Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:35 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocatul Filişan - „Au ieşit la suprafaţă detalii explozive" Poliţia Port a început audierile în dosarul scafandrilor Zarafu şi Ispas

ro

05 Jun, 2012 01:00 2497 Marime text
scafandri_deschidere.jpg„De asemenea, apreciez că ancheta este tergiversată şi prin faptul ca dosarul «s-a plimbat» la nu mai puţin de patru procurori, fără ca aceştia să se implice în supravegherea urmăririi penale ori să efectueze acte de urmărire penală"

La scurt timp după ce lucrătorii Poliţiei Port au demarat audierile în dosarul celor doi scafandri Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, avocatul familiilor îndoliate, Cătălin Filişan, susţine că „au ieşit la suprafaţă detalii explozive". Apărătorul celor două familii mai arată că „faptul că unii dintre martori au înţeles să nu declare tot ceea ce ştiau şi să ascundă adevărul i-a determinat pe apropiaţii scafandrilor să formuleze plângeri penale pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă". Cazul s-a aflat şi în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii - Inspecţia Judiciară.

scafandri-CatalinFilisan.jpg„După începerea urmăririi penale faţă de persoana care a organizat scufundarea, ancheta penală a cunoscut o evoluţie rapidă. Astfel că, în prezent, urmărirea penală se apropie de sfârşit, fiind administrate probe certe în legătură cu vinovăţia celui care coordonat activităţile de scafandrerie şi care ar fi beneficiat de pe urma acestora. În egală măsură, având în vedere că unii dintre martori au înţeles să nu declare tot ceea ce ştiau şi să ascundă adevărul, acest fapt a determinat familiile celor doi decedaţi să formuleze plângeri penale pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă. În cursul urmăririi penale au ieşit la suprafaţă detalii explozive", a mai declarat avocatul Cătălin Filişan, apărătorul familiilor celor doi decedaţi. Având în vedere că asupra dosarului au planat suspiciuni de tergiversare, în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii - Inspecţia Judiciară a fost depus un memoriu privitor la dosarul nr. 14891/P/2010 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

„De neînţeles, chiar sfidător"

Familia unuia dintre cei doi scafandri susţinea, înainte de începerea urmării penale, că această procedură ar fi fost „blocată, existând suspiciuni cu privire la influenţe locale care urmăresc ca persoanele vinovate să nu răspundă penal". „De asemenea, apreciez că ancheta este tergiversată şi prin faptul ca dosarul «s-a plimbat» la nu mai puţin de patru procurori, fără ca aceştia să se implice în supravegherea urmăririi penale ori să efectueze acte de urmărire penală", se mai arată în memoriu. „Este absolut de neînţeles, chiar sfidător, ca la mai bine de 17 luni de la decesul celor două persoane (nr. memoriul fiind realizat în urmă cu aproape trei luni) şi având în vedere concluziile Raportului Direcţiei Generale de Control din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi cele ale Raportului de constatare efectuate de către Centrul de scafandri Constanţa prin care se constată încălcarea a nu mai puţin de 18 dispoziţii legale de către cel care a organizat scufundarea ce a avut ca rezultat decesul celor doi scafandri, nici măcar să nu se fi început urmărirea penală in personam, iar ancheta să intre într-o stare de letargie ce are ca scop nepedepsirea persoanelor vinovate", conform actului mai sus precizat. Avocatul Filişan a conchis precizând că restul probelor tehnice şi ştiinţifice, respectiv expertizele efectuate în cauză sunt administrate şi că speră ca ancheta penală să fie finalizată cu celeritate. Amintim că Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, au fost văzuţi pentru ultima dată în seara zilei de 9 septembrie 2010.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vera 05 Jun, 2012 19:11 raspuns pt Nicu: nu au murit pt 100 de dolari...Cristi avea de recuperat cateva mii de euro de la Unciuleanu...asta cu "au murit" ...pt mine inca este de neconceput...murea unul...dar amandoi..e cam mult..doar pt Romania este ceva normal. Multumim dl Filisan care este singurul avocat cu suflet si curaj de a lupta pt adevar.
  • Nicu 05 Jun, 2012 11:26 Credeti ca Jorj o sa pateasca ceva din cauza unor amarati care au murit pentru 100 de dolari? Va inselati. Zic si eu.
  • Armaghedon 05 Jun, 2012 08:05 Eu cred ca Unciuleanu o sa ajunga la puscarie pt ca a omorat doi oameni si pt ca vrea sa masluiasca probele.
  • scafandru 05 Jun, 2012 07:15 Am crezut ca Unciuleanu si-a aranjat treaba caci asa se lauda....