Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul decontărilor ilegale de medicamente a demarat în 2012 Curtea de Conturi a sesizat DIICOT despre „filiera medicilor“ (galerie foto)

ro

24 Sep, 2015 00:00 4486 Marime text
În atenţia procurorilor se află şi SC Ahmeya Pharm din Brăila. Firma a fost înfiinţată în 2009, iar asociaţi sunt Gela Chircă şi Mihai Răzvan Ioniţă, acesta fiind şi administratorul. Obiectul de activitate al firmei este „comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate“

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism continuă cercetările specifice în dosarul decontărilor ilegale de medicamente! În cauză au fost efectuate aproape 60 de percheziţii în Constanţa, Brăila, Vrancea şi Bucureşti, la farmacişti şi medici care ar fi decontat în mod fraudulos sume mari de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. La Constanţa, descinderile au avut loc pe aleea Hortensiei nr. 12, bloc C4, scara B, apoi pe bulevardul Tomis nr. 293, strada Căpitan Dobrilă Eugeniu, la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, la Secţia de Nefrologie, la vestiarele din spital, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă o serie de detalii cunoscute doar de magistraţi.
 
Şapte dintre inculpaţi, respectiv Mirela Boboc, dr. Mihaela Mătărîngă, asistent Alina Dragu, farmacist Andreea Baciu, dr. Eugenia Muja, dr. Elena Dumea şi Coseti Niculescu, şef Serviciu CJAS Constanţa, au primit mandate de arestare preventivă, acestea fiind emise de Tribunalul Bucureşti. Directorul adjunct al CJAS Constanţa, Mihaela Vrînceanu, şi Mia Maria Bănăţeanu, asistent-şef în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, Secţia Nefrologie, sunt cercetate sub control judiciar. Magistraţii au mai decis ca Liliana Sgîrcitu, Gela Gavrilă, Paul Creţu, Cosmin Boldeanu, Vasile Sorica şi Iolanda Serghiev să fie plasaţi în stare de arest la domiciliu.
 
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Liderul, în puşcărie  

Dosarul „mamă“ este format din 88 de volume, iar procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au intrat pe fir după ce Curtea de Conturi a României a efectuat mai multe controale specifice la câteva case judeţene de asigurări de sănătate. Potrivit unor surse judiciare, Curtea de Conturi a sesizat DIICOT în anul 2012. Ulterior cercetărilor specifice, procurorii au stabilit că, „începând cu anul 2009, liderul grupării (în prezent, încarcerat în Penitenciarul Focşani pentru infracţiuni de violenţă, fără legătură cu faptele cercetate în prezenta cauză) a înfiinţat o societate comercială al cărei administrator este soţia sa“.

Reţete fictive  

„Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, sus-numiţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind de 9.000.000 de lei. De asemenea, în cauză au rezultat indicii rezonabile că administratorul societăţii a dezvoltat şi pe raza judeţului Constanţa un mecanism similar de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale societăţii comerciale (deschise începând cu data de 12.04.2013), beneficiind şi în acest caz atât de complicitatea angajaţilor, cât şi a unor medici şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa“, conform DIICOT.

Medici „racolaţi“  

Mai mult decât atât, procurorii susţin că „noul palier infracţional cu interese în decontarea de reţete fictive era coordonat pe raza judeţului Constanţa de către un alt membru al grupului care, sub stricta îndrumare a administratorului societăţii, a desfăşurat activităţi concertate de «atragere la colaborare» atât a unor medici care să le asigure reţetele fictive, cât şi a unor funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care să le faciliteze şi să accelereze procesul de decontare a acestor prescripţii“.

Controale anunţate 

„De asemenea, probele administrate în cauză au reliefat conivenţa dintre reprezentanta/angajaţi ai societăţii comerciale şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, le-au furnizat informaţii cu privire la data şi tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societăţii, intervenind totodată în favoarea societăţii, pentru a evita orice răspundere contravenţională. Totodată, a rezultat faptul că angajaţi ai aceleiaşi instituţii au coordonat, în fapt, activitatea unor societăţi comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând totodată informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societăţile astfel coordonate, inclusiv prin acţiuni de folosire abuzivă a funcţiei“, se mai arată în documentele oficiale.

Citeşte şi 

Săracii doctori bogaţi
Ce avere au agonisit medicii constănţeni cercetaţi în dosarul reţetelor false (documente)


CJAS şi Spitalul Judeţean, zguduite de scandal şi de percheziţii
Mafia reţetelor fictive a atras medici nefrologi, farmacişti şi asistente (rechizitoriu+galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii