Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câte proiecte a avut Primăria Constanţa în anul Centenarului. Povestea busturilor care nu au mai fost realizate într-un parc

ro

05 Jul, 2019 00:00 3039 Marime text
Anul 2018. Toţi românii şi-au exprimat sentimente de patriotism. S-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, iar autorităţile locale au fost într-o cursă de implementare de proiecte potrivite contextului. De altfel, la nivel naţional, zeci de busturi au fost dezvelite, unele fiind asemănătoare chipurilor pe care le reprezentau, iar altele fără să aibă legătură cu cel comemorat.
 
Parcul din cartierul constănţean Tomis II a fost spaţiul dorit de o asociaţie pentru realizarea unui proiect în colaborare cu mai mulţi istorici. Asociaţia „Eurocult“ a depus, în an centenar, un proiect de ansamblu de busturi, prin care să transforme anostul parc într-unul care să trezească mândria naţională. Personalităţile trebuiau să fie din domeniul militar, cu legături strânse cu Dobrogea. Nu este prima oară când un astfel de subiect este adus în centrul atenţiei. În 2017, Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar din Constanţa, a vrut să transforme acest spaţiu în „Parcul Artileriei”.
 

Ministerul Culturii, oficial despre proiectul busturilor

 
Printr-o solicitare scrisă către Ministerul Culturii, cotidianul ZIUA de Constanţa a întrebat care este motivul pentru care proiectul ansamblului de busturi nu a mai fost realizat, ţinând cont că, potrivit lui Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar din Constanţa, erau căutate deja imagini pentru realizarea busturilor.
 
Potrivit răspunsului primit de la minister, proiectul Asociaţiei „Eurocult“ a fost depus în sesiunea I de finanţare a proiectelor aparţinând persoanelor juridice de drept privat fără scop patrimonial. În urma evaluării proiectului, s-a stabilit că doar anumite activităţi erau eligibile. Astfel, s-a propus diminuarea bugetului în concordanţă cu activităţile care se încadrau în documentul programatic. În urma întâlnirii, reprezentanţii asociaţiei au fost de acord cu diminuarea bugetului şi redimensionarea activităţilor.
 
În acest context, ansamblul de busturi propus iniţial de către Asociaţia „Eurocult“ a fost scos din cadrul proiectului în urma discuţiilor, deoarece se afla sub incidenţa Legii 120/2006, a monumentelor de for public, iar obţinerea avizelor şi a altor documente necesare depăşea perioada de implementare a proiectului. Printr-o adresă către Primăria municipiului Constanţa, am solicitat precizări cu privire la situaţia parcului, oficialii răspunzând că nu sunt probleme juridice cu parcul.
 

Femeia ucenic instruită de Brâncuşi

 
În perioada 1939 - 1940, în curtea Regimentului 13 Artilerie Constanţa este ridicată Capela Militară „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ după planurile arhitectului D. Ionescu Berechet. Între 1949 şi 1951, biserica a avut statut de catedrală arhiepiscopală. Aşa cum se obişnuia, orice unitate militară se afla la marginea oraşului. Pentru că oraşul s-a dezvoltat mult, unitatea a fost mutată de acolo, iar capela militară este una dintre marile biserici constănţene care încă funcţionează într-un parc plin de istorie.
 
În curte se află şi un monument istoric, care poate fi uşor confundat cu un stâlp de iluminat. Este realizat de Miliţa Petraşcu, femeia ucenic pregătită de însuşi Constantin Brâncuşi.
 

Proiectele municipalităţii în an centenar

 
Conform Ministerului Culturii, Municipiul Constanţa a depus şapte proiecte de celebrare a Centenarului Marii Uniri. Dintre cele şapte proiecte, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat patru proiecte. Menţionăm că unul nu a mai fost realizat deoarece solicitantul a renunţat să îl mai implementeze.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Robert 05 Jul, 2019 11:46 Parcul acesta este neingrijiti si murdar. Vorbim de un parc central, aflat langa spital, langa biserica, un parc ce ar trebui sa fie o oaza de verdeata, de racoare si de liniste pentru cei ce vor cateva momente de relaxare. Nu de busturi sau de cine stie ce alte "chestii" este nevoie, parcul are nevoie sa fie udat, iarba tunsa, sa se faca curatenie, intr-un cuvant: sa fie INGRIJIT! Statuile propuse de aceasta "asociatie" obscura par a fi doar noi incercari de a sifona niste bani de la Primarie. Cu acesti bani se poate ingriji cu adevarat parcul!