Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înalta Curte de Casație și Justiție Instanțele nu mai pot anula suspendarea permisului, în urma sesizării de la Constanța

ro

14 Apr, 2021 00:00 4620 Marime text
  • Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că judecătorii nu au posibilitatea să examineze proporţionalitatea sancţiunii complementare
  • Astfel, dacă sancțiunea complementară este suspendarea permisului de conducere, nu poate să mai fie anulat de către instanță
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit luni printr-un recurs în interesul legii un aspect care nu era la fel abordată de toți judecătorii. Este vorba de momentul când au în față o contestație a unui proces-verbal de contravenție care include și măsura suspendării dreptului de a conduce și se pot pronunța asupra proporționalității măsurii – mai precis, dacă pot aprecia că era necesară sau nu ori dacă perioada de suspendare ar trebui să fie mai mică.
 
„În interpretarea dispoziţiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”, se menționează în minuta ICCJ.
 
Astfel, prin același proces-verbal prin care se aplică șoferului o amendă se pot aplica și alte sancțiuni - sancțiuni complementare, potrivit OUG nr. 195/2002 (Codul rutier).
 
Prin actul de sesizare, regăsit în secțiunea „Documente”, care a ajuns la Înalta Curte s-a pus următoarea întrebare: dacă judecătorul care are în față o contestație a unui proces-verbal de contravenție unde e prevăzută și această sancțiune poate să aprecieze cumva dacă a fost proporțională sau nu și, dacă poate face asta, în ce măsură poate să o înlăture cu totul sau doar să reducă perioada pentru care a fost stabilită. Judecătorii tratează chestiunea în mod diferit în practică - de aceea era nevoie de acest recurs în interesul legii - în sensul că unii se pronunță asupra măsurii și chiar o înlătură cu totul sau doar reduc perioada (de la trei luni la o lună sau două, să zicem), în timp ce alții consideră că judecătorul nu poate să facă nicio apreciere asupra măsurii - dacă era sau nu necesară în cazul respectiv.
 
Iată minuta Hotărârii dată în dosarul 3373/1/2020: „Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și, în consecinta, stabilește că: „In interpretarea dispozitiilor art. 96 alin. (1) si alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si art. 109 alin. (9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) si art. 34 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, instanta de judecata, investita cu solutionarea plangerii contraventionale formulate impotriva unui proces-verbal de contraventie, prin care s-a aplicat sanctiunea complementara a suspendarii temporare a exercitarii dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea sa examineze proportionalitatea acestei sanctiuni complementare”. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civilă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 12 aprilie 2021".
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii