Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denunţ urmat de flagrant Ce probe au anchetatorii în dosarul UMC (galerie foto + document)

ro

21 Sep, 2013 00:00 10554 Marime text
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au prezentat, ieri, Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă, 13 persoane, toate cercetate în dosarul presupusei corupţii din Universitatea Maritimă. Printre cei încătuşaţi de anchetatori s-a aflat şi profesorul Emilian Anatoli Costache, şeful Catedrei de Matematică din cadrul universităţii, el fiind suspectat de luare de mită şi trafic de influenţă. Conform portalului instanţelor de judecată, lista celor duşi la arestare era deschisă de Dumitru Florin Merăuţă şi continuată de Emilian Anatoli Costache, Ersin Burasan, Victor Mihai Badea, Tinel Alexandru Constantin, Mihai Emanuel Grigoraş, George Ştefan Buja, George Ciprian Guzganu, Valentin Nicolae Ţiripan, Ştefan Marius Maxim, Aurel George Gruia şi Deniz Aliosman. Ieri, completul de judecată prezidat de magistratul Monica Laura Tănase a decis arestarea profesorului Emilian Anatoli Costache şi a lui Dumitru Florin Merăuţă.
 
Conform organelor de anchetă, lectorul este acuzat de luare de mită şi de trafic de influenţă, Mereuţă, fost student la aceeaşi universitate, este suspectat de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce Ştefan, student, este bănuit de influenţă şi dare de mită. Conform organelor de anchetă, „Burasan Ersin, Badea Victor Mihai, Constantin Tinel Alexandru, Grigoraş Mihai Emanuel, Buja George Ştefan, Luca Claudiu Alin, Guzganu George Ciprian, Niculescu Lucian Victor, Meilă Cornel Dumitru, Ghiţă Iulian Florin, Ţiripan Valentin Nicolae, Olaru Mihai Cătălin, Ilie George, Lupu Aurelian, Maxim Ştefan Marius, Gruia Aurel George, Aliosman Deniz - studenţi la aceeaşi universitate” sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Această amplă anchetă a pornit aproape de finele lunii august, când un student în anul I al Facultăţii de Electromecanică Navală - Electrotehnică din UMC a formulat un denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa împotriva lui Răzvan Călin Ştefan, student la aceeaşi universitate şi coleg de grupă. Conform unor surse bine informate, denunţătorul a solicitat efectuarea de cercetări penale faţă de cel mai sus precizat, deoarece „primeşte sume de bani în euro de la colegii de grupă, pentru a-şi trafic influenţa pe lângă lectorul universitar Emilian Anatoli Costache”. În schimbul banilor, conform surselor noastre, profesorul urma să acorde note de trecere studenţilor restanţieri, „fără ca aceştia să rezolve subiectele pe lucrările de examinare, ci numai şă-şi scrie numele, prenumele, anul de studiu şi forma de învăţământ, precum şi cerinţa subiectului”. Oamenii legii mai spun că, pentru acordarea notelor de trecere studenţilor restanţieri, lectorul universitar Costache ar fi „pretins şi primit de la studenţi, prin intermediul lui Ştefan”, sume cuprinse între 100 şi 1.000 de euro.

La data de 12 septembrie, organele de anchetă spun că l-au prins în flagrant pe Ştefan în timp ce primea de la denunţător suma de 300 de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă la Emilian Anatoli Costache. De asemenea, din maşina lui Ştefan, poliţiştii mai declară că au ridicat o agendă în care erau scrişi 17 studenţi, care ar fi cotizat cu bani pentru cumpărarea examenelor. La percheziţia domiciliară efectuată la casa profesorului au fost descoperite lucrări de examinare a unor studenţi, inculpaţi în dosar. Oamenii legii au mai descoperit şi ridicat suma de 400 de euro. De menţionat că acasă la Merăuţă au fost descoperite şi ridicate mari sume de bani, respectiv: 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, înscrisuri ce cuprindeau însemnări cu nume de persoane, sume de bani, copiuţe, adeverinţe de student, carnete de student, ce urmează a fi examinate şi verificate în interesul cauzei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justitie 21 Sep, 2013 01:02 in sfarsit a fost prins si Costache(zis "canadianu".Trebuia de mult verificat acest om ce incerca sa obtina prin alte modalitati bani