Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecata, amânată pentru 2020 Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, achitat într-un dosar. Decizia nu este definitivă

ro

09 Nov, 2019 00:00 3745 Marime text
Joi, la Curtea de Apel Constanţa a avut loc un nou termen în apelul dosarului în care Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, a fost achitat de Tribunalul Constanţa, în primă instanţă. Curtea de Apel a fost amânat pentru data de 9 ianuarie 2020, în vederea audierii unor martori din lucrări. Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă condamnare). 
 
Revenind la dosarul privind achitarea, Dănuţ Căpăţînă este acuzat de acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Lucian Lică, judecător al Tribunalului Constanţa, a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat Dănuţ Căpăţînă „nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. Decizia Tribunalului a fost contestată de procurorii DNA Constanţa, la Curtea de Apel.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice - având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept). În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului“, potrivit DNA.
 
În continuare, conform anchetatorilor, „în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, SCJU „Sf. Apostol Andrei” Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor“.
 
Aşa cum precizam şi mai sus, într-un alt dosar, Marius Damian Mitea şi Ciprian Coadă, judecători ai Curţii de Apel Constanţa, au decis condamnarea definitivă a lui Dănuţ Căpăţînă la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă condamnare). Asta în timp ce SC Mara Investcom SRL s-a ales cu o amendă penală de 200.000 de lei.
 
Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii