Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Emilian Andrei, redactor-șef ZIUA de Constanța. „El este în fiecare rând, în fiecare pagină, în fiecare semn, în fiecare virgulă și în fiecare punct”

ro

21 Aug, 2021 00:00 3167 Marime text


„Și, ai înțeles ceva?”. Îmi amintesc discuția asta de parcă s-ar fi întâmplat  ieri, chiar dacă luna trecută s-au împlinit 16 ani de când a avut loc. S-a lăsat o liniște apăsătoare, ciudată, de parcă ar fi trebuit să înțeleg sensul vieții.
 
Am ajuns la redacție și am scris. A fost primul material semnat împreună cu nea Andrei. Și, chiar dacă mi-am recunoscut abia după mulți ani de la despărțirea mea de redacția și de familia ZIUA de Constanța, atunci chiar am început să învăț multe despre viață.
 
M-am făcut om mare în redacția ZIUA de Constanța, am intrat un copil fricos, care încerca să braveze, și am ieșit adult, șapte ani și jumătate mai târziu. Iar la metamorfoza mea, nea Andrei nu doar că a fost martor, ci a avut un rol extrem de important.
 
“Corinoaso!”, îi aud și acum strigându-mă. “Și să nu crezi că-i de bine!”
 
Ne privea peste ochelarii de vedere și ne certa adeseori. Ne-a certat, ne-a lăudat, ne-a povestit, ne-a învățat despre scris și despre viață.
 
Am plecat cu greu de la ZIUA, ca orice copil ajuns adult care încearcă să se desprindă de familie, cu bune și cu rele, cu reproșuri și cu zâmbete, cu resentimente și cu amintiri frumoase.
 
Dar, atunci când rănile s-au închis, nea Andrei a avut mereu o vorbă bună. Mă suna de ziua mea sau oricând voia să vadă ce mai fac. Mă întreba și mă sfătuia.
 
Iar eu, cu mintea mea de copil, l-am crezut nemuritor.
Și cred că așa va rămâne. Pentru că Nea Andrei nu este doar Emilian Andrei, cel care a condus ZIUA de Constanța atâția ani. El este în fiecare rând, în fiecare pagină, în fiecare semn, în fiecare virgulă și în fiecare punct. S-a dedicat complet acestui ziar și va trăi în continuare odată cu el.
 
Astăzi, presa constănțeană a pierdut un reper. Orice s-ar spune și oricum l-am fi privit cu toții la un moment dat, nea Andrei ne-a dat, în primul rând, lecția ambiției, a devotamentului, a implicării totale și a pasiunii pentru meseria de ziarist. Organismul viu, în continuă mișcare și schimbare ZIUA de Constanța și-a pierdut astăzi jumătate de inimă. Dar am certitudinea că va rezista și că va duce mai departe, cu onoare, munca ziaristului Emilian Andrei.
 
Rămâi cu bine, nea Andrei!
 
Condoleanțe familiei și redacției ZIUA de Constanța!

Corina Stoica a fost în echipa ZIUA de Constanța în perioada 2005-2012, sub îndrumarea lui Emilian Andrei, care deținea funcția de redactor-șef. Între 2010 și 2012, Corina Stoica a fost redactor șef adjunct și semna cu numele Corina SAMOILĂ. Redăm mai jos câteva materiale de referință ale redactorului:

Apele Romane salveaza firmele prietenilor de faliment

Inculparea în dosarul retrocedărilor lui Mazăre: Zestrea lui Borcea la căsătoria cu Alina

Juniorul, Tărcatu şi arhitecta: Afacerile lui Babuş, prelungite pe str. Liliacului (galerie foto+documente)

OIL Terminal nu a scăpat de problema RAFO Oneşti

Nicusor - Cal de foc, Mazare - Maimuta, Culetu - Capra (galerie foto)


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Țențu Despina 21 Aug, 2021 18:58 Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei! 😢