Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat A proiectat Casa Albă, spitalul județean și nocturna stadionului. Arhitectul Ioan Pușchilă ar trebui să aibă o statuie în oraș!

ro

11 Jun, 2020 00:00 4433 Marime text
  • Pușchilă este arhitectul Casei Albe, Spitalului Județean, clădirii Poștei sau nocturnei stadionului Farul
  • Proiectul Casei Albe a fost finalizat în doar doi ani: 1967- 1969, iar Ioan Puşchilă a primit premiul Uniunii Arhitecţilor
  • Interesant este faptul ca nici astăzi, în fişele primăriei nu este trecut numele arhitectului
 
Iubitorii de imagini cu parfum și istorie, reuniți pe o rețea de socializare în grupul „Constanța Veche” sunt de părere că arhitectul clădirilor emblematice construite în ultimii 50 de ani în municipiu ar trebui să aibă, mai în glumă, mai în serios o statuie în municipiul Constanța.
Este vorba despre arhitectul Ioan Puşchilă care s-a născut la Cernavodă în anul 1913. După şcoala primară pe care a absolvit-o în oraşul natal, a urmat liceul la Braşov şi apoi Politehnica din Bucureşti.
În timpul studenţiei s-a îmbolnăvit de TBC şi a abandonat cursurile, o perioadă retrăgându-se în Cernavodă unde a fost profesor de matematică. Ulterior, a ales să urmeze arhitectura.

Prin anii ‘60 a fost demarată o campanie de construire a unor sedii noi politico-administrative. O “indicaţie” venită de la “Cabinetul I” a stabilit ca la Constanţa, arhitectul care urma să se ocupe de proiectarea cladirii ce avea sa fie botezata “Casa Albă” să fie „ăla care a făcut spitalul“.
Ioan Puşchilă, autorul principal al proiectului Spitalului Judeţean, era un foarte talentat arhitect, care din păcate avea un trecut umbrit de şapte ani temniţă grea pentru “uneltire contra orânduirii sociale”. Documentele de arhivă vorbesc despre faptul că, alături de mai mulţi arhitecţi, el strângea ajutoare în haine, bani şi alimente pentru familiile unor detinuți politici. Aşa se face că proiectul unei clădiri – simbol al conducerii comuniste a judeţului a fost realizat chiar de una dintre victimele regimului”, susțin membri grupului „Constanța Veche”.

Proiectul Casei Albe a fost finalizat în doar doi ani: 1967- 1969, iar Ioan Puşchilă a primit premiul Uniunii Arhitecţilor.
Prima de 100.000 lei acordată de partid nu a ajuns la el. Interesant este faptul ca nici astăzi, în fişele primăriei nu este trecut numele arhitectului.
Unul dintre puținii supraviețuitori care a participat l-a construcția Spitalului Mare (n.r. județean), reamintește că  în aceeași perioadă în  orașul Constanța au mai fost construite: clădirea Poșta, Casa Modei, sistemul de iluminat nocturnă de la stadionul Farul iar arhietectul Pușchilă a fost prezent la toate aceste mari si importante construcții.
Vă reamintim că Spitalul Județean a împlinit în luna martie 2020, 51 de ani de când funcționează. Costănțeanul care a participat la lucrări își amintește că prima secție pusă în funcțiune, a fost cea de pediatrie de la etajul 9 și în aproximativ un an, atât Spitalul cât și Policlinica au intrat în funcțiune la întreaga capacitate.
 
Sursă foto: facebook/Constanța veche
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii