Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Împrumutat de Mazăre cu 600.000 de euro Grecul Skantzikas şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu amenajează o plajă în Mamaia (documente)

ro

12 Mar, 2015 00:00 7858 Marime text
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a obţinut de la Primăria Constanţa, pe data de 10 martie, autorizaţia de construire nr. 386 pentru SC Blue Beach SRL. Obiectul autorizaţiei, valabilă până în luna mai 2016, constă în „amenajare plajă turistică, situată în Mamaia, sector I, subsector XI, investiţie realizată de SC Blue Beach SRL“, conform contractului de închiriere nr. 1742/8269/AM/27.05.2013.
 
Blue Beach SRL a fost înfiinţată în anul 2003, cu sediul social stabilit în municipiul Constanţa, strada Interioară. Firma are un capital social total subscris de 371.790.000 de lei, compus din 3.717 părţi sociale, valoarea uneia fiind de 100.024 de lei. La momentul înfiinţării, asociaţi în societate erau: Skantzikas Ioannis, născut la data de 19.01.1956, în localitatea Minas, Lakonias, Grecia, Gioxas Antonios, născut la data de 22.08.1967, în Atena, Grecia, şi SC Mehmetoglu SRL. Potrivit Monitorului Oficial din 8 mai 2014, asociaţi în Blue Beach SRL sunt: Skantzikas Ioannis, cu domiciliul în Grecia şi rezidenţa în România, care deţine 2% din capitalul social, Skantzikas Teodora-Maria, care deţine 18% din capitalul social, Gioxas Antonios, cetăţean grec cu domiciliul în Grecia şi rezidenţa în Constanţa, care deţine 30% din capitalul social, şi Mega Development SRL, reprezentată prin administrator
Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, care deţine 50% din capitalul social. Administratorul societăţii Blue Beach a fost reconfirmat, la Adunarea Generală a Asociaţilor din data de 30.04.2014, pentru un mandat de patru ani, Skantzikas Nikolaos. Potrivit date-financiare.ro, în anul 2013, societatea cu 13 angajaţi a declarat o cifră de afaceri de 2.201.963 de lei şi un profit net de 1.089.354 de lei.

 Cine este Skantzikas Ioannis 

 În 2005, a apărut pentru prima dată informaţia că mare parte din averea „cash“ a primarului a fost cedată cetăţeanului grec Ioannis Skantzikas, adică 600.000 de euro. Informaţia se regăseşte şi în declaraţia de avere a edilului-şef al municipiului Constanţa, completată pe 13.06.2014. Astfel, la rubrica „Plasament, investiţii directe şi împrumuturi acordate“, se aminteşte suma de 600.000 de euro cu care a fost împrumutat Ioannis Skantzikas. Născut la Atena, numele acestuia apare în toate cercurile de relaţii din jurul primarului Mazăre. Face afaceri la Constanţa din 2001, anul din care şi Radu Ştefan Mazăre conduce Primăria. Relaţia dintre Ioannis Skantzikas şi Radu Mazăre era atât de apropiată în 2005, încât primarul Constanţei a fost invitat la nunta din Grecia a „datornicului“ cu o mai tânără româncă. Din Registrul Comerţului, aflăm că Ioannis Skantzikas este asociat în următoarele societăţi: Black Sea Suppliers SRL, Blue Beach SRL, Europroiect SRL, Instalatorul SRL, Iolkos Invest SRL, Metal Trade SRL, Oro Construct SRL, Oro Invest SRL, Romexpress Line SRL şi Eurobalkan Blasting SRL (radiată).

 Afacerile Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu

Registrul Comerţului arată că Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este asociată în societăţile Galatap SRL, Galamob SRL (lichidare), Galatap SRL (lichidare), Termoinstal Construct SRL (radiată). Este administratorul firmelor Holland Development SRL, Mehmetoglu SRL, Bulevard SA, Millenium Global Development SA, Mega Development SRL, Holland Development Group SA, Termoinstal Construct SRL, Aqualand SA, Contest SRL, Wynn Resort SRL, Agrocom-Vit 2002 SRL, dar şi cenzor la SC Mobitom SA. Majoritatea societăţilor care o menţionează în documente pe Sorina-Gina Hortolomei-Moscu au fost asociate, de-a lungul timpului, cu numele primarului Radu Mazăre. Mai mult, câteva dintre ele ar fi fost implicate în retrocedările aparent ilegale şi sunt menţionate în celebrul dosar instrumentat de DNA. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este cercetată de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor. Aceeaşi infracţiunea a fost reţinută şi în sarcina firmelor Mehmetoglu SRL (în care asociat persoană juridică figurează SC Mega Development SRL), Bulevard SA şi Millenium Global Development SA, reprezentate de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Ancheta specifică DNA se derulează în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, este suspectat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000, dar şi de abuz în serviciu. Mai mult decât atât, pe lângă Sorina-Gina Hortolomei-Moscu şi Radu Ştefan Mazăre, în cauză mai sunt cercetaţi: Radu Babuş, fost director general al Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, Ion Marica şi Ramona-Daniela Dospinescu, funcţionari ai Primăriei Constanţa, dar şi Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, fost funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001.

 Despre Mega Development SRL

 SC Mega Development SRL a fost înfiinţată în 2001 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Pescarilor. Firma are un capital social subscris de 500 de lei, integral vărsat, compus din 50 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Unicul său deţinător de părţi sociale este Talmage Overseas Limited, cu sediul în Cipru, iar administrator este Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.

Potrivit Registrului Comerţului Mega Development SRL figurează ca asociat persoană juridică în firmele: Mehmetoglu SRL, Hipocrate 2000 SRL şi Blue Beach SRL.

Activitatea principală a firmei este legată de „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“.
 
SC Mehmetoglu SRL a intrat în vizorul DNA în luna iunie 2014, atunci când s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000, a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Tot atunci, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi juridice, printre care şi SC Mehmetoglu SRL, suspectată de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, şi chiar faţă de administratorului societăţii, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, suspectată de săvârşirea aceleiaşi infracţiuni. Procurorii fac referire, în respectivul comunicat, la „o suprafaţă de 11.890 mp, teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa“. Potrivit aceluiaşi comunicat, la data de 28 februarie 2007, „în calitate de primar al municipiului Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală“ pentru respectivul teren. Despre cum a intrat firma controlată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu în posesia terenului vândut de Primăria Constanţa puteţi citi mai multe detalii în articolul publicat în exclusivitate de ZIUA de Constanţa - Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu.

Despre cum a intrat municipalitatea în posesia terenului de la Cazino Mamaia, puteţi citi AICI

Şi mai interesant de văzut este faptul că aceeaşi Mehmetoglu apare în propunerea de reţinere pentru 30 de zile a procurorilor anticorupţie pentru Sorin Strutinsky. În comunicatul DNA care face referire la acest lucru se precizează: „ (n.r. Sorin Strutinsky) i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC Cds Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile“, după cum se arată în comunicatul emis pe 4 februarie de DNA.
 
Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, SC Mehmetoglu SRL, care deţine o jumătate din Cazinoul din Mamaia, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Ferdinand numărul 53. În unitate, ca asociat persoană juridică apare SC Mega Development SRL, cu sediul social în Constanţa, pe strada Pescarilor numărul 96. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este administratorul SC Mehmetoglu SRL, mandatul fiind pe o durată nelimitată. Activitatea principală a unităţii este „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Firma se mai ocupă, printre altele, de servicii anexe silviculturii, de prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, de distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a drumurilor şi a autostrăzilor, a căilor ferate de suprafaţă şi subterane. În activitatea SC Mehmetoglu SRL mai sunt incluse lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide, comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone), comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor, al produselor din carne, al lactatelor, ouălor, uleiurilor şi grăsimilor comestibile. Mehmetoglu SRL se mai ocupă de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal, consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării. Firma are 13 sedii secundare în zona Albatros şi în zona Cazinoului Mamaia Sud.
 
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza comunicatele DNA cu privire la dosarul în care este cercetată Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, precum şi declaraţia de avere din 2014 a primarului Radu Mazăre.
 
Despre declaraţia de avere a lui Radu Mazăre puteţi citi şi aici:

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii