Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum arată tronsonul Cernavodă - Medgidia din Autostrada Soarelui cu doar o săptămână înainte de inaugurare (Galerie foto)

ro

13 Jul, 2012 01:00 5513 Marime text
DESCHIDERE-Autostrada.jpgAflat la începutul acestei luni într-o vizită de lucru pe şantierul Autostrăzii Soarelui, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a anunţat că pe data de 20 iulie vor fi deschise circulaţiei tronsoanele de autostradă Cernavodă - Medgidia şi Medgidia - Constanţa. Ministrul menţiona atunci că sectorul de autostradă Cernavodă - Medgidia va fi deschis în regim de drum naţional, iar tronsonul Medgidia - Constanţa, inclusiv Centura Constanţei, va fi deschis în regim de autostradă.

Ieri, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţat că joi, 19 iulie, va avea loc deschiderea circulaţiei pe o cale a Autostrăzii Cernavodă - Constanţa, tronsonul Cernavodă - Medgidia. Evenimentul începe la ora 11.00, la nodul rutier Cernavodă.

La foc continuu

Cum arată însă, cu doar o săptămână înainte de deschidere, cel mai aşteptat tronson al Autostrăzii Soarelui, acela care va face posibil drumul direct de la Bucureşti la Constanţa şi retur în condiţii pe care le putem numi europene, civilizate? Ei bine, încă se lucrează. Utilaje, camioane, muncitori, asfalt, parapeţi pe mijlocul autostrăzii, deja montaţi sau care aşteaptă să fie montaţi cât de curând. Agitaţie continuă, un murmur neîntrerupt şi mult praf. Sunt ultimele zile, ultima sută de metri până la tăierea panglicii.

Ieri, la temperaturi greu de suportat, constructorii dădeau zor să finalizeze tronsonul pe care se va circula în regim de drum naţional şi pe care se vor aplica, cel puţin pentru o perioadă, o serie de restricţii. Astfel, pe tronsonul Cernavodă - Medgidia, ieri încă se turna asfalt, iar parapeţii de mijloc nu erau, evident, montaţi. La faţa locului, zeci de muncitori care, chiar şi la ora prânzului, nu s-au oprit din lucru. Planuri, termene limită, indicaţii, uneori nervi. Atmosfera generală este însă asemănătoare unui joc Lego, în permanentă construcţie. Piesă după piesă, jocul se apropie de final. În realitate, cu fiecare kilometru de asfalt turnat, Autostrada Soarelului este mai aproape de finalizare.

Un fel de remember

Amintim că lucrările la acest din urmă tronson au întârziat după ce contractul iniţial cu firma Colas a fost reziliat. Ulterior, ministerul Transporturilor a organizat o nouă licitaţie, câştigată de Astaldi SPA - Max, consorţiu ale cărui utilaje lucrau ieri la foc intens. Contractul a fost semnat pe 11 septembrie 2011, iar pe 7 octombrie au început lucrările. Amintim, de asemenea, că în urmă cu un an au fost inauguraţi 21 de kilometri de autostradă, anume tronsonul Murfatlar - Constanţa. La început însă s-a circulat pe o singură cale, până la sfârşitul lunii septembrie, când a fost deschisă circulaţiei şi cealaltă cale. Astaldi - Max Boegl lucrează şi la tronsonul Medgidia - Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii