Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce-i aşteaptă pe constănţenii care scuipă pe stradă Amenzi pentru plimbatul câinilor fără lesă, întinsul frânghiilor pentru rufe, folosirea foliilor de plastic în loc de geamuri

ro

13 Aug, 2013 00:00 4852 Marime text
Proiectul privind activităţile de gospodărire a municipiului Constanţa, iniţiat de primarul Radu Mazăre, şi aflat în luna mai în dezbatere publică, a fost aprobat de consilierii locali din cadrul Primăriei Constanţa.
Aşadar, constănţenii pot spune adio întinsului frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, spălării vehiculelor pe spaţiul public, expunerii spre vânzare a vehiculelor pe străzi, plimbatului câinilor fără lesă sau folosirii de hârtii, cârpe, scânduri, folii de plastic, table sau alte materiale în locul geamurilor lipsă. Toate aceste situaţii şi multe altele sunt considerate contravenţii care vor fi sancţionate de Primăria Constanţa potrivit Hotărârii privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinere şi înfrumuseţare a municipiului Constanţa. Hotărârea aprobată pe data de 31 iulie prevede o serie de îndatoriri pentru cetăţeni, iar nerespectarea lor se sancţionează cu amenzi usturătoare ce sunt cuprinse între 400 şi 2.500 lei în funcţie de faptă şi persoana care o săvârşeşte.

Din cuprinsul Capitolului II privind „Salubrizarea, Menţinerea Igienei şi Protecţia Mediului în Municipiul Constanţa” aflăm, printre altele, că reprezintă contravenţie: „răscolirea gunoiului din containere sau locuri special amenajate de către persoane fizice, în scopul recuperării unor obiecte, materiale reciclabile, hârtii, resturi alimentare etc”, „scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle sau a oricărui tip de ambalaj sau resturi din acesta, resturi de ţigări, coji de seminţe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare”, „spălarea vehiculelor, a oricăror bunuri sau obiecte pe drumuri sau în alte locuri publice”, „scuturarea covoarelor în alte locuri decât cele special amenajate şi în timpul orelor de linişte”, „întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, la diferite etaje sau în spaţiile comune, altele decât cele special amenajate”.

Pentru astfel de abateri s-au stabilit sancţiuni cuprinse între 400 şi 800 de lei pentru persoane fizice şi între 500 şi 1.000 lei pentru persoane juridice.
La Capitolul III referitor la „Protecţia Spaţiilor Verzi, a Parcurilor şi Arborilor, a Drumurilor, Trotuarelor şi Parcajelor” se arată că se sancţionează „expunerea spre vânzare a vehiculelor pe străzi, trotuare, alei sau în alte locuri publice, cu excepţia locurilor autorizate/destinate în acest scop” cu amenzi cuprinse între 400 şi 800 lei pentru persoanele fizice şi între 500 şi 1.000 lei pentru persoane juridice. Potrivit aceleaşi hotărâri, „efectuarea cu intenţie de manevre prin derapaje, întoarceri bruşte, accelerări şi frânări bruşte cu autovehicule executate pe domeniul public sau privat al Municipiului Constanţa” constituie contravenţie care se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 1.500 lei pentru persoane fizice şi de la 1.500 la 2.500 lei pentru persoane juridice.

Amenzi şi pentru CET, RADET şi RAJA

Potrivit Hotărârii CLM, „neintervenţia imediată pentru remediere a CET, RADET, RAJA, a altor deţinători de reţele subterane, în cazul unor avarii care produc scurgeri de lichide pe drumuri, trotuare sau parcaje, prăbuşiri ale suprafeţelor drumului public” se sancţionează cu amenzi de la 1.500 la 2.500 lei. 

Obligaţii în privinţa deţinerii animalelor de companie

La articolul 15 se stipulează că „plimbatul câinilor fără lesă pe drumurile publice, în parcuri sau alte spaţii/locuri publice, chiar însoţiţi de stăpâni, cu excepţia locurilor special amenajate” şi „lăsarea liberă a câinilor, atât ziua cât şi noaptea, în curţile de folosinţă comună, de natură a pune în pericol colocatarii şi alte persoane” se sancţionează cu amendă contravenţională de la 500 la 1.000 lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru „neridicarea de îndată, din orice locuri, a excrementelor lăsate de animale de companie” sau pentru „deţinerea animalelor de companie în apartamente, fără acordul majorităţii locatarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate pe acelaşi etaj)”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lcr 13 Aug, 2013 22:37 cu excepţia locurilor special amenajate,care locuri amenajate?
  • Bianca 13 Aug, 2013 20:08 In primul rand, sunt prea putine cosuri de gunoi. Vrea oras curat, atunci sa faca si el ceva, nu doar sa imparta amenzi in stanga si in dreapta. In al doilea rand, nu toti cainii sunt periculosi, un labrador niciodata n-o sa sara la gatul unui om. Acum sa-si plimbe si el plodul numai in lesa, mai degraba mi-e frica de el cand da drumul la sticlele de sampanie decat de cainele meu. Si care ma rog ar fii spatile speciale pentru caini? E unul de 2-3 metrii in parcul de la gara si atat. La cati caini sunt in oras, cum crede el ca vor merge toti stapanii pana acolo?
  • Emanuel 13 Aug, 2013 14:40 mi-e rusine ca pana acum noi nu ne-am gandit sau cel putin nu sa scris negru pe alb (nu ca ar avea vreun efect) dar ca si idee, suntem inapoiati rau cu civilizatia sa nu mai vorbesc de estetica orasului, este o tiganie toatala, sunt tari care au legile astea de zeci de ani, la noi fiecare isi varuie izolatia de o culoare, unu are altul nu are ca nu si-a permis...si arata dezolant, bine ca facem strazi cu asfalt de 2-3 palme dar trotuarele sunt praf si pline de masini, bine ca mergem pe strada si pe trotuar dam prioritate la parcarea masinilor, bine ca tomisul este plin de terase pe trotuar (nu am pomenit niciunde asa ceva) pana si la primarie ai baruri improvizate pe trotuar, daca vrei sa treci cu copilu cu caruciorul o iei pe sosea ca deh, bine ca reabilitati tabacarie cu prefabricate care ele se pun practic pentru a nu aluneca pamantul nu sa iti rupi picioarele tu ca femeie sa iti rupi tocurile sau sa zdruncini copilul in carucior, bine ca marginea lacului tabacarie este scufundat in apa si crapat si vai mama lui, bine ca te alearga cainii ca in salbaticie cand esti pe bicicleta, bine ca nu avem piste de bicicleta si risti sa te ia un taximetrist pe sus oricand ( fac naveta zilnic p6-capitol pe bicicleta si este un calvar), bine ca inca exista gradini fortificate in jurul bloului pazite de mosi comunisti care zbiara :"AIA E BANCA SI COPACUL PUS DE MINE, PLEACA CA, CHEM MILITIA".... bine ca aprobam tigania pe plajaji cu vanzatori ambulanti (se mai si lauda primaria ca au pus n politai sa-i prinda, ca au camere pe plaja.. bullshit) bine ca sunt constructii pana in buza marii, bine ca avem parcuri vai mama lor... bine ca traim in orasul lui spiderman plin de fire si in loc sa le bage pe sub pamant cat au renovat din trotuare le-au lasat asa . Pun pariu ca e multumit neamtu sau italianu sau care turist mai vine si pleaca de la Gara CFR cu supraetajatu si vede panza de fire de pe tot bulevardul ferdinand, respectiv mamaia... e o priveliste superba! Dragi constanteni, mai avem multe de invatat, degeaba se aprobga o lege daca niciodata nu va fi respectata, daca bunul simt este pierdut, daca mergem pe principiul daca ala a facut eu dc sa nu fac... Trist dar adevarat!
  • Alex 13 Aug, 2013 13:39 In sfarsit a venit vremea sa ne mai civilizam si noi :)
  • yo 13 Aug, 2013 13:15 cand o sa isi ia un tig.. care scuipa si sparge seminte pe strada amenda??? asa vrajeala de lege am mai auzit , sau legile astea se aplica doar pentru etnia caucaziana??
  • alt constantean 13 Aug, 2013 13:03 Vreau sa va comunic ca s-a depus PLANGERE, conform procedurii Legii 554/2004 privind contenciosul administrativ, pentru revocarea partiala a Hotararii privind imbunatatirea activitatilor de gospodarire, protectia mediului, intretinere si infrumusetare a municipiului Constanta (initiator: [primar Radu Stefan Mazare) si este inregistrata si la PREFECTURA CONSTANTA sub nr. 10.115/05 august 2013 si la CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL CONSTANTA sub nr. 103244/06 august 2013. Cand doriti dvs. va pot pune la dispozitie PLANGEREA si cu toate anexele Administrator: asteptam pe adresa de mail a redactiei
  • constantean 13 Aug, 2013 11:07 Astept cu mare nerabdare sa vad si aplicata aceasta hotarare a CL pentru ca nu suna rau in teorie...Chiar as vrea sa vad inspectorii primariei pe teren pt. ca acolo le este locul...Poate ajung si in KM5,pe str. Liliacului in zona de case,unde un nesimtit ocupa de mai mult de 2 ani trotuarul pt. ca a vrut el sa construiasca ceva pe acolo si pietonii sunt obligati sa circule pe carosabil.Foarte suspect ca nu a sesizat asta nici un inspector de la primarie de atata timp!!!
  • CONTESTATOR 13 Aug, 2013 10:49 S-a contestat, conform procedurii Legii 554/2004 privind contenciosul administrativ. Plangerea a fost inregistrata la PREFECTURA CONSTANTA la nr. 10115/05 august 2013 si la Consiliul Local al Municipiului Constanta sub nr. 103244/06 august 2013. Va rog sa urmariti continutul si solutionarea plangerii. ADMINISTRATOR asteptam pe adresa de mail a redactiei
  • hgf 13 Aug, 2013 08:34 O sa fim amendati si daca respiram prea mult!!