Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Costuri individuale sau din bani europeni RADET introduce contorizarea apartamentelor. Uite cum face! Sunteţi interesat?

ro

21 Jun, 2017 00:00 6594 Marime text
Constănţenii ar putea plăti facturi mai mici la încălzire, dacă RADET ar deveni producător din surse regenerabile, dacă îşi vor transforma instalaţiile actuale în instalaţii cu distribuţie pe orizontală şi vor introduce contorizare individuală a consumului pe fiecare apartament.
 
Soluţia, la care reprezentanţii RADET susţin că lucrează de doi ani, a fost prezentată de conducerea regiei de termoficare în cadrul conferinţei cu tema „Cadru legislativ şi programe de finanţare pentru proiecte în domeniul energiei durabile“.
 
Potrivit lui Eden Mamut, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, noua strategie face deja obiectul unui program-pilot în care au fost cooptaţi proprietarii unui bloc din municipiu.
 
În următoarea perioadă, o serie de asociaţii de proprietari s-au arătat interesate să fie cooptate, la rândul lor, într-un proiect mai larg, care urmează să fie depus la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru obţinerea de finanţare din fondurile destinate reabilitării clădirilor. „Acest proiect va fi posibil cu ajutorul Consiliului Local, pe baza unor fonduri special repartizate pentru reabilitarea clădirilor. Mai exact, este vorba despre accesarea de fonduri pentru reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei termice prin modificarea instalaţiilor actuale în instalaţii cu distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală a consumului pe fiecare apartament. Astfel se elimină costul pierderilor suportate în prezent de abonaţi, prin sistemul de senzori se asigură aproape instantaneu furnizare de agent termic către consumator şi se creează o alternativă mult mai ieftină la sistemul de alimentare cu gaze“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, preşedintele CA-ului RADET, Eden Mamut.
 
Constănţenii, mai ales cei care plătesc facturi cu „000“ la întreţinere pe timpul sezonului rece şi care sunt, probabil, în punctul în care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat nu mai au timp şi nici dispoziţie să aştepte ca un minister să se aplece şi să observe nevoile imense ale unui municipiu cum este Constanţa. Prin urmare, l-am întrebat pe preşedintele CA-ului RADET care este orizontul de aşteptare pentru implementarea acestui sistem. Eden Mamut susţine că RADET este gata să pună în aplicare soluţia propusă în orice moment, în situaţia în care consumatorul este dispus să plătească înlocuirea instalaţiei şi montarea contorului pe cheltuiala personală. Cine nu are însă bani trebuie să aştepte până în 2020, termen până la care RADET apreciază că va schimba instalaţiile cu fonduri europene în tot municipiul.
 
„Ne dorim ca, până în 2020, să avem un preţ al gigacaloriei la Constanţa de maximum 50 de euro, prin producerea de energie termică cu costuri mai mici pe bază de biomasă şi energie solară, prin introducerea noilor instalaţii cu distribuţie pe orizontală şi introducerea contoarelor pe fiecare apartament. Aşa cum am spus deja, sunt disponibili la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Fondurilor Europene bani pentru reabilitarea clădirilor, pe care vrem să-i accesăm în cadrul acestui proiect, cu obligaţia de a asigura o mică cofinanţare.
 
Rămâne de văzut dacă, pe viitor, Consiliul Local va găsi şi o altă soluţie pentru achiziţia şi montarea noilor instalaţii, poate se va face prin credit bancar pentru cei 65.000 de abonaţi ai RADET. Cert este că avem această soluţie. Este important să găsim înţelegere şi la nivelul asociaţiilor de proprietari. Pentru cei care vor să beneficieze imediat de acest sistem, există şi varianta în care beneficiarul sau beneficiarii să suporte investiţia. Din calculul nostru, montarea instalaţiei inclusiv în interiorul apartamentului şi a contorului variază, în funcţie de numărul apartamentelor de pe o scară de bloc, între 3.000 şi 3.800 de lei“, ne-a precizat Eden Mamut.
 
Această chestiune va fi, oricum, absolut necesară, pe termen lung, mai ales în condiţiile în care unele instalaţii din blocuri au o vechime de peste 50 de ani. „Cu siguranţă, municipalitatea va fi interesată să investească în acest sistem propus de noi, în loc să subvenţioneze anual costul gigacaloriei cu 15 milioane de euro“, a conchis Mamut, care deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al RADET din 18 mai 2017. Legat de diminuarea costurilor de producere a energiei termice, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET consideră că, pentru reducerea costurilor, cheia este apariţia pieţei concurenţiale în producerea de energie. Concret, spune Eden Mamut, RADET se va concentra în următorii cinci ani pe reducerea costului gigacaloriei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 2 21 Jun, 2017 17:37 Ba esti prost? 50 de euro gigacaloria In conditiile in care un apartament de 2-3 camere 60 mp are nevoie de 1.5 gigacalorie lunar , asta inseamna 75 de euro caldura , adica 345 lei + apa rece si calda + comunele ajungem aproape de 000. Ce facem domnule Eden ??? Praf in ochi , Adio dar raman la gaze!
  • fani 21 Jun, 2017 09:05 Cheltuieli in prostie ,atata timp cat pierderile cele mai mari sunt pe reteaua de transport de sute de km ! De ce nu se ap;ica solutia occidentala de amplasare a centralelor termice cat mai aproape de consumatori ? Cu cheltuieli mult mai mici punctele termice pot fi transformate in centrale termice de cartier ! Cine are insa interesul de a se mentine sistemul ucigator de incalzit stupid ,strazile si trotuarele orasului ....?Nu cumva SRL-urile angajate sa faca mereu "lucrari " de reparatii si intretinere vor fi nevoite sa dispara ?