Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coregraful Călin Hanțiu, despre regretatul balerin Ovidiu Danci „Avea niște calități excepționale!”

ro

16 Jun, 2020 00:00 2587 Marime text

Ieri, vestea trecerii în neființă a balerinului Ovidiu Danci a întristat această breaslă. Fusese diagnosticat recent cu două afecțiuni grave, printre care și o formă agresivă de leucemie. Avea doar 39 de ani, împliniți pe 17 mai, și o apreciată școală de balet ce-i purta numele, înființată în urmă cu trei ani și pe care o considera visul său împlinit.
Carismaticul balerin, care a căpătat notorietatea în România o dată cu participarea la concursul „Dansez pentru tine” de la Protv, a studiat dansul încă de la vârsta de 10 ani, la Școala de Coregrafie Octavian Stroia.

Absolvent al Liceului de Arte „Octav Băncilă”, imediat după absolvire s-a angajat la Teatrul „Oleg Danosvki” din Constanța. Cu balerinii din Constanța a și mers în turneu în întreaga Europă. Ovidiu mărturisește: „nu aveam încă încrederea proprie de a depăși granițele țării astfel că, am dat audiție la Compania de Balet Oleg Danovski din Constanța, unde am reușit să mă angajez direct, ca solist. Aici l-am întâlnit pe Călin Hanțiu, un alt bistrițean, de fapt din Năsăud, care m-a ajutat să îmi pregătesc mai multe roluri premergătoare celui mai mare turneu al Companiei Române de Dans, cu care am fost în Austria, Germania, Franța și Elveția”.

Reputatul coregraf Călin Hanțiu declara ieri, că în anul 2001, când a venit la această trupă, Ovidiu Danci dovedea calități excepționale. „A stat o perioadă de un an-doi, după care și-a dorit să plece în străinătate. Avea niște calități excepționale și un viitor care putea fi foarte valoric, dar a început colaborări cu televiziunea”.
În anul 2005 Ovidiu Danci a deschis Concertul lui Joe Cocker de la Köln Germania, unde au participat 25.000 de spectatori. De altfel, el primise o bursă la Academia de Balet din München, fiind singurul student român care a terminat academia ca bursier.
Potrivit cinemagia.ro, debutul său a avut loc la 14 ani la Opera Națională Iași prin spectacolul „Conexiuni invizibile” în coregrafia lui Daniel Szallasi fiind de asemenea și primul său rol de prim-balerin. A câștigat și marele premiu al Festivalului Internațional “Il mondo in musica” de la Fifizano, Italia.
Marea șansă a carierei sale consideră că a fost „amprenta pusă de către directorul Operei Naționale Române din acea perioadă – Mihai Babuska, dar și al Corinei Dumitrescu – prim-balerina Operei Naționale din București, absolvent al Academiei de Balet din Moscova.

Perioada petrecută în Germania i-a adus lui Ovidiu Danci și colaborări cu companii importante de balet, spunând că „aici am decoperit pentru prima dată ce înseamnă baletul ca artă, având ocazia să îmbrac costume care purtau semătura unor designeri celebri ca Valentino, Gucci sau Christian Dior. Atunci am realizat pentru prima oară în viața mea că baletul este o artă exclusivistă a elitelor. Finalizarea Academiei din Munchen este cred cea mai bună carte de vizită a mea”.


Ulterior, cea mai importantă reprezentație a sa a fost de solist în „Spărgătorul de nuci”, interpretat pe scena Teatrului de Balet din Regensburg.
România i-a oferit o altă șansă – cea de a deveni actor

Odată întors în țară, Ovidiu a visat însă în continuare să își exploateze talentul artistic cu care s-a născut, așa că s-a gândit să continue cu studii de actorie.
El povestește că „la puțin timp după întoarcerea mea în țară a venit următoare provocare importantă în viața mea – cea de a urma o carieră în actorie. După două castinguri la două producții Media Pro Pro Tv primesc rolul principal în primul sitecom românesc – „Om bogat, om sărac”. Atunci a început aventura de patru ani alături de actorii Șerban Ionescu, Magda Catone (n.r. – care între timp au devenit și părinții spirituali ai lui Ovidiu, fiindu-i naș la cununie), Ilinca Goia, Ruxandra Ionescu și Horia Brenciu”.

După finalizarea filmărilor la „Om bogat, om sărac” a fost asistent coregraf și a avut mai multe apariții episodice în mai multe producții și chiar a dansat la Teatrul Național București în prima producție musical – „Chicago”. De asemenea, după această experiență, timp de 8 luni a dansat în alte musical-uri pe un vas de croazieră.

Sursa foto: Facebook Școala de balet Ovidiu Danci


Citește și:

Un actor a ajuns la Urgenţă după ce a fost bătut de poliţişti în Centrul Vechi
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii