Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciudăţeniile administraţiei „Mazăre“ Imobilul retrocedat Vasilichiei Popeea, ajuns în „palmaresul“ lui Husein Ozghen (II) (galerie foto)

ro

20 Nov, 2015 00:00 4327 Marime text


După ce în ediţia de ieri a cotidianului ZIUA de Constanţa v-am prezentat primul episod dintr-o serie de dezvăluiri având ca punct de plecare un imobil retrocedat din Constanţa situat pe strada Olteniei nr. 1, în ediţia de astăzi, continuăm demersul şi, aşa cum v-am promis, vă arătăm care a fost traseul imobilului după ce Vasilichia Popeea a fost repusă în posesie de Tribunalul Constanţa.

Prima parte a acestei poveşti o puteţi citi pe ZIUA de Constanţa: Ciudăţeniile administraţiei „Mazăre“: Familia Chinalis s-a chinuit zece ani să-şi recapete casa confiscată de comunişti (I)

Aşadar, după ce Vasilichia Popeea a reintrat în posesia casei de pe Olteniei nr. 1 în mai 2011, după mai multe încercări de dobândire a dreptului asupra proprietăţii întreprinse încă din 2001, fiind obligată de instanţă, Primăria Constanţa a anulat Dispoziţia 6654/07.12.2010 prin care îi respingea cererea de restituire a imobilului prevalându-se de Legea 10/2001.
 
Prin referatul nr. 149546/02.11.2011, Primăria Constanţa ia act de anularea Dispoziţiei Primarului nr. 6654/07.12.2010 şi restituie în natură imobilul situat pe strada Olteniei. Astfel, municipalitatea propune anularea dispoziţiei din 2010 ţinând cont de Sentinţa civilă nr. 2757/2011 şi restituirea imobilului în natură către Vasilichia Popeea prin procurist Mihai Bogdan Neamţu. Pe cale de consecinţă, pe data de 9 noiembrie 2011, primarul municipiului Constanţa emite Dispoziţia nr. 4115, prin care arată că s-a dispus anularea Dispoziţiei 6654/07.12.2010 şi că imobilul este restituit Vasilichiei Popeea prin procurist Mihai Bogdan Neamţu. Acesta este avocat în Baroul Constanţa din ianuarie 2006.

Vasilichia Popeea nu e Vasilichia Popeea?

Un lucru foarte interesant se petrece însă în 2012, atunci când Primăria Constanţa semnează un nou referat prin care a luat act de faptul că, prin Declaraţia autentificată sub nr. 1632/20.07.2009, Aurora Paula Baby şi Luiza Dumitrula Brătulescu declară că „Popia Vasilichia este una şi aceeaşi cu persoana Kinalis Vasilichia, Popea Vasilichia şi Popeea Vasilichia“. Având în vedere o adresă înregistrată la Primărie sub nr. 33788/13.03.2012, prin care se făcea precizarea că numele persoanei îndreptăţite este Vasilichia Popia, şi nu Vasilichia Popeea, municipalitatea a decis îndreptarea acestei erori materiale din cuprinsul Referatului  149546/02.11.2011 şi Dispoziţiei de Primar nr. 4115/09.11.2011. Astfel, a fost emisă o nouă Dispoziţie de Primar - nr. 818/06.04.2012, prin care s-a dispus îndreptarea erorii materiale constând în schimbarea numelui din Popeea în Popia.
 
Aşa cum este notat în dispoziţia de primar, aceasta a devenit proprietar de drept asupra imobilului menţionat abia după ce se face predarea-primirea prin proces-verbal de punere în posesie. Protocolul de predare-primire pentru restituirea în natură a imobilului s-a făcut pe 7 mai 2012. Regia Autonomă Judeţeană Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, reprezentată de Radu Babuş, în calitate de director, la acea vreme, şi Vasilichia Popia, prin procurist Mihai Bogdan Neamţu, au semnat actul de restituire. La data respectivă, potrivit datelor declarate de RAEDPP, în imobil locuiau Memet Ecrem, care ocupa abuziv parterul, Radu Adriana Diana şi Daniela - pe baza contractului de închiriere nr. 12152/19.05.2004, valabil până la 20.05.2014, Lache Marieta - parter - contract de închiriere nr. 10086/19.03.2008, valabil până la 20.05.2014, şi Raul George Dumitraşcu, având „fişă calcul daune“. Articolul 3 din acest protocol prevede că, „începând cu data predării imobilului prin prezentul protocol, se sistează chiria şi se înştiinţează chiriaşii“. De asemenea, articolul 4 prevede că proprietarul are de respectat art. 13 şi 15 din Legea 10/2001, prevederile OUG nr. 40/99 privind protecţia chiriaşilor, ale OUG nr. 8/2004 şi ale OUG nr. 44/2009 privind prelungirea duratei unor contracte de închiriere.

Avocatul fidel al lui Mazăre, contra… Mazăre

Pe 6 martie 2013, chiriaşii imobilului primesc prima notificare de la Biroul Executorului Judecătoresc Stoica Constantin şi Stoica Constantin Gabriela potrivit căreia trebuie să elibereze imobilul. Însă în calitate de proprietar al imobilului apărea nimeni altul decât Husein Ozghen, fiind reprezentat convenţional de acelaşi avocat care, în 2011, a câştigat procesul pe Legea 10 împotriva Primăriei Constanţa, reprezentând-o pe Vasilichia Popeea (sau Popia). Aşa cum menţionam şi ieri, Marius Mocanu este cunoscut drept „avocatul de casă“ al lui Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky. Este, aşadar, cu atât mai curios cu cât procesul în care a reprezentat-o pe Vasilichia Popeea a fost îndreptat tocmai către Primăria Constanţa, în fruntea căreia se afla la acea dată Radu Mazăre.

Cumpărător de soi

De ce apare numele lui Husein Ozghen, iar cel al Vasilichiei Popeea iese de-acum din calcul? Pe 25 ianuarie 2013, Vasilichia Popia, prin acelaşi mandatar Mihai Bogdan Neamţu, vinde imobilul dobândit în instanţă situat pe strada Oltenei nr. 1 către binecunoscutul personaj Husein Ozghen contra unui preţ derizoriu: 30.000 de euro. Imobilul vândut este compus dintr-un teren în suprafaţă de 423,77 de metri pătraţi, construcţie locuinţă C1 cu suprafaţă construită de 135 mp, construcţie C2 - 64 mp, construcţie C3 - 47 mp, construcţie C4 anexă - 3 mp şi construcţie C5 bucătărie - 13 mp. Aproximativ 70 de euro/mp, dacă punem la socoteală doar suprafaţa de teren, nu şi construcţiile. Un preţ excepţional, am putea spune. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat pe 25 ianuarie 2013, în faţa notarului  Florin Vişan, sub numărul 246/25.01.2013.

Veşnicul Husein Ozghen

Husein Ozghen este cunoscut drept un apropiat al echipei Mazăre - Constantinescu. Mai mult, din 2013, Husein Ozghen „şi-a oficializat“ legătura cu preşedintele CJC. Pe lângă interesele economice comune cu cele ale şefului Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a devenit naşul de cununie al fiului lui Husein şi al fiicei lui Ali Nurhan.

Aşa cum arată datele din Monitorul Oficial şi din Registrul Comerţului, Husein Ozghen face parte din acest fief de cel puţin 15 ani. În anul 2000, îl  regăsim pe Ozghen ca asociat în SC Romanian Distribution Services SRL, alături de Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinsky, Rene Ovidiu Rohan, Ştefan Popescu, Cristian Ruşescu şi Mihaela Otilia Pârvan, toţi aflându-se şi astăzi în configuraţia societăţii care, între timp, şi-a schimbat denumirea în SC Royal Distribution Services SRL.
 
Husein Ozghen a fost partener de afaceri, în decursul timpului, cu vicepreşedintele CJC Cristian Darie şi cu fraţii acestuia, societăţile care i-au legat, la un moment dat, fiind SC General Turism SRL, SC Varianta SRL sau SC Asociaţii SRL. De asemenea, el a mai fost partener de business şi cu fostul deputat, în prezent consulul general al României la Toronto, Antonella Marinescu, şi cu mama acesteia, Paraschiva Barbu, în SC Grandpact SRL, societate pe care Ozghen a şi administrat-o.

Citeşte şi
Cu ce afaceri se mai laudă Ozghen Husein, cumătrul lui Nicușor Constantinescu (document)

Povestea nu se opreşte aici

După ce Husein Ozghen a intrat în posesia imobilului, iar chiriaşii RAEDPP au primit notificare să fie evacuaţi, s-a deschis cutia Pandorei, ieşind la iveală o mulţime de plângeri penale înaintate de unii dintre foştii chiriaşi faţă de Husein Ozghen, dar şi faţă de un alt apropiat al tandemului, Ion Mirea. Despre aceste lucruri, însă şi despre cum, în prag de iarnă, foştii chiriaşi evacuaţi se roagă la uşile Primăriei să primească o locuinţă socială veţi putea citi într-o ediţie viitoare a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Citeşte şi
FashionTV Summer Festival Mamaia 2011: Fonduri europene pentru firma unui implicat în dosarul „Prostituate de lux”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • radu daniela 05 Dec, 2015 15:48 Va multumesc mult. Vreau sa spun ca am ajuns sa stam pe strazii . Datorita domnului OZGHEN HUSEIN si familiei LACHE care locuiam cu dansi in aceias curte. Domnul MIREA ION a venit personal la mine spunandumi ca ma va da afara si ca va darama dependentele dni curte acest domn MIREA o avea pe sora sa si nepoti dansului in aceasi curte cu mine. In sepial doamna LACHE MARIETA ( SORA DANSULUI) ADUCEA AMENINTARI CA NE VA DA AFAEA CA FRATELE EI ION A CUMPARAT IMOBILUL SITUAT PE OLTENIEI NR 1 sun multe de spus acum am ajuns pe strazi cu doi copii minorii 4/6 luni si un tata cu handicap de gradul2. RUSINE CONDUCERI MUN. CONSTANTA
  • marian 20 Nov, 2015 15:30 Asta nea facut si noua domni din primarie,neau dat afara de pe stefan cel mare..Iar dupa 16 ani de rugaciuni pe la usile primariei pt o alta locuinta sociala nu sa putut face nk nici pana astazi