Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:22 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Credite uriaşe Cât de îndatorată este Constanţa în 2014 (documente)

ro

10 Feb, 2014 00:00 3175 Marime text
Atât Primăria municipiului Constanţa, condusă de social-democratul Radu Mazăre, cât şi Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), la şefia căruia se află social-democratul Nicuşor Constantinescu, trebuie să achite în acest an noi rate în cazul unor împrumuturi uriaşe. Primăria Constanţa datorează milioane de lei în urma unor credite contractate pentru reabilitarea tramei stradale şi pentru construcţia celebrelor unităţi modulare. Consiliul Judeţean s-a îndatorat şi el cu sume mari pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar şi pentru realizarea de proiecte europene. Bani trebuie să achităm şi la stat, şi anume la Ministerul Finanţelor Publice. Consiliul Judeţean Constanţa a realizat două împrumuturi la stat de peste 21 de milioane de lei. Motivul? CJC nu a reuşit să-şi achite la zi furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, acumulând arierate (datorii mai vechi de 90 de zile) de ordinul milioanelor de lei. Amintim că FMI a solicitat ca arieratele să fie plătite cât mai rapid, iar soluţia găsită anul trecut de Guvern a fost cea a contractării de împrumuturi, finanţator fiind chiar statul, prin Ministerul Finanţelor Publice.
 
Primăria Constanţa a primit bani de la SC Shapir Structures SRL şi BRD
 
Din Situaţia privind finanţarea rambursabilă contractată direct, fără garanţia statului sau garantată de unitatea administrativ-teritorială, actualizată la data de 31 octombrie 2013, reiese că Primăria Municipiului Constanţa datorează milioane de lei, bani ce i-au fost împrumutaţi în cadrul mai multor contracte de finanţare rambursabilă de către doi finanţatori, şi anume SC Shapir Structures SRL şi BRD. În cazul primei datorii menţionate în raport, garantată este Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, Regie aflată în subordinea Primăriei Constanţa, finanţator fiind SC Shapir Structures SRL. Finanţarea rambursabilă acordată de SC Shapir Structures SRL este în sumă de 53.080.347 lei. Perioada de rambursare începe chiar în acest an şi se va încheia în 2015. Banii au fost daţi cu împrumut de către finanţatorul SC Shapir Structures SRL pentru proiectul „Construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa şi lucrări tehnico edilitare aferente”. În cazul celui de-al doilea împrumut, garantat este SCIL Confort Urban, iar finanţator tot SC Shapir Structures SRL. Valoarea finanţării este de 37.100.513 de euro. Perioada de rambursare încă nu a început. De altfel, povara acestui credit nu se va simţi în anul 2014, şi aceasta întrucât perioada de rambursare va începe în iunie 2015 şi se va încheia, după trei ani, în mai 2018. Finanţarea rambursabilă a fost aprobată pentru proiectul „Întreţinere, reparare şi modernizarea tramei stradale a municipiului Constanţa”. Un alt credit, în cazul căruia perioada de rambursare a început în ianuarie 2012 şi se va încheia în februarie 2015, este acordat de aceeaşi SC Shapir Structures SRL, fiind în valoare de 35.447.380 de euro. Garantat este SCIL Confort Urban, banii împrumutaţi fiind destinaţi reabilitării tramei stradale din municipiul Constanţa. În cazul acestui credit, până la data de 4 octombrie 2013, Primăria Constanţa a returnat echivalentul a 92.188.270,45 de lei, urmând ca în 2014 să achite noi rate. În cazul celei de-a patra finanţări, garantat este Municipiul Constanţa, iar finanţator BRD, fiind împrumutată suma de 68.000.000 de lei pentru asigurarea fluxului de numerar necesar execuţiei unor obiective de investiţii, fără a fi menţionate acestea în Situaţia încropită de Primăria Constanţa în noiembrie anul trecut. Acest din urmă contract a fost încheiat între Primăria Municipiului Constanţa şi BRD în data de 27 februarie 2013, până la data de 23 iulie 2013 fiind plătită deja suma de 6.140.849,02 lei.
 
Judeţul, bun de plată până în anul 2032
 
Consiliul Judeţean nu se lasă mai prejos când vine vorba de credite. Printre finanţările contractate de Judeţul Constanţa sunt două ale căror scadenţe depăşesc cu mult actualul mandat al preşedintelui Nicuşor Constantinescu. Astfel că dacă noul mandat al şefului CJC expiră în 2016, două dintre creditele contractate de acesta au scadenţe în 2026 şi respectiv în anul 2032. Prin contractul de împrumut încheiat încă din anul 2006 între Consiliul Judeţean şi Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena, Judeţul a obţinut o finanţare rambursabilă de 8.232.783,30 de euro, pe care s-a angajat să-o returneze până în iulie 2026. Banii au fost luaţi de şeful CJC pentru execuţia şi finalizarea Pavilionului Expoziţional Constanţa, iar primele rate am început să le plătim în anul 2011. De asemenea, prin contractul de împrumut încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi SC Fortis Lease România IFN SA s-a acordat o finanţare rambursabilă de 8.681.137 de euro. Banii, primiţi pentru achiziţionarea în sistem leasing a unor echipamente medicale pentru Secţia de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, trebuie să-i returnăm până în data de 13 mai 2018. Primele plăţi au fost efectuate în anul 2008. Prin alt contract de împrumut, încheiat între CJC şi CEC Bank SA, în sumă de 6.700.000 de euro, Judeţul a achiziţionat echipamente şi aparatură medicală necesară dotării Secţiei de Ortopedie Traumatologie şi Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Nu suntem obligaţi să plătim rate pentru acoperirea acestui credit în 2014, şi aceasta pentru că perioada de rambursare începe în data de 15 iunie 2015, urmând ca ultima plată să o realizăm în data de 17 mai 2032. Tot CEC Bank SA a acordat CJC o finanţare rambursabilă pentru investiţii publice de interes judeţean pentru proiecte de fonduri europene în valoare de 43.000.000 de lei. Este vorba de un credit tip revolving pentru care am început să efectuăm plăţi încă din 13 decembrie 2012. Potrivit Situaţiei CJC, acest împrumut are scadenţă abia în 13 iunie 2016.
 
Peste 21 de milioane vor fi returnate Ministerului de Finanţe
 
Cel de-al cincilea credit contractat de CJC este în valoare de 17.963.768 lei, iar perioada de rambursare a început în data de 22 aprilie 2013 şi se va încheia în data de 22 martie 2018. Convenţia de împrumut a fost încheiată între Ministerul Finanţelor Publice şi Judeţul Constanţa pentru achitarea arieratelor înregistrate faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări. Cel din urmă credit luat de CJC reprezintă de asemenea o Convenţie de împrumut aprobată de Ministerul Finanţelor Publice pentru arierate (datorii mai vechi de 90 de zile), fiind în valoare de 3.133.818 lei. În acest din urmă caz, Consiliul Judeţean Constanţa a început să returneze bani din data de 24 mai 2013, ultima rată urmând să fie achitată abia pe 24 mai 2018.

Ti-a placut articolul?

Comentarii