Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Igaş şi Urban au făcut plângeri penale Ce i-a transmis copreședintele PNL Vasile Blaga jandarmului constănţean care i-a spart mailul (motivare judecători)

ro

20 Jul, 2015 00:00 2749 Marime text
ZIUA de Constanţa readuce în atenţie dosarul jandarmului constănţean trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind bănuit că ar fi spart conturile de e-mail deținute de foştii miniştrii de Interne Traian Igaş şi Vasile Blaga, fost preşedinte al Senatului, actual co-președintelui PNL, precum şi de fostul senator Iulian Urban. Jandarmul a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Constanţa, la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă motivarea primei instanţe, respectiv Judecătoria Constanţa, document din care reiese că fostul jandarm ar fi transmis mesaje, pe care le-ar fi conceput şi redactat personal, către Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura Constanţa şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa.
 
Tot în motivarea Judecătoriei Constanţa se arată că fostul jandarm a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fi accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, sistemele informatice, respectiv spaţiul informatic aferent stocării conţinutului şi utilizării adresele de poştă electronică. Mai mult decât atât, el a fost suspectat că ar fi restricţionat accesul utilizatorilor legitimi la adresele de poştă electronică şi că ar fi şters, fără drept, parolele iniţiale.
 
În cauză, magistraţii susţin că fostul jandarm, folosindu-se ilicit de adresa de e-mail, a transmis mesaje, pe care le-ar fi conceput şi redactat personal, către Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura Constanţa şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, precizând astfel că mesajele au fost transmise de senatorul Iulian Urban, utilizatorul real al contului de poştă electronică.
 
Tot potrivit documentului mai sus precizat, la data de 27 februarie 2012, Traian Igaş, senator în Senatul României, a formulat o plângere penală prin care a sesizat faptul că, în data de 9.02.2012, adresa de e-mail utilizată în cadrul Biroului Parlamentar Senator PDL Constantin Traian Igaş nu mai era funcţională. Totodată, în plângerea formulată, Traian Igaş a menţionat că pe e-mail-ul alternativ a primit un mesaj de la serverul Yahoo prin care era înştiinţat că s-a încercat schimbarea parolei de poştă electronică, iar ulterior a primit mai multe mesaje de la Yahoo referitoare la modificarea întrebărilor de securitate, a e-mail-ului alternativ şi chiar referitor la adăugarea unui alt e-mail alternativ. De asemenea, Traian Igaş a mai arătat în plângerea penală că de pe ID-ul său de messenger au fost iniţiate două conversaţii, una dintre ele fiind cu primarul din Năvodari.
 
La rândul său, în plângerea penală, senatorul Iulian Urban a arătat că nu-l cunoaşte pe jandarmul din Constanţa şi că nu i-a dat acordul pentru a trimite sesizările către Prefectura Constanţa, IPJ Constanta şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi nici nu i-a indicat datele de acces la contul de poştă electronică.
 
În acest context, redăm sesizarea trimisă către IPJ Constanţa:
 
„Vă salut. Am fost sesizat în calitatea de (nr. anonimizare instanţă), că firma (nr. anonimizare instanţă), aflată în localitatea (nr. anonimizare instanţă), administrată de (nr. anonimizare instanţă), posesor al (nr. anonimizare instanţă), cod numeric personal (nr. anonimizare instanţă), că ar exista improvizaţii care conduc la furturi de curent electric şi apă potabilă la firma (nr. anonimizare instanţă) şi că un angajat (nr. anonimizare instanţă) de la această firmă conduce autovehicule fără permis prin (nr. anonimizare instanţă), cu aprobarea poliţiştilor din localitatea (nr. anonimizare instanţă). Vă solicit să îmi comunicaţi în scris demararea acţiunilor dumneavoastră şi sancţiunile aplicate“.
 
În faţa instanţei de judecată, fostul jandarm din Constanţa a declarat că regretă faptele comise, că nu a încercat să câştige bani, să şantajeze, ci doar să obţină nişte informaţii care să-l ajute să-şi facă dreptate. El a dorit să precizeze că o mare parte dintre persoanele vătămate au înţeles situţia sa. Spre exemplu, Vasile Blaga i-ar fi spus că nu are nicio pretenţie de la el, doar să-şi vadă de treaba sa.
 
Aşa cum precizam şi mai sus, dosarul a fost închis definitiv de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, aplicându-i bărbatului pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 5 ani.
 
Motivarea instanţei poate fi citită în secţiunea Documente.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii