Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Încrengătura afacerilor“ finilor lui Constantin Chirilă, Bogdan Dobre şi Bogdan Teodorescu, martori în dosarul Herghelegiu (documente)

ro

27 Oct, 2015 00:00 9388 Marime text


După reţinerea, pentru 24 de ore, a Gabrielei Herghelegiu, şeful Serviciului de Achiziţii Publice din Primăria Medgidia, şi plasarea sa sub control judiciar, rămân în urmă mai multe semne de întrebare. Dacă în ediţia de ieri prezentam, pe scurt, afacerile celor doi martori în cauză cu care aceasta are interdicţia de la instanţă de a comunica pe durata controlului judiciar - Bogdan Florin Teodorescu şi Bogdan Dobre -, precum şi licitaţiile pe care unele dintre firmele lor şi le-au adjudecat la Primăria Medgidia, dar şi la Techirghiol, în ediţia de astăzi vă prezentăm, în detaliu, legăturile de afaceri dintre cei doi martori, precum şi afacerile propriu-zise pe care aceştia le-au derulat în ultimii ani.

Citeşte şi

Acelaşi denunţător din cazul Herghelegiu?: Adrian Stan, edilul-şef de la Techirghiol, arestat după un flagrant al DNA

Trebuie de asemenea să precizăm că, ieri, DNA Constanţa a formulat contestaţie la Tribunalul Constanţa în dosarul în care Gabriela Herghelegiu este cercetată, în prezent, sub control judiciar.

Citeşte şi

Cererea DNA de arestare a fost respinsă: Gabriela Herghelegiu rămâne sub control judiciar

Bogdan Florin Teodorescu este administratorul a două dintre firmele care şi-au adjudecat contracte bănoase la Primăria Medgidia, dar şi la Techirghiol - Elliot Consulting & Parteners SRL şi Construcţii Nuclearo Electrice SA. Potrivit unor surse judiciare, denunţătorul în cazul lui Herghelegiu ar fi acelaşi ca şi în cazul primarului Adrian Stan. În ambele speţe ar fi vorba despre contracte de execuţie lucrări.
 
Bogdan Dobre, celălalt martor din dosarul lui Herghelegiu, cu care aceasta nu are voie să ia legătura, s-a făcut cunoscut pe vremea când democrat-liberalul Constantin Chirliă era parlamentar, acesta făcând parte din echipa care se ocupa de activitatea sa de deputat. Mai mult, atât Dobre, cât şi Teodorescu sunt finii lui Constantin Chirliă, aşa cum chiar el a recunoscut în trecut, întrebat de cotidianul ZIUA de Constanţa.

Finii lui Chirilă, afaceri împreună?

În trecut, familiile Teodorescu şi Dobre au şi făcut afaceri împreună. Astfel, în firma Blue Seven Consulting SRL, înfiinţată în 2012, la Techirghiol (aşadar, contribuabil la bugetul local de la Techirghiol), fondatori erau Bogdan Dobre şi Adela Elena Teodorescu (soţia lui Bogdan Teodorescu), care împărţeau în mod egal părţile sociale, precum şi funcţia de administrator. În 2013 însă, locul lui Bogdan Dobre este luat de soţia sa, Maria Cristina Dobre, care devine şi administrator, în timp ce Adela Todorescu rămâne în firmă. Tot în 2013, asociatele decid suspendarea activităţii firmei până în august 2016.
 
Bogdan Dobre a fost, de altfel, implicat în afaceri şi cu naşii, Constantin şi Aurora Chirilă.  În firma Contempo SRL, înfiinţată în 2003 de Aurora şi Constantin Chirilă, este cooptat în 2008 finul Bogdan Dobre. În 2013 însă, acesta din urmă cesionează cele 5 procente deţinute în firmă către soţia sa, Cristina Maria Dobre, iar pe funcţia de administrator, în locul său, ajunge naşul Constantin Chirilă.

Remember Contempo? Aşa cum Bogdan Dobre nota chiar în declaraţia sa de interese depusă anul trecut, firma Contempo SRL, din Constanţa, unde soţia sa are 5% dintre părţile sociale, a încheiat, în martie 2014, un contract de consultanţă pentru 12 luni cu firma Goldterm Mangalia SA, pentru suma de 59.520 de lei.

Conglomerat de afaceri în „patria“ lui Teodorescu

În prezent, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Bogdan Dobre, fost angajat la cabinetul de deputat al naşului Constantin Chirlă, fost angajat al Sanatoriului Balnear de la Techirghiol şi actual angajat la Primăriei Mangalia, este administrator al unei singure firme - TGT Construcţii SRL.
 
Înfiinţată în 2006 de soţii Bogdan şi Adela Teodorescu, firma ajunge în 2008 la Elena Sauget, care, în 2011, decide să schimbe sediul social al firmei la Cernavodă, pe strada Valea Cişmelei nr. 1. Adresa este a unui mic „incubator de afaceri“, nu mai puţin de opt firme având sediul aici, printre care şi Elliot Consulting & Parteners SRL, Construcţii Nuclearo Electrice SA, Construcţii Nuclearo Edilitare SA, ABN Construcţii Industriale SRL, Car Construct SRL, GA & P Premium SRL şi Vermont Construct SRL. Aşadar, firma lui Dobre este găzduită de clădirea în care se află şi firmele pe care funcţionează afacerile lui Teodorescu.
 
În calitate de asociat, Bogdan Dobre apare în TGT Construcţii SRL, dar şi în Histria Fishing SRL (în lichidare), înfiinţată în 2011, la Nuntaşi, alături de Marian Vişan şi Cristian Bogdan Bobe.
 
Bogdan Dobre a mai fost de-a lungul timpului implicat şi în alte două firme. Potrivit declaraţiei de avere din 2013, acesta deţinea 16% din firma Virginia Invest SRL, din Buzău. Firma a fost înfiinţată în 2010 de Dobre (16%) alături de Viorel Negru (33%), Ştefan Stoian (17%) şi Ovidiu Negru (34%), acesta din urmă fiind şi administrator. În acelaşi an, în firmă sunt cooptate şi Michaela Virgina Howard şi Sorina Durante, iar în iulie 2013, Bogdan Dobre cesionează cele 16% dintre părţile sociale deţinute de el în firmă. Tot în 2013, el renunţă şi la calitatea de vicepreşedinte al Asociaţiei Demos Constanţa, dar încetează activitatea şi la PF Dobre I Bogdan.
 
Tot în acelaşi an, Dobre îşi cesionează părţile sociale deţinute în SC Act Valabil SRL, firmă din Mangalia unde era administrator şi deţinuse 33,33% dintre părţile scoale, fiind asociat cu Gloria Babuşcă şi Constantin Dobre. În prezent, firma funcţionează la Mangalia într-un sediu închiriat de la Constantin Dobre, dar asociat şi administrator este Ramona Popa.

Firma naşilor şi a soţiei, contract cu firma Primăriei Mangalia

Dincolo de faptul că „împart“ acelaşi naş, familiile Dobre şi Teodorescu mai au unele puncte comune. Astfel, ambele au afaceri şi în zona Mangaliei, dar şi în zona oraşului Cernavodă. Dacă Dobre este angajat al Primăriei, iar firma unde soţia sa este asociat, iar naşul, administrator a încheiat contract cu Goldterm Mangalia SA, şi firma Elliot, controlată de Teodorescu, s-a învârtit în zona Callatidei.
 
Nu mai departe de luna mai a acestui an, ABC Val depunea o contestaţie în care solicita  anularea deciziei prin care a fost declarată câştigătoare oferta depusă de asocierea Elliot Consulting & Parteners SRL - Construcţii Nuclearo Electrice SA - SC Argos SA - SC Flash Lightning Services SA, asociere care şi-a adjudecat la Primăria Mangalia contractul „execuţie lucrări în cadrul proiectului «amenajare şi modernizare, zone de interes turistic - sudul litoralului (Mangalia-Saturn)»”.
 
Şi la CN ACN, compania Construcţii Nuclearo Electrice SA şi-a adjudecat anul trecut un contract de aproximativ 2,5 milioane de lei. Contractul pentru execuţia lucrărilor în cadrul proiectului „Amenajare şi reabilitare obiective turistice în staţiunea Neptun-Olimp“ a fost atribuit anul acesta către Construcţii Nuclearo Electrice SA - liderul asocierii, SC Argos SA - asociat 1 şi S. Radu Com şi Radu Prod SRL, pentru suma de 3.286.118 lei, fără TVA.

Cumătrul Bogdan Florin Teodorescu

Cât despre administratorul Construcţii Nuclearo Electrice SA şi al Elliot Consulting & Parteners SRL, am arătat de ieri că este acelaşi Bogdan Florin Teodorescu, născut în 1971, la Braşov. Acesta este asociat (2%) şi administrator al firmei Elliot Consulting & Parteners SRL. Diferenţa de 98% dintre părţile sociale ale firmei este deţinută de Adela Elena Teodorescu, născută în 1974, la Constanţa, cea care a dezvoltat legături de afaceri cu ai săi cumetri - familia Dobre.
 
Este interesant de menţionat şi că Elliot Consulting & Parteners este un vechi partener de afaceri al firmei Argos, controlată de familia Lazia. În 2014, Argos decide să vândă către Elliot un teren intravilan de 554 mp şi construcţia aferentă, neintabulată, situate în Otopeni. Numele omului de afaceri Dorin Lazia a fost vehiculat ca fiind presupusul denunţător în dosarul în care Sorin Strutinsky este suspectat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
În ceea ce priveşte firma Construcţii Nuclearo Electrice SA, 80,92% dintre participările în firmă le deţine PAS - Asociaţia Salariaţilor, reprezentată de Nicolae Buriac - consilier judeţean, diferenţa reprezentând acţiuni deţinute de o listă de 15 persoane. Administrator, numit în aprilie 2012, este acelaşi Bogdan Florin Teodorescu.
 
Bogdan Florin Teodorescu mai apare ca asociat şi în ABN Construcţii Industriale SRL (faliment), cu sediul pe Valea Cişmelei nr. 1, Ecoprefconstruct SRL Murfatlar, Nautica Club SRL (radiată), Radio Familia SRL Constanţa, Thorfactor Industry SRL (radiată) şi Vermont Royal SRL. În afară de CNE SA şi Elliot, acesta mai administrează şi Ecoprefconstruct SRL, din Murfatlar.

Afaceri cu partenerii lui Strutinsky

„Perla coroanei” în ceea ce priveşte afacerile lui Bogdan Teodorescu este firma Ecoprefconstruct SRL, în care, potrivit Registrului Comerţului, asociaţi sunt SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA, reprezentată de Mihaela Elvira Chiriac (actuală Gherasim Tănase) - 20%, Argos SA, controlată de familia Lazia (5%), şi SC Mamaia Luxury Construct SRL, reprezentată de Mihaela Elvira Gherasim Tănase - 40%, Carmen Celestina Iordache - 10%, Lucian Lazia - 20% şi Bogdan Florin Teodorescu - 5%, deţinând şi funcţia de administrator alături de Dorin Mihai Lazia şi Mihaela Elvira Gherasim Tănase.

Citeşte şi
Finul lui Titi Chirilă, prins între Lazia şi fostul coleg al lui Mazăre 

Aşadar, Bogdan Teodorescu este un numitor comun pentru personaje precum Constantin Chirilă sau Nicolae Buriac, ajungând până la oamenii de încredere ai lui Sorin Strutinsky şi presupusul său denunţător, Dorin Lazia. Încurcate sunt căile Domnului, dar parcă mai încurcate sunt legăturile de afaceri între toţi aceştia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii