Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„De 25 de ani, nimeni nu a mai aruncat o piatră în mare pentru a stopa eroziunea” Digul de la Modern şi cel din sudul staţiunii Mamaia se vor transforma în insuliţe

ro

30 Apr, 2013 00:00 7723 Marime text
Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, şi George Papari, directorul general al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, au semnat, ieri, la Constanţa, la sediul ABADL, contractul de finanţare al proiectului „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord”. Valoarea proiectului este de 170.450.084 euro, din care 145.680.660 euro finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 euro finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 43.416 Euro contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral).

Rovana Plumb a spus că, în urma lucrărilor, care se vor efectua între Mamaia şi Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 km de plajă, în cinci locaţii prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre, plaja se va mări cu 33,3 ha. Ca urmare, se preconizează o creştere a numărului de turişti cu cel puţin 32.000 de persoane şi o creştere cu 122 a tur-operatorilor. Lucrările vor începe probabil în luna octombrie a acestui an, fiind preconizat a se încheia pe 30 decembrie 2015. Proiectele prioritare ale fazei întâi a proiectului (2012 - 2016) se referă la cele cinci puncte menţionate, în vreme ce, pentru faza a doua (2014 - 2020), priorităţile sunt Mamaia Centru, Mamaia Nord, Agigea, Eforie, Costineşti, Mangalia (Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia), 2 Mai, Tomis Port - Constanţa Port, Balta Mangalia, Stăvilar Periboina, Stăvilar Edighiol. Pentru Mamaia Sud, valoarea investiţiei este de 17.529.396 euro cu TVA, pentru Tomis Nord - 45.668.580 euro cu TVA, pentru Tomis Centru - 32.273.466 euro cu TVA, pentru Tomis Sud - 31.277.585 euro cu TVA, iar pentru Eforie Nord - 43.657.641 euro cu TVA.
 
Două dintre diguri vor fi transformate
 

„Semnarea acestui contract este un moment important în ce priveşte protejarea mediului în zona litoralului românesc. Eroziunea zonei costiere este accelerată. Se poate ajunge şi la prăbuşirea blocurilor din zona Tomis Nord. Astăzi (n.n. ieri), semnăm prima fază a proiectului. Implementarea acestui proiect, care va acoperi 278.000 de locuitori, va avea impact şi la nivel turistic. Aşteptăm cât de curând pregătirea pentru etapa a doua, investiţiile fiind de aproape 500 de milioane de euro”, a arătat Rovana Plumb. După semnarea contractului, ministrul Mediului a mers cu directorul general al ABADL pe teren, în zona Radio Vacanţa, pentru a vedea plaja. „Un astfel de proiect nu s-a mai făcut în ultimii 25 de ani. În acest interval, nimeni nu a mai aruncat o piatră în mare pentru a stopa efectele eroziunii costiere”, a spus George Papari. La semnarea contractului a fost prezent şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a dezvăluit că poartă discuţii cu cele două părţi semnatare ale contractului pentru ca, în cadrul proiectului (spre finalizarea acestuia), două dintre diguri (unul în dreptul plajei Modern, celălalt în partea de sud a staţiunii Mamaia) să fie transformate în insuliţe. „Pentru constănţeni, ceea ce s-a semnat azi este cel puţin la fel de important ca autostrada. Degeaba facem promovare şi investiţii, dacă nu avem plaje. Plaja suplimentară de peste 33 de hectare ajută şi stimulează investitorii privaţi să investească pe termen lung”, a spus Radu Mazăre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sergiu ionita 07 Sep, 2017 12:42 cred ca toate tragediile de inec care au loc la Marea Neagra, ar putea fi evitate prin amplasarea unor extra diguri langa cele existente; s-ar diminua astfel actiunea valurilor mari si a curentilor dar si eroziunea plajelor.