Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se doarme pe bani publici în cizmele statului Nicio autoritate din Constanţa nu mişcă un deget în scandalul alimentelor

ro

13 Mar, 2013 00:00 2693 Marime text
Scandalurile legate de calitatea alimentelor pe care le pun românii pe masă par să nu se mai termine. Carne de cal şi de măgar vândute drept carne de vită, lapte contaminat cu aflatoxină, fructe şi legume pline de pesticide - alimente care pot fi cumpărate din pieţele din România şi care ajung în meniul nostru. Recent, în ţară au fost descoperite cantităţi importante de carne de cal etichetată drept carne de vită. La începutul lunii martie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă. Zilele acestea a mai apărut o pacoste pe capul românilor: pui infestaţi. La începutul lunii martie, 15 tone de legume şi fructe din Turcia au fost depistate de inspectorii sanitari-veterinari ca fiind contaminate cu pesticide. Iar lista poate continua. În aceste condiţii, şefii instituţiilor statului menite să ne informeze care este situaţia în judeţul nostru din acest punct de vedere dorm pe bani publici în cizmele statului.

Dulce-i somnul când eşti şi plătit

La Constanţa, autorităţile locale... tac. Fie din nepăsare, fie din lene, fie din neştiinţă. Asta pentru că nimeni nu a declarat public, până acum cel puţin, că alimentele pe care le consumă constănţenii sunt bune şi nu le pun în pericol sănătatea. Toţi au fost cuprinşi de o stare de moleşeală, care se pare că le şi prieşte. În condiţiile în care sănătatea noastră este pusă în pericol, cel puţin teoretic, dacă nu şi faptic, din toate părţile. Nu s-a auzit de la nimeni de constituirea unor comandamente care să efectueze controale paralele sau încrucişate. Au fost depistate nereguli prin pieţe, abatoare, măcelării şi magazine sau toate sunt bune şi frumoase? Principala instituţie care ar trebui să tragă alarma este Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa. Dar... tace! Cu îndârjire! Şi cu indiferenţă! Geronimo Brănescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, trimite săptămânal comunicate (de altfel moştenite de ani de zile de la fostul director Grigore Mertoiu, din care nimeni nu înţelege nimic). Ieri am încercat să-l contactăm pe oficialul de la DSVSA Constanta, dar fără vreun rezultat pozitiv. Nici Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa nu s-a autosesizat şi nu a efectuat controale. „Aceste controale nu sunt de competenţa noastră. Nu nu am primit nicio reclamaţie. Nu am primit niciun control tematic. Şi nici cei de la DSVSA nu ne-au solicitat vreun control”, a declarat năucitor comisarul-şef de la CJPC Constanţa, Dionisie Culeţu. Nici Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa nu s-a agitat prea mult, mai bine spus deloc, pe tema alimentelor care ne pot pune în pericol sănătatea. Directorul executiv al DSP Constanţa, Constantin Dina, l-a luat şi el în braţe pe „nu este de competenţa instituţiei noastre”.

Ce spune prefectura Constanţa?! Nimic!

Prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a reacţionat doar atunci când l-am întrebat dacă poate da asigurări locuitorilor din judeţ în privinţa siguranţei alimentelor de pe piaţă. „Nu avem probleme. Pe piaţa constănţeană nu au fost depistate alimente care ar pune în pericol sănătatea consumatorilor. DSVSA Constanţa efectuează controale şi ne ţine la curent cu toate rezultatele. Când a părut scandalul cu carnea de porc, au fost verificate toate abatoarele şi măcelăriile”, a menţionat prefectul Eugen Bola. De ce până acum nu a declarat nimic? Doar răspunde de soarta unui judeţ.
Noi tot nu credem în asigurările prefectului. Pentru că nimeni nu a ieşit cu o declaraţie, cu un comunicat de presă public, prin care să angajeze instituţia pe care o conduce. Mai ales Prefectura, care ar fi trebuit să aibă un cumul de informaţii publice prin care să liniştească agitaţia populaţiei şi prin care să spună: „Garantăm constănţenilor alimente curate, verificate!”. Dar este greu de făcut aşa ceva!  

Carne de măgar, pentru constănţenii creduli

Dacă autorităţile locale nu au acţionat, scandalul cărnii de cal le-a dat idei constănţenilor simpli. La sfârşitul lunii februarie, trei bărbaţi au fost reţinuţi de lucrătorii Secţiei 9 de Poliţie Rurală Chirnogeni, sub acuzaţia că ar fi păcălit mai multe persoane, cărora le-au vândut carne de măgar, pretinzând că este carne de vită. Suspecţii au furat doi măgari de pe raza localităţii Chirnogeni, după care i-au sacrificat şi tranşat pe câmp. Pentru a scoate bani, indivizii au început să caute cumpărători în comuna Valu lui Traian, unde au început să meargă pe la porţile oamenilor, susţinând că au de vânzare carne de vită. Surse judiciare spun că cei trei suspecţi, care ambalaseră carnea în pungi, cereau pentru un kilogram între 11 şi 13 lei, ei reuşind chiar să găsească mai mulţi cumpărători.

Ce sunt aflatoxinele şi toxinele?

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor Aspergilus flavus şi Aspergilus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), arahide, cereale şi produse de origine animală (brânzeturi fermentate, preparate din carne). Aflatoxinele nu sunt distruse prin procedeul pasteurizării. Singura metodă prin care aflatoxina poate fi distrusă este arderea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Da bine 13 Mar, 2013 00:55 Pai daca Nu au in competenta e LOGIC ca Nu au ce sa faca probabil singurii care ar putea face ceva sunt cei de la veterinari