Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care-i treaba cu Agigea? Cine sunt Piticul, Grasul şi Mustăciosul Taxa de „good colaboration", cartelele prepay şi „fotbaliştii" din Vamă

ro

26 Apr, 2012 00:00 4056 Marime text
cap_1.jpg„Chiar în situaţia în care importatorul îndeplinea toate condiţiile pentru efectuarea importului, prin intermediul comisionarului vamal se percepea o taxă de «good colaboration» de 100 - 200 de dolari SUA pentru fiecare container"

„Fotbalistul", „Mustăciosul" sau „Butelie", ca să nu mai vorbim despre deja celebrul (dar neidentificatul, până la acest moment) „Doctor" sau despre „Grasul". Acestea sunt porecle utilizate „în reţea", în vămile constănţene, dar mai ales în Agigea, potrivit declaraţiei aceluiaşi insider, anume intermediarul vamal Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, cel care a „ciripit" şi codurile şpăgii în Vama Agigea şi nu numai. Foarte interesant, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul „Portul" ce ar fi vizat decapitarea reţelelor infracţionale din porturile şi vămile constănţene, că, indiferent dacă erau îndeplinite sau nu condiţiile legale pentru importuri, gruparea paralegală percepea oricum o taxă, de „good colaboration".

Iar pentru că declaraţiile mai mult sau mai puţin incendiare nu se opresc aici, acelaşi intermediar vorbeşte despre modul cum se putea lua legătura cu reprezentanţii presupusului grup infracţional din port, pe telefon, fără riscurile interceptării. Folosindu-se doar cartele prepay schimbate periodic, noile numere de telefon erau transmise cu ajutorul unui cod, rezultat din diminuarea fiecărei cifre cu o unitate. Intermediarul vamal Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, audiat iniţial de DNA ca martor spune că: „chiar în situaţia în care importatorul îndeplinea toate condiţiile pentru efectuarea importului, prin intermediul comisionarului vamal se percepea o taxă de «good colaboration» de 100 - 200 de dolari SUA pentru fiecare container". Fireşte, dincolo de codurile pentru şpagă existau şi anumite porecle folosite „în reţea".

Piticul, Grasul şi Mustăciosul

Astfel, El Haj Ahmad, libanez trimis în judecată în lipsă, era poreclit „Piticul" sau „ăla mic cu nasul mare", în timp ce Claudiu Olteanu, fost adjunct al Vămii Agigea, ar fi fost numit în cadrul grupului, potrivit sursei citate, „fie «Grasul», fie «Umflatul»". În declaraţia sa, insider-ul care a „ciripit" la DNA arată că „în cadrul discuţiilor purtate cu alţi importatori sau lucrători din Vama Agigea, am luat cunoştinţă de o serie de porecle utilizate în reţea". În acest sens, celor menţionate deja li se adăugau „Fotbalistul", despre care insider-ul a declarat că „nu-i cunosc numele, dar ştiu că se ocupă de intermedieri ale unor importuri cu produse din China, pentru care face tranzit la Vama Târguri şi Expoziţii". De asemenea, insider-ul mai spune „despre acelaşi personaj am înţeles că ar fi constituit, împreună cu un cetăţean chinez, motivul blocării importurilor din Vama Agigea, spre finele anului 2010, întrucât nu plătise şpaga". Un alt personaj ce folosea un nume de cod este „Mustăciosul", apelativ care „era porecla folosită pentru un fost vameş, actual declarant vamal sau pentru un chinez care poartă mustaţă, lucru foarte rar întâlnit".

Butelie şi jongleriile cu telefoane

În continuare, sirianul arată că „«Butelie» era porecla pentru un anume Marius, care are firmă de transport, este om de încredere în cadrul grupului, iar soţia sa este angajată la C.C.S." În plus, intermediarul vamal a mai afirmat că „îl cunosc pe Iordănescu Marian, căruia i se spune Max, însă nu am lucrat cu firma de comisionariat a acestuia, întrucât nu eram lăsat". Totodată, „pe Olteanu Claudiu, numit în cadrul acestui grup fie «Grasul», fie «Umflatul» îl ştiu de mai mulţi ani şi ştiu că avea relaţii strânse cu Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin şi Bogatu Eugen, acesta din urmă trasându-i, de altfel, şi modul în care trebuia să funcţioneze vama". Printre celelalte porecle se mai numără „Antena" sau „Cobra", „era porecla utilizată pentru un cetăţean sirian cu prenumele Mohamad", „«Nebunul» porecla lui Teşeleanu Iulian, «Mahmudel» porecla unui cetăţean irakian cu prenumele Mahmud, care operează în Vama Agigea". Iar legat de comunicarea pe telefon, insider-ul de la Agigea spune că „pentru contactele telefonice se utilizau în principal cartele prepay ce trebuiau schimbate periodic". „Pentru transmiterea noilor numere de telefon se utiliza un anumit cod, respectiv se transmitea numărul rezultat ca urmare a diminuării fiecărei cifre cu o unitate (dacă numărul era 0744 328 444 se transmitea 0633 217 333)", spunea insider-ul. Totodată, „pentru situaţia în care se schimbau telefoanele cu totul, se comunica noul număr prin majorarea fiecărei cifre cu o unitate".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii