Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi, primul termen Preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, Aurel Papari, a fost trimis în judecată

ro

24 Oct, 2017 00:00 5052 Marime text
Potrivit anchetatorilor, „la data de 30 iunie, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Constanţa şi lucrătorii Biroului Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Constanţa au realizat un flagrant la sediul unei unităţi de învăţământ superior din municipiul Constanţa, în urma căruia l-au reţinut pe P.A , în vârstă de 69 de ani, preşedintele respectivei instituţii“.
 
Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. În cauză a mai fost deferită Justiţiei şi Gabriela Iuliana Munteanu, din cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“. Primul termen al dosarului va avea loc azi, când magistraţii Judecătoriei Constanţa vor analiza măsura preventivă dispusă în cauză. Oricare va fi decizia Judecătoriei, aceasta va putea fi atacată la Tribunalul Constanţa.
 
În luna iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au precizat că Aurel Papari este suspectat că ar fi condiţionat susţinerea unui examen de plata unei datorii financiare mai vechi, în cuantum de 500 de lei.
 
Potrivit anchetatorilor, „la data de 30 iunie, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Constanţa şi lucrătorii Biroului Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Constanţa au realizat un flagrant la sediul unei unităţi de învăţământ superior din municipiul Constanţa, în urma căruia l-au reţinut pe P.A., în vârstă de 69 de ani, preşedintele respectivei instituţii“.
 
„Astfel, la data de 28 iunie, o femeie în vârstă de 44 de ani, din Năvodari, a sesizat poliţiştii de la Secţia 3 Poliţie Constanţa că respectivul bărbat îi condiţionează susţinerea unui examen de plata unei datorii financiare mai vechi, în cuantum de 500 de lei“, conform anchetatorilor.
 
Pe data de 1 iulie, Judecătoria Constanţa a respins propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa privind luarea măsurii arestării preventive în dosarul nr. 7467/P/2017, faţă de Aurel Papari. Instanţa a dispus „luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpat. Cât se află sub control judiciar, inculpatul va respecta următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul judiciar pe rolul căruia se află cauza ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei/domiciliului; c) să se prezinte la organul de poliţie din circumscripţia localităţii de domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. (…) Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. În baza art. 227, alin. 1 C. proc. pen., dispune punerea în libertate a inculpatului reţinut, de îndată, dacă nu este reţinut/arestat în altă cauză“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Pe data de 4 iulie, judecătorii din Tribunalul Constanţa au menţinut decizia Judecătoriei Constanţa.

Poziţia oficială a Universităţii „Andrei Şaguna“ cu privire la acuzaţiile aduse preşedintelui Aurel Papari 

„Universitatea «Andrei Şaguna» (UAŞ) respinge acuzaţiile de şantaj care au fost aduse în mod public preşedintelui, profesor universitar dr. Aurel Papari. În fapt, a fost vorba de o provocare, ce reiese evident dintr-o simplă relatare a faptelor incriminate.
 
Potrivit unei practici curente a Universităţii «Andrei Şaguna», de încurajare a absolvenţilor Facultăţii de Psihosociologie în practicarea meseriei pentru care dobândesc competenţe în timpul studiilor, acestora le sunt puse la dispoziţie, prin contracte de închiriere, spaţii adecvate în care să poată desfăşura activităţi de consiliere. Aceste spaţii se află vizavi de sediul universităţii şi le sunt puse la dispoziţie contra unei sume modice de 100 de lei pe lună. Este evident că alternativa de a-şi găsi singuri spaţii pentru practicarea meseriei este mult mai costisitoare.
 
Una dintre absolventele care au încheiat contracte de acest fel, în acelaşi timp studentă la master la UAŞ, a văzut în această oportunitate, ce i-a fost oferită generos de universitate, un prilej de a face o speculaţie.
 
Astfel, a subînchiriat, în mai multe ocazii, spaţiul respectiv, unei firme, pentru cursuri (plătite) de formare, fapt ce încălca prevederile exprese ale contractului încheiat cu universitatea. De aceea, ca urmare a constatării acestor abateri, în luna mai, masteranda, recunoscând încălcarea contractului şi prejudiciul adus, a acceptat să plătească suplimentar suma de 500 de lei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare de funcţionare, în repetate rânduri, a spaţiului, cu încălcarea cu bună ştiinţă a condiţiilor contractuale.
 
Dacă Universitatea «Andrei Şaguna» ar fi avut intenţia de a face profit de pe urma acestor spaţii, şi nu de a da o şansă absolvenţilor săi de a pătrunde pe piaţa muncii, în domeniul lor de competenţă, este evident că le-ar fi putut închiria cu sume mai mari de 100 de lei pe lună.
 
Ajunsă la finalizarea studiilor de master, studenta a făcut cerere să susţină examenul de disertaţie, fără să plătească suma datorată de aproape trei luni, de 500 de lei, corespunzătoare activităţilor desfăşurate în spaţiul închiriat de la UAŞ.
 
Cu toate că avea cererea de susţinere a disertaţiei avizată de secretariatul instituţiei, cerere cu care s-ar fi putut prezenta la casierie să achite taxa corespunzătoare examenului, masteranda nu a făcut acest lucru şi a reclamat la poliţie că a fost condiţionată de plata celor 500 de lei din contract şi s-a prezentat la casieria universităţii plătind această sumă, pentru care i s-au eliberat documente justificative.
 
Ulterior, la descinderea poliţiei, s-a constatat că respectivele bancnote plătite la casierie erau marcate cu inscripţia şantaj, iar preşedintele UAŞ, Aurel Papari, care nu are, conform regulamentului instituţiei, nicio atribuţie în privinţa organizării examenelor de licenţă şi disertaţie, neputând împiedica înscrierea unui student la examenul de licenţă şi/sau disertaţie, a fost reţinut, din punctul nostru de vedere, abuziv“.
 
„Nu înţelegem cum poate fi acuzat de şantaj şi reţinut preşedintele unei instituţii de învăţământ superior pentru plata unei sume prevăzute într-un contract şi plătită la casierie, cu eliberarea de factură şi chitanţă“, au mai transmis reprezentanţii Universităţii „Andrei Şaguna“.
 
Citeşte şi:
 
UPDATE. Preşedintele Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa, Aurel Papari, reţinut de poliţişti. Ce acuzaţii i se aduc
 
Poziţia oficială a Universităţii Andrei Şaguna referitor la acuzaţiile aduse preşedintelui Aurel Papari
 
UPDATE Aurel Papari, preşedintele Universităţii Andrei Șaguna, adus la Judecătoria Constanţa. Pentru un presupus şantaj de 500 de lei
 
Aurel Papari, liber. Judecătorii au respins propunerea de arestare
 
Cine este judecătorul care l-a eliberat pe Aurel Papari
 
Aurel Papari rămâne sub control judiciar!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii