Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Datorii de peste 200 de milioane de lei către CET Abonaţii îşi plătesc facturile. Ce face RADET Constanţa cu banii? (document)

ro

13 Mar, 2015 00:00 3611 Marime text
Cu toate că abonaţii achită, lună de lună, facturile pentru apa caldă şi energia termică, RADET Constanţa înregistrează datorii de ordinul milioanelor de lei către Electrocentrale Constanţa SA.
 

În prezent, RADET Constanţa facturează gigacaloria, către populaţie, la costul de 310 lei, în timp ce agenţii economici plătesc 363,37 de lei, cu TVA inclus. Regia constănţeană furnizează agent termic şi apă caldă către 1.354 de asociaţii de proprietari, 1.808 agenţi economici şi 2.478 de persoane fizice. În sezonul rece, constănţenii care locuiesc, spre exemplu, într-un apartament cu două camere, plătesc şi câte 300 de lei pe lună pentru agentul termic. Pentru a evita executarea silită, majoritatea abonaţilor, persoane fizice şi persoane juridice, achită la zi întreţinerea. Dar cu toate acestea, RADET Constanţa a înregistrat datorii de peste 200 de milioane de lei către societatea Electrocentrale Constanţa SA. În aceste condiţii, ne întrebăm ce se întâmplă cu banii plătiţi de abonaţi? De ce RADET Constanţa nu a achitat datoriile către Societatea Electrocentrale Constanţa SA?
 
Pe data de 2 martie a acestui an, cotidianul ZIUA de Constanţa a trimis două solicitări: una către RADET Constanţa, în atenţia directorului general ing. Nela Ştefan şi a directorului comercial Eugen Ionescu, şi una către Societatea Electrocentrale Constanţa SA, în atenţia directorului general Gheorghe Enache. În adresa trimisă reprezentanţilor RADET Constanţa, am solicitat instituţiei să ne răspundă la următoarele întrebări: „Este adevărat că RADET Constanţa are datorii la societatea Electrocentrale Constanţa SA de peste 193 de mil. lei? Este adevărat că în acest moment RADET Constanţa achită factura aferentă lunii februarie 2013 către Electrocentrale Constanţa SA? Care sunt furnizorii către care RADET Constanţa şi-a achitat toate datoriile până în prezent?“
 
De asemenea, în solicitarea adresată reprezentanţilor societăţii Electrocentrale Constanţa SA am formulat următoarele întrebări: „Este adevărat că RADET Constanţa are datorii la societatea Electrocentrale Constanţa SA de peste 193 de mil. lei? Este adevărat că în acest moment RADET Constanţa achită factura aferentă lunii februarie 2013 către Electrocentrale Constanţa SA? Ce debite restante înregistrează în prezent RADET Constanţa către societatea Electrocentrale Constanţa SA? Care este cea mai recentă factură achitată de RADET Constanţa către Electrocentrale Constanţa SA şi ce debit reprezintă?“

RADET Constanţa tace 

În conformitate cu art. 2 lit. a din Legea nr. 544/2001, RADET Constanţa face parte din seria autorităţilor sau a instituţiilor publice obligate să furnizeze, la cerere, informaţiile de interes public. Potrivit art. 2 lit. b din Legea 544/2001, informaţiile solicitate fac parte din rândul celor de interes public şi, pentru respectarea dispoziţiilor legale amintite, instituţia era obligată să dea curs solicitării cotidianului ZIUA de Constanţa în termen de zece zile de la primirea acesteia. Ieri s-a împlinit termenul de zece zile, iar până la închiderea ediţiei, nu am primit nici un răspuns de la RADET Constanţa. Reprezentanţii regiei erau obligaţi ca, în măsura în care formularea răspunsurilor necesită mai mult de zece zile, în vederea documentării, să ne aducă la cunoştinţă acest lucru, fără însă ca termenul pentru comunicarea răspunsului să depăşească 30 de zile de la momentul primirii prezentei adrese (art. 7 din Legea nr. 544/2001). Tăcere însă. Vom reveni şi cu punctul de vedere al RADET Constanţa atunci când vom primi răspunsul la solicitarea noastră.

Ce spune Electrocentrale Constanţa SA 

Reprezentanţii Societăţii Electrocentrale Constanţa SA au confirmat că, la data de 28 februarie 2015, RADET Constanţa avea o datorie de 205.452.846 de lei, din care suma de 169.233.423 de lei reprezintă valoarea pentru energie termică, iar suma de 36.219.423 de lei - dobânzi. Fiind întrebaţi dacă „Este adevărat că, în acest moment, RADET Constanţa achită factura aferentă lunii februarie 2013 către Electrocentrale Constanţa SA“, reprezentanţii societăţii au precizat: „Conform evidenţei noastre contabile, RADET Constanţa achită în prezent factura lunii februarie 2013. Precizăm că decontarea plăţilor efectuate de către RADET Constanţa a fost efectuată conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 67/22.03.2010, semnat de către ambele părţi (contract cadrul reglementat de ANRE)“. La întrebarea „Ce debite restante înregistrează în prezent RADET Constanţa către societatea Electrocentrale Constanţa SA?“, reprezentanţii Electrocentrale Constanţa SA au precizat următoarele: „Având în vedere că, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare nr. 67/22.03.2010, termenul de scadenţă este 15 zile, beneficiind de un termen de graţie de 30 de zile de la data scadenţei, considerăm că debitul restant înregistrat de RADET Constanţa este de 150.903.727 de lei (cuprinde factura emisă în data de 7.01.2015, care se referă la energia termică livrată în luna decembrie 2014)“. La întrebarea „Care este cea mai recentă factură achitată de RADET Constanţa către Electrocentrale Constanţa SA şi ce debit reprezintă?“, directorul general Gheorghe Enache a menţionat: „Cea mai recentă factură achitată de RADET Constanţa către Electrocentarle Constanţa SA este factura lunii februarie 2013. Din total factură în valoare de 24.872.118,82 de lei, a achitat până la data de 28.02.2015 suma de 11.034.971,63 de lei, rămânând de încasat suma de 13.837.147,19 lei“, a menţionat directorul Gheorghe Enache.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vedea adresa transmisă către RADET de cotidianul ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii