Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ani de reclamă electorală printre şi pe seama agricultorilor O altă promisiune a Consiliului Judeţean Constanţa eşuează (document)

ro

07 Sep, 2015 00:00 2764 Marime text
Consilierii judeţeni au aprobat un proiect de hotărâre prin care „se renunţă la preluarea în domeniul privat al judeţului Constanţa şi în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa a unor amenajări de irigaţii cărora li s-a retras recunoaşterea de utilitate publică“.

Ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Constanţa a confirmat că tentativa de salvare a agriculturii a eşuat lamentabil. Concret, consilierii judeţeni - cu excepţia unuia - au votat un proiect de hotărâre prin care „se renunţă la preluarea în domeniul privat al judeţului Constanţa şi în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa a unor amenajări de irigaţii cărora li s-a retras recunoaşterea de utilitate publică“. În fapt, este vorba despre amenajările de irigaţii ce erau prevăzute în anexa Hotărârii de Guvern nr. 172 din 19 aprilie 2013 privind trecerea din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare în domeniul privat al judeţului Constanţa şi în administrarea CJC. Normativul stipula că amenajările de irigaţii situate pe teritoriul localităţilor Sinoe, Topalu, Rasova, Nicolae Bălcescu, Seimeni, Oltina, Mihail Kogălniceanu, Galeşu, Bărăganu, Hârşova, Topraisar, Amzacea, Biruinţa, Moviliţa, Lanurile, Ciocârlia, Mangalia, Tătaru, Moşneni, Basarabi, Poarta Albă şi Valea Seacă urmau să fie preluate şi administrate de CJC.

De ce renunţă CJC

Potrivit expunerii de motive ataşate proiectului de hotărâre iniţiat de vicepreşedintele CJC Cristian Gheorghe Darie, la efectuarea inventarului bunurilor ce urmau a fi preluate s-au depistat nereguli. „Reprezentanţii CJC au constatat lipsuri, degradări majore a activelor, distrugeri, sustrageri de componente, care însumează în varianta evidenţelor ANIF (n.r. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare) 11.122.282,14 lei, iar în varianta valorilor consemnate în anexa HG nr.172 din 2013 - 13.160.842,14 lei. Această situaţie necesită clarificări în baza deciziilor care nu pot fi luate decât la nivelul autorităţilor competente, respectiv Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor Publice“, susţine Darie, în expunerea de motive. Mai mult, vicepreşedintele CJC precizează că în anexa normativului guvernamental nu sunt prevăzute activele de natura „Canale şi conducte de aducţiune şi distribuţie pentru irigaţii cu construcţii aferente şi terenul aferent“, ci doar activele de natura mijloacelor fixe - „alte lucrări de îmbunătăţiri funciare“. De asemenea, Cristian Darie menţionează că, deşi a fost solicitat, ANIF nu a putut prezenta niciun document care să ateste proprietatea asupra terenurilor sau a clădirilor şi niciun dosar tehnic al clădirilor sau al construcţiilor hidrotehnice.

Interesant este faptul că, din cauza motivelor specificate anterior, procesul de preluare-predare a activelor prevăzute de anexa HG nr. 172 din 2013 „nu s-a putut finaliza în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ“. Renunţarea la preluarea şi administrarea de către Consiliul Judeţean Constanţa a unor amenajări de irigaţii cărora li s-a retras recunoaşterea de utilitate publică s-a făcut abia acum, situaţie ce ridică semne de întrebare.

Ce s-a vrut… şi unde s-a ajuns

În primăvara anului 2013, preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, anunţa, în şedinţa Consiliului Judeţean: „Suntem în procedură de preluare a staţiilor de pompare a apelor, iar după ce se va finaliza acest proces, le vom preda la RAJA pentru reabilitarea acestora cu fonduri europene. CJC va prelua peste 13.000 de kilometri de reţele de irigaţii, care pot stropi o suprafaţă de peste 350.000 de hectare“. Tot Constantinescu preciza, în expunerea de motive a Hotărârii CJC nr. 135 din 12 aprilie 2013, pe care o iniţia: „Uzând de dispoziţiile legale, CJC îşi propune ca, prin preluarea în domeniul privat şi, respectiv, administrarea amenajărilor de irigaţii, să identifice şi să aloce fonduri, atât proprii, cât şi accesate prin instrumente de finanţare europene, necesare efectuării de lucrări de reabilitare la tot ceea ce înseamnă amenajări complexe de irigaţii, desecare, combaterea eroziunii solului, lucrări care să permită ca acestea să poată fi exploatate cu succes în agricultura practicată în judeţul Constanţa“.

„Noi am preluat de la Guvern ce a mai rămas, adică o suprafaţă de 308.000 de hectare, întindere pentru care vom face un proiect amplu de finanţare pe fonduri structurale. Vom instala o nouă reţea de aducţiune a apei, vom implementa sisteme şi tehnologii noi şi vom face toate astea în parteneriat cu Asociaţia utilizatorilor de apă din agricultură“, susţinea, în mai 2013, Constantinescu, citat de agromania.manager.ro. El afirma că reţeaua de aducţiune a apei pentru irigaţii urma să fie operată în totalitate de SC RAJA SA, care deja oferea servicii, la acea vreme, horticultorilor din zona oraşului Ovidiu.

În mai 2013, preşedintele CJC susţinea că a solicitat premierului Victor Ponta şi ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, construirea de la zero, cu bani europeni, a unui sistem de irigaţii abordat dintr-o perspectivă diferită.

Revenind în prezent, la şedinţa CJC din 2 septembrie, singurul care s-a opus aprobării iniţiativei vicepreşedintelui CJC Cristian Gheorghe Darie şi a întrebat care va fi soarta sistemelor de irigaţii a fost consilierul judeţean Gabriel Mascas. Întrebarea este cu atât mai explicabilă cu cât numeroşi agricultori îşi făcuseră speranţe că, odată preluate de către CJC sistemele de irigaţii, situaţia lor se va îmbunătăţi, într-un judeţ confruntat cu un fatidic proces de deşertificare. Răspunsul vicepreşedintelui CJC Cristinel Dragomir a fost: „Nu ştiu. Nu vă pot răspunde la o asemenea întrebare. Puteţi întreba ANIF-ul. Noi am avut intenţia de a le prelua, să le dăm asociaţiilor de agricultori pentru a accesa fonduri“.
 
În secţiunea Documente, puteţi vizualiza hotărârea CJC la care facem referire în articolul de faţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii