Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ ar putea înghiţi până la 200.000 de euro? Lucrarea va fi demarată cu voluntari. Protestele de stradă s-ar putea muta în instanţă! (galerie foto)

ro

04 Apr, 2017 00:00 13883 Marime text
Noua construcţie a Bisericii „Izvorul Tămăduirii“, amplasată între mai multe blocuri, pe strada Soveja nr. 68B, pentru care Primăria Constanţa a emis Autorizaţia de construire 207 în februarie 2014, naşte multe semne de întrebare.
 
După multe încercări, am reuşit să discutăm pe această temă cu preotul paroh al bisericii, Aurelian Ştefan. Zgârcit în afirmaţii, parohul ne-a precizat, sec, că viitoarea casă a Domnului dintre blocuri va fi înălţată cu sprijinul voluntarilor. Când a venit vorba despre costuri, „căile Domnului“ s-au încurcat de-a binelea. Că or fi 4 miliarde de lei (vechi), că or fi 5 sau 10, are balta peşte, ne-a asigurat parohul Ştefan. Banii provin din donaţiile făcute de enoriaşi, mai spune preotul, iar lucrările au început, după cum se poate observa şi din fotografiile realizate la faţa locului, şi trebuie să se încheie până la începutul anului 2020.
 
Pentru mai multe informaţii, am fost redirecţionaţi către Arhiepiscopia Tomisului, beneficiarul lucrării. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, preot Eugen Tănăsescu, a trecut de la o stare la alta şi, revenind la sentimente mai bune, ne-a lămurit câteva aspecte care ţin strict de construcţia noii biserici.
 
„În devizul iniţial, datat 2013 - 2014, costurile estimate sunt de 400.000 de lei, undeva la 90.000 de euro, iar după reactualizarea preţurilor la nivelul anului 2017, costurile ar putea creşte cu maximum 30%“, a spus acesta.
Tănăsescu nu exclude ca o parte a donaţiilor să fie chiar în materiale de construcţii, astfel încât, la final, costurile să fie sensibil egale cu devizul iniţial.
 
În privinţa construcţiei efective, şi acesta a precizat că „lucrările de pregătire a viitorului şantier se realizează cu voluntari, iar pe măsură ce lucrările vor avansa, este posibil să fie nevoie şi de o mână de ajutor profesionistă, care poate veni din partea unui constructor“.
 
Amprenta la sol a noii biserici nu va depăşi 200 mp din cei aproape 600 mp împrejmuiţi. Potrivit proiectului, lăcaşul de cult va beneficia şi de un spaţiu verde amenajat, dar şi de locuri de parcare. Forma bisericii, agreată împreună cu proiectantul, este în plan treflat, însă construcţia în sine va beneficia de elasticitate, mai spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului!
 
Biserica veche, situată chiar pe trotuar, în zona Macul Roşu din cartierul Tomis Nord, urmează să fie „desfăcută“ pe măsură ce noul lăcaş de cult cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ va fi propice susţinerii actului religios. O parte dintre materialele şi accesoriile de interior din biserica temporară (icoane, lustre, catapeteasmă) vor fi folosite la utilarea şi mobilarea noii construcţii.
 
Protestele locatarilor nemulţumiţi vor continua! Sunt decişi să meargă în instanţă!
 
Protestele locuitorilor din zona în care urmează să fie construită noua biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ vor continua, spun cei nemulţumiţi de locaţia atribuită de municipalitate Arhiepiscopiei Tomisului în 2007.
Pe de altă parte, o serie de consilieri locali sau parlamentari spun că vor continua, la rândul lor, demersurile pentru stoparea construcţiei şi identificarea unui spaţiu potrivit pentru înălţarea unui lăcaş de cult.
 
„Conflictul a pornit de la faptul că cei care locuiesc în imediata vecinătate reclamă că nu au fost consultaţi absolut deloc cu privire la această construcţie, dumnealor spun că nu sunt de acord cu niciun tip de construcţie, nu doar a bisericii care le afectează liniştea. Ei ar fi dorit să rămână acest loc cu destinaţia de parcare, fie de spaţiu verde, fie loc de joacă, aşa cum era înainte, şi sunt hotărâţi să meargă mai departe, intenţionând să se adreseze instanţei de judecată, dacă este cazul“, susţine avocatul Stelian-Cristian Ion, deputat de Constanţa.
 
De asemenea, consilierul independent Andrei Popescu spune că îi susţine pe cei care nu doresc ridicarea bisericii în acel loc şi că va face toate demersurile legale pentru a opri această construcţie. „Voi face toate demersurile legale pentru a opri această construcţie. Voi discuta cu primarul şi cu reprezentanţi ai Primăriei care au atribuţii legate de această construcţie, iar dacă nu voi ajunge la un consens cu aceştia, voi căuta o rezolvare a situaţiei în instanţă“, a comentat consilierul independent.
 
La rândul său, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, spune că „nu este vorba de o biserică nouă, ci de relocarea celei aflate pe trotuar, aflată pe bulevardul Tomis, la câteva zeci de metri de locul respectiv“. El a precizat că lăcaşul de cult care se va ridica acolo va fi din lemn şi va avea dimensiuni reduse.
 
„Consiliul Local a acordat acest teren Arhiepiscopiei tocmai pentru relocarea acestei biserici. Ei au urmat toată procedura legală, în sensul că şi-au elaborat Planul Urbanistic Zonal, au deviat reţelele de utilităţi din zonă. Singura discuţie pe care am avut-o cu Înaltpreasfinţia Sa a fost legată de dimensiunea bisericii. Pentru a preîntâmpina modul în care locatarii s-ar putea simţi agresaţi de prezenţa bisericii acolo, lucru pe care nu şi-l doreşte nici Arhiepiscopia, nici municipalitatea, se va amplasa acolo o bisericuţă sub formă modulară, o bisericuţă de lemn, modestă ca dimensiuni, iar în cadrul acestui proiect de refacere, se vor asigura şi căile de acces atât pentru maşina de salubritate, cât şi pentru maşinile de intervenţie“, a afirmat primarul Decebal Făgădău într-o conferinţă de presă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • chiriac dumitru 05 Apr, 2017 11:00 Buna ziua ! Sunt prea multe biserici in oras ul Constanta ,multe ar trebui daramate. Primaria ar trebui sa faca ceva bun in oras ,sa nu mai dea aprobari pentru afaceri la popi .
  • un crestin 04 Apr, 2017 14:01 Este necesara o Casa Mortuara alaturat Izvorului Tamaduirii! In zona sunt f. multi pensionari/seniori crestini care isi doreau un "Spital Al Sufletului" cit mai apropiat!
  • Serban ciprian 04 Apr, 2017 11:57 Ce utilitati au mutat?au daramat un stalp de iluminat au taiat niste pomi Eu stiu ca locuiesc la o2 minciuni
  • Tudor 04 Apr, 2017 08:47 Daca intri pe site-ul primariei la urbanism si verifici autorizatia lipita pe gardul ce imprejmuieste locatia, vei descoperi ca autorizatia este expirata de 2 ani si ca e vorba de o constructie, nu de o relocare. Au taiat copaci, au distrus tot asfaltul si asta fara autorizatie.
  • Sosnovschi ecaterina 04 Apr, 2017 06:52 Foarte pertinent discursul si explicațiile preacucernicilor preoți. A fost pe înțelesul tuturor. Contradicții vor fi, că de ,,omului negru "" nu-i convine .Așa s-a întâmplat și cu sf lacaș Nașterea Sf Ioan Botezătorul .Dumnezeu este biruitor. Vedeți ce minunată biserică au ridicat Sfinților părinți, nu le-a fost ușor. Doamne ajută,și preoții parohiei noastre vor reuși, să ridice un frumos lacaș sfânt ptr noi. Să ne rugăm .