Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu vila nedeclarata in „Compozitorilor" Judecatorul Epure, cumparator al „interpusului lui Mazare" (document)

ro

07 Apr, 2010 02:50 19748 Marime text
deschidere.jpg Procurorii DNA au cerut, în februarie 2008, instituirea sechestrului inclusiv pe terenul pe care judecătorul Epure şi-a ridicat casa din cartierul Compozitorilor

Devenit oarecum notoriu pentru eliberarea albanezului Shyti Blenis, care a fost condamnat ulterior la detenţie pe viaţă pentru triplul asasinat de la Mangalia, dar şi pentru alte abordări „revoluţionare" ale cazurilor pe care le judecă, magistratul Marius Cristian Epure are o vilă nedeclarată în cartierul Compozitorilor, ridicată pe un teren provenit din celebrele retrocedări care au atras atenţia DNA asupra primarului Radu Mazăre şi a apropiaţilor acestuia. Coincidenţă sau nu, unul dintre vânzătorii lui Epure este Alexandru Octavian Şerban, care, în dosarul instrumentat de DNA, are calitatea de „interpus pentru transmiterea de proprietăţi provenite din infracţiuni". În ediţia online a cotidianului nostru veţi putea găsi anexate toate documentele.

Nume mai degrabă controversat în justiţia constănţeană, judecătorul Marius Cristian Epure, din cadrul Secţiei penale a Curţii de Apel Constanţa nu numai că şi-a ridicat o mândreţe de casă cu etaj, pe care nu a consemnat-o în vreo declaraţie de avere, dar terenul din zona Compozitorilor face parte din „lotul" pentru care procurorii anticorupţie au solicitat instituirea sechestrului, în dosarul retrocedărilor abuzive. Mai exact, în dosarul 29/P/2005, care, ajuns în instanţă în octombrie 2008, l-a transformat pe Radu Mazăre în inculpat, fiind judecat pentru fapte de corupţie, alături de alte 36 de persoane. Nu ştim dacă întâmplător sau nu, ori dacă îl cunoştea pe vânzător sau nu (dat fiind refuzul magistratului de a ne răspunde la întrebări), cert însă este că primul individ de la care judecătorul a cumpărat terenul pentru a-l revinde ulterior este, potrivit celor consemnate în Cartea funciară nr. 31158, Alexandru Octavian Şerban, trimis în judecată alături de primarul Mazăre în dosarul retrocedărilor. Medic în Capitală, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Şerban are în dosarul cu pricina calitatea de „interpus pentru transmiterea de proprietăţi provenite din infracţiuni".

De la primar, pentru Leşe

De altfel, înainte de a trimite dosarul în instanţă şi de a transmite sarcina mai departe, judecătorilor, procurorii anticorupţie l-au cercetat pe vânzătorul lui Epure, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de „complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice" şi „asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni". Iar pentru ca tabloul să fie complet, vom adăuga că, potrivit aceleiaşi cărţi funciare citate anterior, terenul cu pricina, din cartierul Compozitorilor, ce i-a revenit lui Epure prin intermediul lui Şerban, a trecut pe la Laura Mariana Leşe, înainte de a intra în categoria „avuţiilor" lui Alexandru Octavian Şerban. Mai exact, se arată în documentul amintit, pe 12.12.2002, numărul 18422, „în baza dispoziţiei nr. 3750/12.11.2002 a Primarului Municipiului Constanţa, proces verbal nr. 139820 din 20.11.2002, BNP Iosif M, se intabulează dreptul de proprietate asupra AI 1, cu titlu de drept de restituire în favoarea Leşe Laura Mariana". Nume sonor în privinţa retrocedărilor constănţene, Laura Mariana Leşe, notar public în Capitală, dar şi „notificator", potrivit rechizitoriului DNA, aceasta este cercetată în stare de libertate pentru infracţiunile de „complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice" şi „asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni". Mergând pe firul cronologic al evenimentelor, aşa cum am văzut, Leşe a fost împroprietărită cu terenul respectiv în 12.12.2002, în baza dispoziţiei primarului Mazăre, din 12.11.2002.

Epure cumpără de la Şerban

Ulterior, pe 24.03.2003, în aceeaşi carte funciară se intabulează dreptul de proprietate cu titlul de drept de cumpărare în favoarea lui Alexandru Octavian Şerban, în baza contractului de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr. 4705/23.12.2002, la BNP Iosif, „asupra imobilului din A1+1 prop B2+1 Leşe Laura Mariana". Cu alte cuvinte, la doar 11 zile de când fusese împroprietărită, Leşe îi vinde lui Şerban, într-o grabă ce poate părea oarecum de neînţeles. Însă povestea adevărată abia acum începe, căci, după cum arată documentele, „în baza încheierii 11483/14.06.2005 şi contract v/c aut. 3616/02.06.2005 BNP Vişan, se desprinde din partea AI28 parcela cu nr. Cadastral 10817/27 şi se înscrie în CF 49007 în favoarea lui Epure Marius Cristian". Iar mai jos, apare din nou: „în baza încheierii 11483/14.06.2005 şi contract v/c aut. 3617/02.06.2005 BNP Vişan, se desprinde din partea AI29 parcela cu nr. cadastral 10817/28 şi se înscrie în CF 49009 în favoarea lui Epure Marius Cristian". Cu alte cuvinte, în 2005, judecătorul Marius Cristian Epure a cumpărat mai multe suprafeţe de teren de la Alexandru Octavian Şerban, individ judecat în prezent în dosarul retrocedărilor abuzive, având, aşa cum am arătat anterior, calitatea de „interpus pentru transmiterea de proprietăţi provenite din infracţiuni". Coincidenţă sau nu, trebuie precizat că, în 2004, judecătorul a făcut parte din Biroul Electoral Judeţean Constanţa, adică anul în care Radu Mazăre a câştigat, pentru a doua oară, primăria oraşului. Iar apoi, probabil tot printr-o coincidenţă, în anul imediat următor, Marius Epure cumpără teren de la un individ judecat în prezent alături de primarul Mazăre pentru modul în care s-au făcut retrocedările în Constanţa. De menţionat, încă o dată, că încercările noastre de a lămuri aceste aspecte cu magistratul Epure au rămas fără ecou din partea acestuia. O altă piesă importantă a puzzle-ului se dezvăluie în aceeaşi carte funciară, în care stă scris, la poziţia 26, că, „în baza încheierii nr. 12326/24.05.2005 şi cvc (contract de vânzare-cumpărare, nr.) aut. 3814/17.06.2005 la BNP Vişan asupra AI7 prop. din BII2 se desprinde din AI7 parcela cu nr. cad. 10817/6, teren intravilan în suprafaţă de 500,03 mp şi se înscrie la AI1 017, nou devenită 49669 în favoarea Andrei Gheorghiţa".

marius_epure.jpgJonglerii cu terenuri

Aşa cum vom arăta, Gheorghiţa Andrei (domiciliată în Piteşti, localitatea unde, potrivit declaraţiilor sale de avere, judecătorul deţine un apartament) este persoana de la care, după ce vinde suprafeţele cumpărate de la Şerban, Epure va cumpăra cei 500 mp pe care îşi va construi casa despre care aminteam la începutul articolului. Astfel, potrivit Cărţii funciare nr. 49669 a terenului de 500 mp, în baza cererii nr. 82943/2007, prezentate la 21.11.2007, dar şi a contractului de vânzare-cumpărare nr. 960/20.11.2007, emis de BNP Pistalu E, se intabulează dreptul de proprietate în favoarea lui Epure Marius Cristian, necăsătorit. Cu alte cuvinte, după ce, aşa cum vom vedea că reiese din declaraţiile de avere ale magistratului, judecătorul Epure i-a vândut suprafeţele cumpărate în 2005 în cartierul Compozitorilor lui Adrian Balagiu, de la Autoprima Serv, în 2007, magistratul şi-a dat seama, probabil, că nu putea sta departe de zona respectivă a Constanţei, aşa că a cumpărat din nou teren acolo, de la Gheorghiţa Andrei. Dacă, într-adevăr, acesta a fost scenariul, sau dacă alte socoteli au stat la baza „jongleriilor" cu terenuri ale magistratului nu putem şti cu siguranţă, dat fiind că acesta a refuzat să ne răspundă la întrebări.

Spectrul sechestrului DNA

În ciuda „precauţiilor" magistratului de a cumpăra terenul din zona Compozitorilor, apoi de a-l vinde, pentru ca, în final, să-l cumpere din nou, s-ar putea spune că procurorii anticorupţie au dat târcoale respectivei suprafeţe. Ba chiar că au fost atât de interesaţi de aceasta încât, pe data de 15.02.2008, în baza ordonanţei nr. 29/P/2005, emisă în dosarul penal cu acelaşi număr, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri, printre care şi cel al judecătorului. De menţionat că, potrivit procurorilor, sechestrul era instituit „în vederea asigurării confiscării speciale, asupra terenurilor dobândite din săvârşirea infracţiunilor". Totuşi, spaima magistratului Epure de a rămâne fără teren a fost una de scurtă durată. Tot potrivit DNA, prin încheierea nr. 13957/24.03.2008, „cererile de luare a inscripţiilor ipotecare au fost admise, cu excepţia terenurilor înscrise în cărţile funciare (...) nr. 49669 (din 31158) - proprietatea lui Epure Marius Cristian". Odată depăşit acest moment critic, magistratul a putut să-şi vadă în continuare, liniştit, de terenul din Compozitorilor. Totuşi, amintirea sechestrului rămâne întipărită în cartea funciară a terenului lui Epure, unde, la partea „Înscrieri privitoare la sarcini", se arată: „Prezentat la 28.02.2008 nr. 13957/2008, în baza cererii înregistrate sub numărul de mai sus şi a următoarelor documente: - sechestru nr. 29/P/2005/15.02.2008 emis de DNA, se respinge capătul de cerere cu privire la instituirea sechestrului, pentru Şerban Alexandru Octavian, în baza Ordonanţei din dosar penal nr. 29/P/2005 potrivit art. 22 lit. a din Legea 7/1996 republicată, «înscrierea unui drept se poate efectua numai: împotriva aceluia care, la înregistrarea cererii sale, era înscris ca titular al dreptului asupra căruia înscrierea urmează să fie făcută», întrucât imobilul înscris în CF 31158 s-a dezmembrat şi apoi s-a înstrăinat". Ceea ce ridică, din nou, un semn de întrebare, dat fiind că, aşa cum am văzut, terenul care i-a aparţinut iniţial Laurei Mariana Leşe a trecut apoi „intact" în proprietatea lui Alexandru Octavian Şerban, care, ulterior, a vândut suprafaţa, dar pe bucăţi. Or, în acest context, devine şi mai de neînţeles de ce judecătorul a cumpărat iniţial terenul de la Şerban, pentru ca apoi să i-l vândă lui Balagiu, iar în final să-l cumpere din nou, dar de la Gheorghiţa Andrei.

Semne de întrebare

Dat fiind că aceste „operaţiuni" pot duce cu gândul la faptul că s-ar fi încercat să se piardă urma vânzărilor şi cumpărărilor terenului, probabil tocmai în eventualitatea unui sechestru instituit de DNA, am încercat să lămurim aceste aspecte cu magistratul Epure, însă, aşa cum am precizat, acesta a refuzat să ne răspundă la întrebări. De altfel, sunt mai multe aspecte legate de aceste „tranzacţii" cu terenurile din Compozitorilor pe care am fi vrut ca judecătorul să ni le explice. De pildă, ne întrebăm cum se face că, la data de 20.11.2007, magistratul a cumpărat terenul de 500 mp de la Gheorghiţa Andrei, pentru suma de 226.200 de lei, deşi, din declaraţia de avere aferentă perioadei, până la data acestei tranzacţii nu reiese faptul că ar fi putut deţine suma achitată pentru cei 500 mp. Ne mai întrebăm de ce, până în prezent, pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii, unde sunt înregistrate declaraţiile de avere ale magistraţilor, nu există vreun astfel de document în care judecătorul Epure să-şi fi menţionat casa din zona Compozitorilor, ridicată pe terenul de 500 mp, în 2009, recepţia lucrărilor făcându-se încă din data de 30.07.2009, aşa cum reiese din cartea funciară a lucrărilor. Dar să vedem ce ne spune documentul cu pricina. Astfel, potrivit Cărţii funciare nr. 49669, este vorba despre un „teren intravilan curţi construcţii, în suprafaţă măsurată de 500 mp, în suprafaţă din acte de 500 mp, cu destinaţia terenuri aflate în intravilane (TDI), şi cu următoarele construcţii: C1 - Locuinţă P + 1E - în suprafaţă de 119 mp". Se mai arată că dreptul de proprietate a fost intabulat în favoarea lui Marius Cristian Epure în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 960/20.11.2007. Totodată, este consemnat că, în 2008, Consiliul Local Constanţa a emis autorizaţia de construire nr. 1431 din 20 iunie 2008, iar pe 30 iulie 2009, acelaşi CLC a emis procesul verbal de recepţie nr. 686, notându-se astfel „modificarea descrierii imobilului din «teren intravilan» în «teren intravilan curţii construcţii, în suprafaţă măsurată de 500 mp, în suprafaţă din acte de 500 mp, cu destinaţia terenuri aflate în intravilane (TDI), şi cu următoarele construcţii: C1 - Locuinţă P+1E - în suprafaţă de 119 mp»". Mai departe, se arată că, în baza adeverinţei nr. 70991/19.05.2008, emisă de Primăria Constanţa, se notează modificarea imobilului din Constanţa, strada Baba Novac, zona Compozitorilor, în Constanţa, strada Operei.

Vilă pe strada Operei

De asemenea, în ceea ce priveşte construcţia proaspăt ridicată, asupra acesteia a fost intabulat dreptul de proprietate în favoarea lui Marius Cristian Epure, în baza autorizaţiei de construire nr. 1431/20.06.2008 emisă de Consiliul Local Constanţa, în baza „dosarului cadastru nr. 294/17.08.2009 emis de Tănase" şi a procesului verbal de recepţie nr. 686/30.07.2009 emis de Consiliul Local Constanţa. Cu alte cuvinte, judecătorul beneficiază, la această oră, de o casă cu etaj, de 119 mp, pe strada Operei, construcţie care nu este menţionată în niciuna din declaraţiile de avere ale magistratului. În Cartea funciară se mai arată faptul că terenul a fost ipotecat pentru a garanta creditul de 240.000 de franci elveţieni obţinut de la Volksbank România SA - Sucursala Constanţa. Aşa cum am precizat, vila din Compozitorilor nu este menţionată în ultima declaraţie de avere, completată de judecător pe 10.06.2009. Ce-i drept, documentul este anterior recepţiei lucrărilor, însă, la data la care s-a făcut această recepţie, judecătorul ar fi trebuit, potrivit legii, să completeze o nouă declaraţie de avere. De ce nu a făcut-o nu putem şti, din moment ce nu ne-a răspuns la întrebări.

Ecuaţia Epure - retrocedări - Mazăre

În acest întreg context, par legitime întrebările pe care ni le-am pus, dar la care judecătorul a refuzat să răspundă. Pare legitim să ne întrebăm cum de a ajuns magistratul să cumpere de la un individ pe care DNA îl consideră „interpus pentru transmiterea de proprietăţi provenite din infracţiuni", în dosarul în care Radu Mazăre este judecat pentru fapte de corupţie. Pare legitim să ne întrebăm chiar care este legătura (dacă există vreuna) între judecător şi primar şi cum de s-a ajuns la situaţia în care DNA a vrut să pună sechestru pe terenul magistratului. Şi pare la fel de legitim să ne întrebăm dacă, vreodată, Marius Epure a fost chemat la DNA să dea declaraţii în legătură cu toate aspectele prezentate anterior.

Vom reveni.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pt justice 14 May, 2010 02:00 hahahahahahah......mai fa niste cercetari....stimabilul judecator este certat cu domnul procuror nita de mai mult de 6 ani..in schimb domnul procuror este ruda prin alianta cu iubitul nostru presedinte..base care face ce vrea din tara asta...nu justitia e de vina, nu are nici o putere pe langa el lidero maximo BASE _)_
  • justice 07 Apr, 2010 21:04 mina in mina cu avocatul mafie toedor nita actualmenta procuror desi a fost dat afar de 2 ori din magistratura l aeliberat pe criminalul albanez blenis care a ucis o familie din mangalia iar fetita de 8 ani amalia a fost ingropata de vie-protectorii basescu si deliorga au copii ? sa fiti blestemat si copii vostri sa aiba aceasi soarta
  • nemultumit 07 Apr, 2010 17:54 Trebuie sa fiti foarte atenti domnilor procurori cu judecatorul Epure.Are zeci de cazuri in care da solutii tampite,mai ales unde sunt implicati cei din gasca lui Mazare
  • loma 07 Apr, 2010 14:24 dumnezeule,cat tupeu poti avea jane,nu-mi vine sa cred,voi judecatorii corupti ne considerati niste sclavi prosti.draga jane de pe spatele prostilor se obtin banii aia multi pt km de autostrada ai afaceristilor de succes.aia tampi au grija de popor intai,voi de buzunare,snobilor
  • jean 07 Apr, 2010 09:25 Mai terminati stimati redactori cu astfel de articole tendentioase, care nu au decat darul de a stirbi din reputatia impecabila a puterilor legislative, executive si judecatoresti din Romania. Acceptati si voi odata ca acesti oameni au fost alesi de popor cu 70 la suta din voturi sau au ajuns in functiile ocupate dupa o atenta selectionare, concursuri severe si de o transparenta totala. Intreg poporul a acceptat ca traieste intr-o tara cu oameni de afaceri foarte inteligenti si capabili, care in 20 de ani au strans averi mult mai mari decat strainii, care in 2-300 de ani si cateva generatii pline de minti inovatoare abia au fost in stare sa adune ceva maruntis. Si daca reusesti, sa construiesti un kilometru de autostrada care sa reziste 20 de ani cu 6-7 milioane de euro, nu poti fi decat un afacerist tamp si prost, vest-european...in nici un caz roman si de succes