Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începutul sfârşitului? Creşte numărul contestatarilor. Mii de oameni protestează împotriva administraţiei Mazăre (galerie foto)

ro

09 Jul, 2014 00:00 7735 Marime text
Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), Asociaţia Civică „Pentru Constanţa“, Asociaţia „Viitorul pentru toţi“, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Filiala Constanţa, Fundaţia „Clubul Părinţilor Plus D“, Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) şi Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ sunt organizaţiile care au ieşit şi vor mai ieşi în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea şi dezgustul faţă de administraţia Mazăre.

2014 este anul premierelor pentru Radu Mazăre. Pe lângă faptul că, în primăvara acestui an, a fost reţinut de procurorii anticorupţie în Dosarul Henri Coandă, şeful municipalităţii constănţene se confruntă cu un val de nemulţumiri la adresa sa. Numărul organizaţiilor, al cetăţenilor care îl critică dur, creşte de la o zi la alta. Amintim, în acest context, că, pentru prima dată în 14 ani de mandat, la finalul lunii mai, aproximativ 2.000 de persoane au protestat în faţa Primăriei Constanţa, cerând demisia lui Mazăre din funcţia de primar.

„La mulţi ani cu executare!“

Atunci când impresia generală era aceea că lucrurile s-au liniştit, opt organizaţii au anunţat derularea unui nou protest, vineri, 11 iulie, începând cu ora 15.30, în faţa Primăriei şi a Prefecturii Constanţa. Evenimentul vine după ce sâmbătă, 5 iulie, chiar de ziua primarului Mazăre, Asociaţia Constanţa Ia Atitudine i-a urat edilului-şef „La mulţi ani cu executare!“, în cadrul unui protest modest.

„Ne-am săturat de corupţie“

În ceea ce priveşte evenimentul de vineri, organizatorii dezvăluie motivele care îi determină să iasă în stradă: „Nu vrem să ajungem la cozile sărăciei, ne-am săturat de corupţie, nu vrem să trăim în gaze de şist, nu vrem să mai fim minţiţi, nu vrem să mai fim manipulaţi, nu vrem să mai fie distrus spaţiul verde, vrem respect şi demnitate pentru pensionari, vrem administraţie locală pentru cetăţeni, vrem transport gratuit pentru elevi şi studenţi, vrem respect pentru demnitatea femeilor, vrem un port liber de cotropirea politică, vrem să trăim într-un oraş european, vrem să nu ne mai fie furată demnitatea, vrem ca legea să nu mai fie terfelită“. În contextul protestului de vineri, la care sunt aşteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane, vor fi împărţite materiale cu mesajul „Mazăre şi clanul lui trebuie să plece“, care atrag totodată atenţia asupra uneia dintre cele mai stringente probleme ale constănţenilor, şi anume preţul gigacaloriei: „2008... 119 gigacaloria, 2014... 358 gigacaloria. 12 milioane de dividende a luat Primăria. Şi s-a triplat gigacaloria, fiind cea mai scumpă din România“, susţin organizatorii protestului de vineri.

Aceştia amintesc şi de celebrul dosar al retrocedărilor, în care Mazăre este judecat alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi de alte 35 de persoane (angajaţi ai instituţiilor publice, notari, oameni de afaceri). Nu mai puţin important, pe aceleaşi materiale ce urmează să fie împărţite, vineri, participanţilor la protest, e reamintit cazul lui Ilie Rachieru, fostul director general al RADET, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru luare de mită în formă continuată.

Organizaţia patronală „Operatorul Portuar“, solidară cu protestul

Organizaţia patronală „Operatorul Portuar“ a anunţat, ieri, că este solidară cu protestul anunţat de cele opt organizaţii faţă de administraţia Mazăre: „Operatorul Portuar îşi exprimă solidaritatea cu revendicările acestor organizaţii, printre cele mai importante numărându-se: distrugerea spaţiului verde, nerespectarea legii de către aleşii locali, dispreţul şi discriminarea la adresa femeii, abuzuri faţă de elevi şi studenţi, alături de subfinanţarea învăţământului constănţean, corupţia şi manipularea practicate de membrii administraţiei locale şi, nu în ultimul rând, intenţia de a prelua Portul Constanţa“. „Operatorul Portuar“ reuneşte 34 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe domeniul portuar. Contribuţia Organizaţiei patronale „Operatorul Portuar“ la bugetul local, prin activitatea desfăşurată, este de aproximativ două milioane de euro (în perioada 2009 - 2011).

Ceea ce deosebeşte acest protest de cel organizat la finalul lunii mai este faptul că acum nu ies în stradă doar sindicaliştii şi lucrătorii portuari, care se exprimă împotriva posibilului transfer al unui pachet de 30% din acţiunile Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la municipalitatea constănţeană. Protestul de vineri reuneşte constănţeni de vârste diferite, din domenii de activitate diferite. Mai mult, tema nu mai este doar preluarea Portului Constanţa de către administraţia Mazăre ci, aşa cum am menţionat mai sus, ea este legată de o paletă largă de probleme. Aşadar, contestatarii lui Radu Mazăre, primarul purtat pe braţe de pensionari, se înmulţesc. Pentru prima dată în 14 ani de mandat, oamenii îi cer demisia primarului. Lui şi celor care îl înconjoară.
Întrebat, ieri, cum comentează protestul de vineri, edilul-şef a declarat că nu e interesat, ironizând demersul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • aaa 09 Jul, 2014 06:12 Asta este mazare, el zici ca e primar pe mamaia si atat pentru oras nu misca un deget ca doar din mamaia vin banii. M-am saturat pana peste cap, om in toata firea
  • ema 09 Jul, 2014 00:01 Stau si ma intreb, cand va veni si vremea noastra? Vremea celor care isi doresc un oras curat, cu strazi asfaltate, piste de bicicleta, trotuare pe care sa te poti plimba, fara caini maidanezi. Cum in alte orase, Brasov, Cluj, Oradea, se poate si la noi nu?