Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Făgădău nu renunţă. Votul PNL şi PMP în CLM este decisiv! Cartier pentru rromi, centru de incluziune socială sau Henri Coandă II?! (document)

ro

27 Aug, 2016 00:00 16573 Marime text
Înaintea localelor de anul acesta, viceprimarul Decebal Făgădău iniţia un proiect de hotărâre pentru preluarea de către CLM a cinci hectare de teren pentru construirea pe fonduri europene a unui cartier pentru persoanele cu probleme sociale.
 
Înaintea localelor de anul acesta, viceprimarul Decebal Făgădău iniţia un proiect de hotărâre pentru preluarea de către Consiliul Local Municipal (CLM) a cinci hectare de teren pentru construirea pe fonduri europene a unui cartier pentru persoanele cu probleme sociale. Primarul Decebal Făgădău cere din nou acordul consilierilor locali municipali, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Municipal pentru obţinerea de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui teren de cinci hectare pentru construirea „Centrului de incluziune socială Palas”.
 
Transferul de teren între Ministerul Apărării Naţionale şi Consiliul Local Municipal nu poate fi făcut decât printr-o hotărâre de Guvern. Fiind un proiect de patrimoniu, fără votul „pentru” al consilierilor Partidului Naţional Liberal şi Partidului Mişcarea Populară, această solicitare nu va ajunge pe masa Executivului. Din corespondenţa purtată de municipalitate cu reprezentanţii MApN, reiese că ministerul a promovat proiectul de hotărâre a Guvernului de transfer al imobilului, însă, pentru continuarea procesului de avizare, este nevoie de adoptarea unei hotărâri de către CLM rezultat în urma alegerilor locale, prin care să fie asumate obligaţiile şi condiţiile prevăzute în HCLM iniţial cu nr. 172, adoptat în 30.05.2016.
Ca o informaţie de background, consilierii Partidului Mişcarea Populară au formulat marţi în comisia juridică şi miercuri în comisia de urbanism un amendament la proiectul propus de primarul Făgădău, prin care îi cere acestuia ca odată cu construirea acestui centru de incluziune socială să relocheze şi cartierul Henri Coandă din Tomis Nord în noul amplasament care va fi construit în zona Palas. "Fără acest amendament, consilierii PMP nu vor vota acest proiect. Din discuţii pe care le-am avut în comisii şi cu cei de la PNL şi ei sunt de acord cu propunerea noastră. Am încredere că domnul Romeo Rezeanu, liderul de grup al PNL să se ţină de cuvânt şi exact cum a spus şi în timpul şedinţei de comisie, să voteze favorabil amendamentul propus de PMP, prin intermediul meu ", ne-a declarat consilierul local PMP, Secil Cantaragiu. 

Făgădău, zgârcit în informaţii! 

Există foarte puţine informaţii legate de intenţiile municipalităţii cu privire la acest teren. A existat doar o scurtă precizare a lui Decebal Făgădău, în şedinţa din 30 mai, după ce vechiul Consiliu Local Municipal a votat o solicitare similară. „Este vorba despre cinci hectare, unde să se construiască un centru de incluziune socială, în special pentru persoanele fără adăpost, într-o zonă cu probleme mai mari decât restul oraşului. Aşteptăm o hotărâre de Guvern pe această temă”, a spus atunci Făgădău, care s-a ferit să rostească mai mult decât cartier de locuinţe sociale pentru persoane aflate în dificultate. Probabil va oferi mai multe detalii în şedinţa de săptămâna viitoare.
 
Am încercat să-l întrebăm pe primarul Constanţei care sunt planurile sale concrete legate de acest „centru de incluziune socială”, însă nu ne-a oferit niciun răspuns. Pe de altă parte, consilierii locali care au primit proiectul în comisiile de specialitate vorbesc despre un cartier pentru romi, unde vor fi relocaţi inclusiv etnicii din cartierul Henri Coandă, o zonă a Constanţei scăpată eminamente de sub control. Locuitorii blocurilor de pe strada Ştefăniţă Vodă - Tomis Nord se plâng sistematic că nu mai pot convieţui în actualele condiţii şi au depus numeroase plângeri la Primăria Constanţa. Furturile din maşini şi din locuinţe şi lipsa de igienă a familiilor asistate social i-au adus la capătul răbdării.
 
Precizăm, în lipsa altor informaţii din partea primarului, că în proiectul adoptat de vechiul Consiliu Local se menţionează că imobilul va fi utilizat pentru construcţia de locuinţe sociale prin programe de incluziune şi programe cu fonduri europene ce vor fi realizate în termen de zece ani de la preluare. Predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între cele două părţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind transmiterea.

Palas, cartier liniştit cu reputaţie nefavorabilă

Palas este un cartier din Constanţa, situat în partea de vest a oraşului, vecin cu cartierele Berechet, Medeea şi Zona Industrială. Pe deasupra acestui cartier trece Podul de la IPMC. Cartierul beneficiază de prezenţa unei mici gări de călători, CFR Palas, a unui cimitir - „Constantin Predescu”, a Parohiei „Sf. Apostol Andrei”, a Grupului Școlar Agricol Palas Constanţa, denumit de curând Colegiul Tehnic „Pontica” Constanţa, situat pe bulevardul I.C. Brătianu, şi a Liceului C.F.R. Constanţa. Tot în cartierul Palas se găseşte şi Muzeul Oii, imediat după Colegiul Tehnic „Pontica”. De asemenea, Jandarmeria Română şi Poliţia Rutieră îşi au sediile în zonă. Deşi este un cartier liniştit, cu oameni primitori, Palas are o reputaţie nefavorabilă din cauza prezenţei romilor. Cartierul marchează totodată şi sfârşitul oraşului Constanţa, deoarece aici începe drumul naţional ce duce spre Valu lui Traian şi Murfatlar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mada 27 Aug, 2016 21:24 Aleluia în sfârșit!! Si pe cei de pe Semănătorului ce le faceți ?Chiar