Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine avea interes s-o ucidă pe Lara? Fraţii Şaban şi Conspiraţia turcă (galerie foto)

ro

30 May, 2012 03:42 3948 Marime text
Deschidere_Saban.jpgAvocata inculpaţilor ne-a spus că, în sala de judecată, suspecţii ar fi adăugat că două persoane, cetăţeni turci, ar fi fost responsabile de asasinarea Larei Şaban, în apartamentul respectiv. Ulterior, alte patru persoane, tot de cetăţenie turcă, i-ar fi ameninţat pe cei doi, pe câmp, la ascunderea cadavrului

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa aproape că au reuşit să desluşească iţele dosarului Larei Şaban, de 27 de ani, tânăra dată dispărută din ziua de 3 mai. Ieri, judecătorul Cornelia Dumitra, preşedintele Secţiei penale a instanţei, a decis arestarea preventivă, pentru o perioadă de 29 de zile, a lui Gilberto Ghiunal Şaban, de 35 de ani, şi George Davidescu, de 31 de ani, fost jandarm, primul fiind chiar fratele fetei. Aceştia sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav. În faţa instanţei de judecată cei doi s-au declarat nevinovaţi, însă se pot acuza, cel mult, de o favorizare a infractorului, pentru că au fost de acord să care cadavrul victimei. Potrivit unor surse, în dosar ar exista şi alte persoane, însă procurorii nu au dat detalii cu privire la naţionalitatea lor, vârstă ori grad de implicare în presupusa crimă.

Saban_conferinta_politie.jpgDată dispărută din data de 3 mai, Larei Şaban, de 27 de ani, presupusa concubină a Huseyn Sipahi, unul dintre politicienii din Turcia, candidat pentru primăria din Istanbul, a fost găsită, ieri, într-o lizieră situată între Lumina şi Năvodari. Trupul neînsufleţit al fetei se afla în mai mulţi saci şi a fost recunoscut de către anchetatori, în baza semnelor particulare. În timp ce Gilberto Ghiunal Şaban şi George Davidescu se aflau în faţa judecătorilor, procurorul de caz Andrei Bodean, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că „cercetările în dosar nu sunt nici măcar pe departe definitivate". „Presupunerea noastră, pe fondul probelor, este că victima a fost atrasă într-un apartament din centrul municipiului Constanţa, unde a fost lovită în cap cu un obiect contondent, cel mai probabil un ciocan. În urma loviturii şi-a pierdut viaţa. În continuare, a fost ambalată în mai mulţi saci de plastic de diferite grosimi, legaţi cu scotch, bandă adezivă şi transportat, cu ajutorul unui autoturism împrumutat, într-o lizieră situată între Lumina şi Năvodari. Acolo a fost abandonat.

saban-antena-3_11.jpgAzi l-am găsit noi. Momentan, nu am stabilit cine a lovit-o pe victimă. Ea a fost ucisă în după-amiaza zilei de 3 mai şi dusă în lizieră tot în acea seară, cel mai probabil. Credem că motivul crimei a fost cel financiar, banii", a mai spus Andrei Bodean. Tot potrivit acestuia, cei doi bărbaţi au negat cu vehemenţă implicarea în moartea Larei Şaban. „(...) Ne-am lovit de lipsa lor de comunicare (a celor doi arestaţi). Tot ce spunem acum rezultă din alte probe, decât din declaraţiile celor doi, care au negat cu vehemenţă săvârşirea faptei.

saban-antena_3_1.jpgVictima avea o mare sumă de bani, pentru standardele româneşti. Aproape 120.000 de dolari, bani cu ajutorul cărora intenţiona să cumpere o casă", a mai completat procurorul de caz. De remarcat că apartamentul unde ar fi avut loc crima a fost zugrăvit, curăţat în totalitate, însă oamenii legii au descoperit o urmă de sânge şi un fir de păr. De asemenea, procurorii au mai constatat lipsa unei pături, a unui prosop precum şi a mai multor bunuri din imobil.

Ce spune şeful Poliţiei

La rândul său, comisarul-şef Valentin Burlacu, şeful Poliţiei Judeţului Constanţa, a spus că banii au fost indisponibilizaţi la scurt timp după anunţarea dispariţiei femeii. Avocata inculpaţilor, Ghuilfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanţa, susţine că Gilberto Ghiunal Şaban şi George Davidescu s-au declarat nevinovaţi în faţa judecătorilor. „Ei se consideră vinovaţi, cel mult, de o favorizare a infractorului, pentru că au fost de acord să care cadavrul victimei. Dar au făcut-o de frică. De altfel, când au fost reţinuţi, primul lor gând a fost la soţiile lor, cărora le-au transmis să plece din ţară. Clienţii mei bănuiesc că este vorba despre o conspiraţie turcă, dat fiind că victima era într-un proces civil cu concubinul său, care refuza să recunoască paternitatea. Litigiul se desfăşura la instanţele din Istanbul. Clienţii mei au spus astăzi în instanţă că le vor da detalii anchetatorilor despre cel care a omorât-o pe Lara Şaban", ne-a mai declarat avocata. Întrebată dacă cel vizat de declaraţiile clienţilor săi ar fi Huseyin Sipahi, concubinul victimei, apărătoarea a răspuns afirmativ. „Au greşit când au cărat cadavrul", a completat avocata. Totodată, aceasta ne-a mai spus că, în sala de judecată, suspecţii ar fi adăugat că două persoane, cetăţeni turci, ar fi fost responsabile de asasinarea Larei Şaban, în apartamentul respectiv. Ulterior, alte patru persoane, tot de cetăţenie turcă, i-ar fi ameninţat pe cei doi, pe câmp, la ascunderea cadavrului. De remarcat că ancheta oamenilor legii a demarat graţie bonei angajată de Lara Şaban, care a anunţat poliţia când a observat că şefa sa avea toate telefoanele închise, lucru care nu s-a mai întâmplat până atunci.

Fost om al legii

George Davidescu a intrat în rândul jandarmeriei constănţene în anul 2004, când a fost jandarm angajat pe bază de contract la Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Constanţa. În anul 2007, bărbatul a intrat în corpul subofiţerilor, iar 2008 a părăsit jandarmeria, dându-şi demisia. Când s-a produs evenimentul, George Davidescu lucra pentru o firmă de specialitate care asigura paza pentru Metro 1. Din câte se pare, bărbatul lucra pentru SecurIT Force SRL. Deşi am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii acestei unităţi, acest lucru nu a fost posibil, până la închiderea ediţiei. Revenind la relaţiile dintre fraţii Şaban, procurorii spun că acestea se răciseră în ultimii ani, de când Lara se mutase în Turcia. „Între cei doi exista o relaţie mai rece, decât ne-am fi aşteptat noi. Fratele victimei nu muncea, dar nici nu ne-a spus că avea vreo problemă financiară deosebită", au mai spus organele de anchetă.

Cum au descoperit cadavrul

Deşi procurorii s-au ferit să precizeze modalitatea prin intermediul căreia au descoperit trupul Larei Şaban, potrivit unor surse, oamenii legii s-au folosit de semnalul telefoanelor mobile ce se aflau asupra inculpaţilor în seara respectivă. Astfel cu ajutorul releelor GSM, poliţiştii au stabilit un perimetru pe care l-au scotocit până când au descoperit cadavrul.

Oficial, Lara Şaban locuia într-un apartament situat în blocul denumit generic „blocul creion", amplasat în zona Modern, din municipiul Constanţa. Crima a avut loc într-un alt apartament dintr-un bloc situat la intersecţia dintre străzile Mihail Kogălniceanu şi Cuza Vodă.

Amintim că Lara Şaban a plecat, la data de 3 mai, la ora 16.00, de la domiciliu pentru a se întâlni cu fratele său, în faţa unui hotel din zona Tomis Nord, unde însă aceasta nu a mai ajuns şi nici acasă nu a revenit. Autoturismul său, un Porsche, a fost găsit în faţa blocului de pe strada Mircea cel Bătrân, unde aceasta locuia împreună cu mama şi fratele său. Ca semne particulare, Lara avea două tatuaje din care unul pe antebraţul drept cu inscripţia „Huseyin.Sipahi", iar pe spate, în zona lombară mediană, un desen tribal.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii