Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Le solicit celor care au susţinut acest abuz să le ceară scuze public constănţenilor“ Pierdere istorică pentru municipalitate! (document)

ro

14 Sep, 2016 00:00 11408 Marime text
În luna martie, cei trei magistraţi au anulat contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc în favoarea unui offshore din Cipru.
 
Pierdere istorică pentru municipalitatea constănţeană! Ieri, judecătorii Revi MogaRamona Poppa și Nicolae Stanciu, din cadrul Curții de Apel Constanța, au menţinut decizia de anulare a taxei de linişte din Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă. Taxa este încasată, din 2003, de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora. Taxa de linişte a adus anul trecut în vistieria bugetului local suma aproximativă de 6,7 milioane de lei.
 
Foarte important, decizia de ieri a judecătorilor Revi Moga, Ramona Poppa și Nicolae Stanciu vizează taxa de linişte încasată în anul 2015.
 
Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, spune că așteaptă motivarea instanței şi că este treaba Consiliului Local Municipal să analizeze impactul asupra bugetului local. La rândul său, viceprimarul municipiului Constanţa Dumitru Babu a susţinut că banii pot fi puşi „la loc cu altceva“.
 
„Este relativ totul... e ca și cu taxa de mediu... azi unii o pierd, mâine se pune altă taxă care se plătește. Asta este situația“, a mai spus Babu.
 
Singurul reprezentant local care pare să fie mulţumit este consilierul local municipal independent Andrei Popescu, fost preşedinte al ACIA şi iniţiatorul procesului.
 
„Sunt mulţumit că lupta mea nu a fost în zadar şi că în sfârşit s-a făcut dreptate. Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, colegilor din ACIA şi, nu în ultimul rând, celor care au semnat pentru desfiinţarea acestei taxe abuzive. Le solicit celor care au susţinut în consiliu şi celor care au contrasemnat acest abuz să le ceară scuze public constănţenilor. În continuare voi lupta pentru transparenţă şi eliminarea abuzurilor!“, a adăugat Popescu.
 
Taxa de linişte a fost anulată, în primă instanţă, de judecătoarea Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, pe data de 21 decembrie 2015.
În motivare, magistratul arată că „este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“.
 
„(…) Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă, deşi, prin denumirea ei, arată că este destinată creşterii gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice, nu este percepută pentru funcţionarea unui serviciu public local, creat în interesul persoanelor fizice şi juridice, ci în interesul exclusiv al Municipiului Constanţa, pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci, iar acestei taxe nu îi corespunde nicio contraprestaţie în folosul reclamantului“, potrivit deciziei Laurei Dan Opariuc, care poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alina 14 Sep, 2016 15:55 Scuzele nu ne încălzesc cu nimic. Să dea banii înapoi reatroactiv şi cu dobândă. Sau poate ne dovedeşte cineva ce linişte a fost asigurată de aceşti bani. În modul acesta ar trebui să mătrăşim şi CAS - ul pe care îl plătim din toate formele de venit şi când ne îmbolnăvim odată la 10 ani, ne facem bine tot pe banii noştri. ACIA nu va avea lupta completă decât atunci când vor face autorităţile să dea banii oamenilor înapoi.