Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spuneau în campania electorală şi cu ce iniţiative vin astăzi Senatori de Constanţa, preocupaţi de minerit, servicii consulare şi film

ro

19 Sep, 2013 00:00 2757 Marime text
Vă mai amintiţi cum senatorii de astăzi făceau la sfârşitul anului trecut ocolul judeţului Constanţa după voturi? Cei din partea USL promiteau că vor încuraja crearea locurilor de muncă prin iniţierea unor proiecte legislative. De asemenea, le spuneau oamenilor că vor adopta legi cu mare impact la populaţie, referitoare la reducerea TVA la alimente şi la produsele de bază, micşorarea taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale. PDL promova în campanie un proiect denumit „Bani pentru căldură”, care viza instituirea unei taxe de solidaritate faţă de cetăţenii judeţului Constanţa de către companiile care desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor naturale şi de generare a energiei electrice, nucleare şi eoliene în judeţ, dar şi în zona economică a Mării Negre. În principiu, toţi candidaţii de la toate partidele au făgăduit că se vor implica astfel încât oamenii din colegiile lor să aibă un trai mai bun. Ce au zis ştim deja, şi au spus multe. Dar dovada a ceea ce au făcut până acum există şi nu credem că se ridică la nivelul aşteptărilor electoratului. În primul rând, iniţiativele legislative propuse sunt puţine la număr (fiecare senator are între cinci şi nouă iniţiative).
 
Blocaj legislativ sau neputinţă?!

 
Am studiat şi noi iniţiativele parlamentarilor noştri, dornici în decembrie, anul trecut, să schimbe sistemul din rădăcini de dragul alegătorilor. Acestea au însă „calitatea” de a fi trase la indigo, astfel că putem vorbi despre o serie de iniţiative legislative standard ai căror iniţiatori se declară nu unul sau doi, ci majoritatea senatorilor constănţeni. De asemenea, ţinând cont de cuprinsul lor, în multe dintre cazuri nu putem vorbi de iniţiative care pot rezolva problemele cu care se confruntă oamenii din teritoriu, cetăţeni ce s-au prezentat încrezători la urne în decembrie 2012 ca să le acorde senatorilor voturile. Astfel că de la începutul anului până în prezent, senatorii noştri s-au arătat interesaţi de modificarea Constituţiei României, cinematografie şi industria filmului, de regimul drumurilor, de cel al contravenţiilor şi de... serviciile consulare. Chiar şi o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii minelor a intrat în atenţia parlamentarilor constănţeni, clar o propunere ce nu are o legătură directă cu electorii din judeţul nostru şi cu promisiunile din campania electorală. Nu credem că parlamentarii constănţeni de azi ar fi câştigat alegerile în decembrie 2012, vorbind electoratului despre necesitatea modificării Constituţiei, minerit, industria filmului sau regimul contravenţiilor.
 
Mazăre a bifat combaterea consumului de droguri şi cinematografia
 
În rândurile ce urmează vă vom prezenta iniţiativele legislative ale fiecărui senator în parte.
Începem cu senatorul USL Alexandru Mazăre, de numele căruia se leagă proiecte privind cinematografia, consumul drogurilor, regimul drumurilor şi salariile din sistemul bugetar în anul 2013. Mai precis, fratele edilului Radu Mazăre se face remarcat cu următoarele proiecte: propunere legislativă privind revizuirea Constituţiei României; propunere legislativă privind Cinematografia şi Industria Filmului; propunere legislativă privind combaterea consumului de droguri în trafic, precum şi în cazul persoanelor care lucrează în domenii ce prezintă riscuri crescute pentru siguranţa, securitatea şi sănătatea terţilor; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă numărul 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare; propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; propunere legislativă pentru modificarea alineatului (6) al articolului 47 din Ordonanţa Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii; propunere legislativă pentru modificarea art. 27 al Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor; propunere legislativă privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România.
 
Vasiliev, preocupat de Legea minelor
 
Senatorul PPDD, Marian Vasiliev, este demnitarul interesat printre altele de Legea minelor. Dar iată toate propunerile sale legislative: propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Codului de procedură fiscală; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr.85/2003; propunere legislativă pentru modificarea art.3 alin.(1) lit.b) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.8 din Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei; propunere legislativă privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România.
 
Moga luptă pentru dialog social şi egalitate de şanse
 
Nicolae Moga, senator din partea USL, militează pentru modificarea Constituţiei, egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, modificarea Codului Fiscal, dar şi pentru instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România. Ca şi în cazul colegilor săi, prezentăm toate proiectele senatorului: propunere legislativă privind revizuirea Constituţiei României;
propunere legislativă pentru completarea art.2 din Legea nr.84/2012 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice; propunere legislativă pentru modificarea lit.h) a alin.(1) al art.257 din Legea nr.571/2003 - Codul Fiscal; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi; propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 62 din 10 mai 2011 a dialogului social – republicată; propunere legislativă privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România.
 
Banias, interesat de legea serviciilor consulare
 
Spre deosebire de colegii săi, senatorul Mircea Banias din partea USL a propus un proiect privind modificarea legii serviciilor consulare. Dar iată toate proiectele lui Banias: propunere legislativă privind revizuirea Constituţiei României; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.8 din Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate; propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.125/2011 privind Codul Fiscal; propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor; propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.313 din Legea nr.95/2006, cu privire la recuperarea unor sume băneşti de la persoanele care aduc daune sănătăţii altor persoane; propunere legislativă privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România.
 
Chiru încurajează măsurile fiscale
 
Christian Gigi Chiru, reprezentantul ARD, este interesat de regimul drumurilor şi pare să nu fi uitat de sprijinirea mediului de afaceri, fiind iniţiatorul proiectului privind aprobarea unor măsuri fiscale pentru sprijinirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă şi stimularea consumului. Rămâne de văzut ce se va alege de acest proiect. Celelalte iniţiative legislative ale senatorului Christian Gigi Chiru sună în felul următor: propunere legislativă privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist (6 martie 1945 - 22 decembrie 1989); propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei; propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor şi a Ordonanţei Guvernului nr.15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier; propunere legislativă privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România.
 
Şi Haşotti are grija Constituţiei
 
În cazul senatorului Haşotti asistăm la aceeaşi dorinţă, existentă în cazul tuturor celor din USL, de modificare a Constituţiei. Atenţia parlamentarului s-a îndreptat însă şi către protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar şi către înfiinţarea Consiliului Naţional pentru prevenirea şi combaterea torturii. Până la acest moment, Puiu Haşotti are următoarele nouă iniţiative: propunere legislativă pentru modificarea alineatului(1) al art.134 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii; propunere legislativă privind revizuirea Constituţiei României; propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; propunere legislativă privind înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Torturii; propunere legislativă pentru modificarea alineatului (6) al articolului 47 din Ordonanţa Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii; propunere legislativă privind declararea zilei 10 Mai - sărbătoare naţională; propunere legislativă pentru modificarea alineatului(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii; propunere legislativă privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România.
 
Deşi au culori politice diferite, în cazul majorităţii senatorilor propunerile legislative, puţine la număr, fac trimitere la modificarea Constituţiei, instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România, modificarea alineatului (6) al articolului 47 din Ordonanţa Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor sau la modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Sperăm să fie vorba doar de un blocaj legislativ în rândul parlamentarilor de Constanţa, şi nu de imposibilitatea de a face mai multe proiecte, în speţă de a face ceea ce au promis.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii