Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hai că se poate! Un constănţean ar putea să primească o mică avere chiar de la banca ce l-a împrumutat

ro

01 Feb, 2018 00:00 4814 Marime text
Continuăm prezentarea cazurilor câştigate în instanţă de către diverşi cetăţeni care au dat în judecată băncile de unde au luat împrumuturi.
 
În acest caz, Judecătoria Constanţa, în primă instanţă, a admis, în parte, cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanţii (…) în contradictoriu cu pârâta (…). Pe cale de consecinţă, magistraţii au constatat caracterul abuziv şi nulitatea absolută parţială a clauzei „prevăzute în art. 5 din Contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…), respectiv în referire la partea conform căreia: «[…]. După această dată, dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă administrată, care se afişează la sediile (…), la care se adaugă 2,95 p.p.»“.
 
„Constată caracterul abuziv şi, în consecinţă, nulitatea absolută a clauzei prevăzute în art. 9 lit. f) din Contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…), privitoare la comisionul de urmărire riscuri. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligă pârâtă (…) SA la plata către reclamanţi a sumei de 17.377,79 de lei percepută cu titlu de dobândă curentă suplimentară în raport de valoare dobânzii stipulate iniţial în cadrul art. 5 din Contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…), respectiv dobânda curentă în cuantum de 8,9% pe an.
 
Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligă pârâtă (…) SA la plata către reclamanţi a sumei de 8.758,4 lei percepută cu titlu de comision de urmărire riscuri, precum şi a dobânzii legale aferente acestei sume începând cu data încasării fiecărei sume de bani achitate de reclamanţi cu titlu de comision de urmărire riscuri până la data restituirii acesteia“, se mai arată în decizia Judecătoriei Constanţa. Mai mult decât atât, instanţa a admis cererea şi a obligat unitatea bancară la plata către reclamanţi a sumei de 3.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în onorariu avocaţial.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanţa nu este definitivă. Nemulţumită, unitatea bancară a contestat decizia primei instanţe la Tribunalul Constanţa.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii