL se ocupă de „comerţul cu ridicata nespecializat“. În anul fiscal 2013, societatea cu 171 de angajaţi a declarat o cifră de afaceri netă de 39.027.520 de lei şi o pierdere netă de zero lei.
 
Potrivit vrajitorul.eu, indicatorii financiari ai societăţii Conpress Group SRL sunt:
 
Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate (5,77% faţă de % media industriei).
Evoluţia cifrei de afaceri este mult mai slabă decât cea a industriei din care face parte. Firma prezintă un risc ridicat, având în vedere că nu reuşeşte să urmeze tendinţa de dezvoltare a segmentului din care face parte (- 8,54% faţă de % media industriei).
Randamentul activelor este mai mare decât al industriei din care face parte. Firma prezintă un risc scăzut comparativ cu firmele competitoare şi are perspective solide de dezvoltare.
Randamentul capitalurilor este semnificativ mai mare comparativ cu industria din care face parte firma. Firma prezintă un risc foarte scăzut comparativ cu firmele competitoare şi fructifică excelent capitalul existent (49,92% faţă de % media industriei).
Nivelul datoriilor în total activ este semnificativ mai mare comparativ cu media industriei din care face parte. Firma are capitaluri proprii foarte reduse şi acest aspect poate afecta menţinerea echilibrului financiar (86,17% faţă de % media industriei).
Perioada de încasare clienţi: Firma încasează facturile emise în termene mult mai lungi decât media industriei din care face parte. Încasarea la termene foarte mari a creanţelor creează lipsa de lichidităţi şi dezechilibru financiar (161 zile faţă de zile media industriei). Compania se află într-o situaţie financiară precară. „Nivelul profitabilităţii operaţionale, precum şi soliditatea indicatorilor de solvabilitate nu pot garanta o evoluţie total lipsită de riscuri în perioada următoare. Firma întâmpină dificultăţi în achitarea obligaţiilor de plată faţă de partenerii de afaceri. Este recomandată monitorizarea mai frecventă a evoluţiei acestei companii“, se precizează pe vrajitorul.eu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii