Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine plăteşte conductele sparte? Lucrările FCC Construccion SA/ Astaldi cauza „secetei" din Năvodari, Corbu şi Lumina?!

ro

23 May, 2012 00:00 5161 Marime text

DESCHIDEREAstaldi-lucraridonductaraja.jpgUna dintre conductele RAJA a fost afectată grav din cauza viiturii produse în urma ploii torenţiale de sâmbătă după-amiază. Locuitorii din Lumina, Corbu şi Năvodari au rămas fără apă potabilă mai multe zile, iar disconfortul creat a fost, evident, foarte mare. Dar cine plăteşte conductele sparte, cine va acoperi despăgubirile?

Lucrările asocierii FCC Construccion SA/Astaldi s-au suprapus pe conducta RAJA. Antreprenorul general s-a văzut nevoit să devieze atât conductele RAJA, cât şi pe cele ale Congaz. Prima deviere la care s-a lucrat a fost cea din ograda RAJA, însă trebuie să subliniem faptul că lucrările nu au fost efectuate direct de către asocierea care a câştigat lucrarea din banii statului român, ci de către un subantreprenor, Verta Tel SRL. Reprezentanţii RAJA susţin că, de fapt, în urma devierii, conducta nu a mai fost acoperită cu pământ, urmând, înainte de asta, să fie finalizată şi devierea Congaz. În momentul în care ploaia torenţială a creat şiroaiele de apă, malurile şanţului din jurul conductei magistrale de apă s-au surpat, iar pământul şi apa au dislocat conducta RAJA. Atunci, sâmbătă după-amiază, a avut loc prima avarie. Lucrătorii societăţii de apă au remediat problema duminică spre seară, iar luni dimineaţă cele trei localităţi erau din nou alimentate în totalitate cu apă potabilă. Numai că, din cauza infiltraţiilor din zonă, pământul a căzut, conducta a fost din nou dislocată, iar cele trei localităţi au rămas, din nou, pe uscat.

„Probabil cuvântul potrivit este calamitate"

Acum, după chinul prin care au trecut locuitorii Năvodariului, ai comunei Lumina şi ai comunei Corbu, reprezentanţii asocierii FCC Construccion SA/Astaldi spun că nu ştiu nimic şi aruncă pisica în curtea subcontractorului. „Nu ştiu, recepţia fusese făcută, Verta Tel ştie", ne-a declarat, într-o română stricată, un portughez, reprezentant al Astaldi, care atunci când a venit vremea să se prezinte a închis telefonul şi nici că a mai răspuns. Am discutat apoi cu Damian Tamaş, unul dintre asociaţii Verta Tel. Nici acesta nu a ştiut să ne ofere mai multe informaţii şi ne-a îndrumat către Gabriel Filip, şeful de şantier. „Conducta a fost acoperită. Nu ştiu care a fost problema, probabil cuvântul potrivit este calamitate. A fost o infiltraţie foarte mare de apă, însă conducta a fost acoperită cu cantitatea de pământ necesară. Groapa a fost făcută în urma intervenţiei noastre de după avarie. Apoi, luni a existat o altă problemă, pentru că, atunci când s-a dat drumul la apă, a mai fost o mică infiltraţie, care s-a agravat. Da, fusese făcută recepţia lucrării. RAJA a lucrat la remedierea problemei, noi am ajutat cu utilaje şi cu forţa de muncă", a declarat şeful de şantier. Verta Tel SRL are sediul în Bucureşti, a fost înfiinţată în 2006 şi are obiect principal de activitate „lucrări de instalaţii electrice". Asociaţi sunt Adrian, Florin şi Damian Tamaş, aceştia fiind şi administratori. Printre cele patru puncte de lucru ale societăţii regăsim şi unul în Constanţa, pe strada Soveja nr. 67.

Va urma

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii