Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii și-au motivat decizia în cazul tragediei de la Doraly! Închisoare cu suspendare după moartea unui copil de doi ani

ro

21 Sep, 2020 00:00 5843 Marime text
  • Raportul de expertiză tehnică auto aflat în fața primei instanțe a stabilit că viteza de deplasare a autoturismului a fost de aproximativ 90 de kilometri/oră.
  • Curtea a considerat că suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului ar fi cea mai recomandată.
  • Magistrații au mai reținut că inculpatul nu are condamnări anteriore, și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității. Judecătorii au mai reținut că aplicarea pedepsei, chiar fără executare, este suficientă și nu va comite alte infracțiuni.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat zilele trecute decizia luată în dosarul accidentului rutier produs în seara zilei de 21 februarie 2018, pe şoseaua Mangaliei din municipiul Constanţa, pe sensul către Doraly, eveniment în urma căruia a rezultat decesul la faţa locului a unui minor, în vârstă de aproape doi ani, şi vătămarea corporală gravă a altor trei persoane. Inițial, șoferul acuzat de producerea tragediei a primit închisoare cu executare, însă Curtea de Apel a decis condamnarea definitivă a inculpatului la închisoare cu suspendare. Raportul de expertiză tehnică auto a stabilit că viteza de deplasare a autoturismului a fost de aproximativ 90 de kilometri/oră. Așa cum deja de cunoaște, limita maximă de viteză în zona în care a avut loc tragedia este de 50 km/h. Cum și-au motivat judecătorii din apel decizia vom vedea puțin mai târziu.

Accidentul rutier a avut loc în seara zilei de 21 februarie 2018, pe şoseaua Mangaliei din municipiul Constanţa, pe sensul către Doraly.

În actul de sesizare a instanţei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa arată că, în seara zilei de 21 februarie 2018, un cetăţean a condus un autoturismul marca Volkswagen, model Polo, pe şoseaua Mangaliei din municipiul Constanţa. La un moment dat, ajuns la un marcaj pietonal, a accidentat trei persoane care se angajaseră regulamentar în traversarea străzii pe marcajul pietonal, din stânga conducătorului auto.

În urma producerii accidentului, a rezultat decesul la faţa locului a unui minor, în vârstă de aproape doi ani, şi vătămarea corporală gravă a altor trei persoane.

Așa cum precizam și mai sus, raportul de expertiză tehnică auto a stabilit că viteza de deplasare a autoturismului a fost de aproximativ 90 de kilometri/oră.
 

De la executare la suspendare

În primă instanță, Judecătoria Constanţa, prin decizia numărul 1092/2019 din 10.09.2019, a dispus condamnarea șoferului la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare. Ulterior, Curtea de Apel Constanța a redus pedeapsa aplicată inculpatului pentru infracţiunea de ucidere din culpă de la trei ani de închisoare la doi ani și șase luni de închisoare. Mai mult, Curtea de Apel a redus și pedeapsa aplicată inculpatului pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă de la doi ani închisoare la un an și șase luni de închisoare. Curtea de Apel i-a aplicat în final inculpatului pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicată inculpatului, pe un termen de supraveghere de patru ani.

În motivarea deciziei, judecătorii Curții de Apel Constanța arată, printre altele, că inculpatul a recunoscut comiterea faptei în modalitatea stabilită prin actul de sesizare al instanței.

Referitor la procesul de individualizare realizat de prima instanță, Curtea de Apel a constatat că pentru stabilirea cuantumului pedepsei, dar și a modalității de executare, trebuiau avute în vedere criteriile de individualizare prevăzute de art.74 Cod penal, respectiv gravitatea infracțiunilor săvârșite, periculozitatea infractorului determinate de împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii; motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit; natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal; nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.
 

Viteză de deplasare, superioară celei admisă în zona producerii accidentului

Pericolul social al infracțiunii comise rezultă din împrejurarea potrivit căreia inculpatul a condus autoturismul cu o viteza de deplasare superioară celei care era admisă în zona producerii accidentului, deși avea obligația ca în apropierea trecerii pentru pietoni, marcată și semnalizată regulamentar, să adapteze viteza de deplasare și să-și sporească atenția astfel încât să poată opri în condiții de siguranță și să acorde prioritatea de care beneficiau pietonii aflați în traversare regulamentară pe sensul de deplasare al autoturismului, punând în pericol real siguranța desfășurării circulației pe drumurile publice (pericol concretizat, de altfel, prin accidentarea victimelor care traversa prin loc marcat și semnalizat), de urmările grave s-au produs, dar și cele care s-ar fi putut produce asupra altor participanți la traficul rutier.

Cu toate acestea, se mai arată în motivarea Curții de Apel Constanța, „analizând solicitarea de reevaluare a pedepsei formulată de inculpat, observă că aceasta este fondată.

„Preliminar, indicăm faptul că în procesul de individualizare a unei pedepse, pentru ca aceasta să-și atingă scopul, trebuie aleasă și dozată astfel încât să fie adaptată cazului individual concret. Adaptarea unei pedepse, ca expresie a umanismului dreptului, presupune nu numai luarea în considerare a faptei concrete săvârșite, ci și analiza infractorului sub multiplele sale aspecte. Fără a contesta gravitatea acțiunii ilicite a inculpatului, Curtea subliniază că se impune a se da eficiență corespunzătoare acelor elemente de natură a caracteriza, în concret persoana inculpatului, elemente de natură a determina reducerea cuantumului pedepselor aplicate“, potrivit motivării.
 

Atitudinea inculpatului

„Indicăm în acest sens, pe lângă atitudinea inculpatului după săvârșirea infracțiunilor, rezultând din prezentarea sa în fața autorității și comportarea sinceră în cursul procesului, aspecte favorabile rezultă și din faptul că nici anterior faptelor deduse în prezenta cauză și nici ulterior comiterii infracțiunilor nu a mai intrat în conflict cu legea penală, este integrat social, își câștigă mijloacele de existență prin muncă, s-a aflat sub imperiul măsurilor preventive privative de libertate pe parcursul procesului penal (arestare preventivă și arestul la domiciliu în perioada 22.02.2018 la 13.08.2018), este tânăr și a dat dovezi de îndreptare care conduc la concluzia că a conștientizat gravitatea deosebită al faptelor comise.


Această evaluare conduce la concluzia că se impune reducerea cuantumului pedepselor aplicate inculpatului, motiv pentru care va admite apelul formulat, va desființa în parte, sentința penală nr. 1092/10.09.2019 pronunțată de Judecătoria Constanța“, conform celor menționată de judecătorii Curții de Apel în motivare.


Referitor la modalitatea de executare, Curtea a considerat că suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului ar fi cea mai recomandată, fiind necesară punerea acestuia sub atenta observație a Serviciului de Probațiune, cu impunerea unor obligații în sarcina sa.


Aici trebuie menționat că sunt întrunite cumulativ condițiile prevăzute de art.91 alin.1 Cod penal, respectiv pedeapsa aplicată nu depășește 3 ani închisoare, inculpatul nu are condamnări anteriore care să-l excludă de la beneficiul instituției suspendării sub supraveghere, și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității și s-a apreciat că aplicarea pedepsei, chiar fără executare, este suficientă și nu va comite alte infracțiuni.


În consecință, Curtea de Apel Constanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de trei ani închisoare aplicată inculpatului, pe un termen de supraveghere de patru ani.


Decizia este definitivă!


Citește și

Omor în localitatea Ivrinezu Mare
Nouă ani de închisoare pentru uciderea soției


Constanța. Un bărbat condamnat pentru uciderea soției, nemulțumit de pedeapsă


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii