Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Petrescu, ministrul Turismului „Eu vă asigur că voi respecta legea întru totul, sper ca şi primarul Mazăre să o respecte"

ro

24 Mar, 2012 03:15 3322 Marime text
01_interviu_mdrt_ministrul_Petrescu_2.jpgMinistrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a întreprins ieri prima sa vizită pe litoral în noua calitate pe care o deţine. Membrul Guvernului a inspectat plajele, dar şi Cazinoul, clădire istorică pe care ministerul o va reabilita şi o va reda constănţenilor.

Cum vi se pare litoralul în prima vizită ca ministru?

Am fost de mai multe ori ca turist. Deocamdată, în stadiul în care e, adică până la începerea sezonului, nu poţi să zici că este ceva spectaculos. Sunt locuri în care se lucrează, am văzut muncitori lucrând şi la hoteluri, şi la stradă, şi la tot ce trebuie, am văzut oamenii vopsindu-şi gardurile. La 1 mai, în schimb, am fost asiguraţi că toate lucrurile vor fi în regulă pe partea de plaje, cât şi aleile, iluminatul public, practic tot ce depinde de autoritatea publică, indiferent dacă este vorba despre cea locală sau cea centrală, ca să se simtă bine turistul când vine. Hotelierii, sunt convins că au şi ei tot interesul să-şi scoată şi ei profitul cât mai mare şi ar fi normal ca lucrurile să funcţioneze bine. Promovare există, toate condiţiile sunt îndeplinite ca să fie bine, din ce în ce mai bine, de la un sezon la altul.

Aţi fost la Mangalia. Primarul Claudiu Tusac a fost prezent, însă nu a discutat cu dvs. direct, în schimb au venit susţinători de-ai dânsului.

Am venit să muncim, strict pe parte administrativă, nu să facem politică. Este problema dânsului, nu intru în clinciuri cu primarii de pe litoral. Până la urmă, interesul, şi al lor, şi al meu, este ca pe litoral să vină turiştii. Chiar nu este cazul să detaliem. Eu am fost, am văzut o investiţie a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (n.r. Portul Turistic Mangalia), care arată foarte bine, sper să aducă cât mai mulţi turişti. În rest, se discută în alte locuri.

Sudul litoralului a fost puţin marginalizat în trecut, credeţi că va deveni o prioritate pentru Ministerul Turismului?

Nu cred că a fost marginalizat intenţionat de cineva. Neexistând o foarte bună infrastructură rutieră, oamenii preferă să oprească undeva unde pot ajunge mai repede. În turism, în general, este o problemă accesibilitatea, care, dacă este rezolvată, automat va aduce mai mulţi turişti. Acum că se dezvoltă infrastructura rutieră şi că se fac aceste investiţii în felul în care vor arăta staţiunile, odată cu noul sezon sunt convins că vor fi din ce în ce mai mulţi turişti şi în partea de sud şi că Neptun, Olimp şi celelalte staţiuni vor căpăta grandoarea de altă dată.

Când veţi începe demolările construcţiilor ilegale de pe plaje?

Ideea este de a aplica legea şi nimic mai mult. În momentul în care cineva încalcă legea trebuie să fie amendat, constrâns să-şi aducă activitatea strict în temeiul legii. Bineînţeles că nu-mi face nicio plăcere să dărâm vreo construcţie de orice natură, dar, dacă încalcă legea, trebuie să intre în legalitate.

Aveţi un program în acest sens, o dată de începere?

Nu am o dată sau un anumit imobil care va cădea la o anumită dată. Eu respect legea pe tot parcursul anului, aşa că mă aştept ca şi cei care ridică tot felul de construcţii să facă la fel. Dacă nu vor respecta legea, vom încerca noi să o aplicăm. Încă o dată, fără a avea vreo plăcere de a demola. Totul e ca cel care construieşte să ştie că legea există pentru a fi respectată.

Aţi văzut Cazinoul. Care sunt planurile pentru el? Cât de repede credeţi că îl veţi reda constănţenilor la adevărata lui valoare?

Teoretic, termenul de consolidare este de doi ani. În maxim trei luni ar trebui să înceapă lucrările efective. Îl vom reda constănţenilor. Din păcate, aşa cum a stat atâţia ani în paragină şi în degradare, în sfârşit vom reuşi să facem ceva cu el. În trei luni vor începe lucrările şi sper să se termine mai repede de doi ani.

Cum se vor desfăşura lucrările cu o sumă micşorată pentru reabilitare?

Este vorba de bugetul alocat pentru primul semestru. Durând atât de mult procedurile, evident că până la sfârşitul lunii iunie nu prea existau cheltuieli. De aceea, nu asta ar fi problema Cazinoului. Absolut orice cheltuială care va fi necesară anul acesta va fi făcută pentru a respecta termenele. Dacă se va evidenţia că este nevoie de mai mulţi bani, vom găsi resursa financiară în aşa fel încât lucrările să meargă pe cât de repede posibil.

Pentru că am ajuns cu discuţia la Constanţa... De-a lungul timpului, administraţia locală, prin vocea primarului Radu Mazăre, a făcut câteva remarci nepotrivite referitoare la Elena Udrea. Cum credeţi că veţi gestiona relaţia tensionată dintre MDRT şi Primăria Constanţa?

Mă îndoiesc că a fost între instituţii. Până la urmă.. eu nu am o fire conflictuală. Bineînţeles că orice relaţie, chiar dacă sunt adversari politici sau lucruri de genul acesta, orice relaţie se bazează pe bun simţ şi pe dorinţa de a face în aşa fel încât cetăţeanul, respectiv turistul, să se simtă cât mai bine în localitatea respectivă şi să primească tot ce se poate. Nu pot să spun că voi avea vreo relaţie personală de un anumit fel cu primarul Mazăre. Fiecare îşi cunoaşte atribuţiile. În condiţiile în care fiecare le respectă, nu văd de ce nu am face tot posibilul să colaborăm. Eu vă asigur că voi respecta legea întru totul, sper ca şi dânsul să o respecte şi atunci, având bună credinţă şi bun simţ, nu văd de ce să avem o relaţie conflictuală.

Sunteţi pregătit totuşi pentru un atac specific primarului Radu Mazăre?

Fiecare cu modul lui de a gândi. Eu nu am o fire conflictuală, vă repet. Sper că şi dânsul se va comporta ca atare. Bineînţeles că dacă vrea să apere interesele constănţenilor nu pot decât să fiu de acord şi să ofer tot sprijinul. Sper să avem o relaţie normală, trecând peste apartenenţe de partid şi peste lucruri dintr-acestea, pentru că numai aşa putem construi. Cu cât ai mai multe conflicte, cu atât poţi construi mai puţin.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • XXX 09 Apr, 2012 11:06 sa respecte toti legea !!!