Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aveţi facturile la fel ca în ianuarie? Nu vă bucuraţi Consilierii locali se pregătesc să majoreze gigacaloria (documente)

ro

23 Mar, 2013 00:00 2789 Marime text
Unele asociaţii de proprietari au afişat deja întreţinerea pentru luna februarie. Analizând facturile din lunile ianuarie şi februarie a unor blocuri din municipiul Constanţa, am constatat că aceste costuri pentru energia termică sunt aproximativ aceleaşi, iar în unele cazuri chiar mai mici. Dar nu vă bucuraţi mult. Factura majorată va veni luna viitoare, deoarece CET Constanţa a majorat deja preţul gigacaloriei livrate către RADET. Luna ianuarie a fost ultima când preţul unei gigacalorii livrate de CET către RADET era de 185,91 lei, plus TVA. De la 1 februarie, se aplică noul preţ, care este de 195 de lei, plus TVA. Deocamdată RADET Constanţa nu a majorat preţul gigacaloriei, acesta fiind de 341,91 de lei. Dar o va face, după ce consilierii locali vor vota decizia de majorare. Adică săptămâna viitoare. „În luna februarie, preţul gigacaloriei este de 341,95 lei. Nu s-a majorat, deoarece nu există încă o hotărâre de Consiliu Local”, ne-a spus ec. Eugen Ionescu, directorul comercial al RADET.

Dar să revenim la facturile afişate. Spre exemplu, constănţenii care locuiesc în blocul P3, situat pe strada Adamclisi nr. 3, din cartierul Tomis III, în luna februarie vor scoate din buzunare aproximativ aceleaşi sume pentru căldura din case, comparativ cu luna decembrie. O familie care stă într-o garsonieră va plăti în luna februarie 241,50 lei, faţă de 259, 60 de lei cât a avut de achitat în luna decembrie 2012. Dacă împărţim suma de 241,50 de lei la 31 de zile din luna ianuarie, rezultă că pentru căldură familia a plătit 8,37 lei pe zi. Aceeaşi operaţie o facem şi pentru luna februarie: împărţim suma de 259,60 lei la 28 de zile. Rezultatul este 8,62 lei. Adică pentru o zi din luna februarie, această familie a achitat pentru căldură suma 8,62 lei. Pentru un apartament de două camere, o familie va achita în luna ianuarie suma de 376,74 lei, faţă de 404,97 lei cât a avut în ianuarie. Constănţenii care locuiesc în blocul FC 27 de pe strada Lirei vor scoate din buzunare pentru căldura din februarie câte 408,41 de lei. Pentru luna ianuarie, proprietarii din blocul FC 27 au scos din buzunare pentru agentul termic câte 303, 60 lei.

În aşteptarea deciziei aleşilor locali

Reamintim că la sfârşitul anului trecut, CET Constanţa a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei majorarea preţului gigacaloriei de la 185,91 lei (plus TVA), la 195 de lei (plus TVA). Până la 1 februarie, preţul unei gigacalorii livrate de CET Constanţa către RADET era de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 lei. De la 1 februarie, preţul este de 195 lei plus TVA, adică 241,8 de lei. La ora actuală, preţul de facturare a unei gigacalorii pe care o achită constănţenii către RADET este de 341,91 lei. Majorarea preţului de către CET se va reflecta  şi în preţul plătit de locuitorii oraşului, atunci când consilierii locali se vor întâlni pe 26 martie în şedinţă. De altfel, pe ordinea de zi deja a fost introdus Proiectul de hotărâre privind aprobarea preţului local de facturare a energiei termice şi a preţului local de facturare a energiei termice furnizată populaţiei în Municipiul Constanţa. Cel care a iniţiat proiectul este primarul Radu Ştefan Mazăre. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte, la ora actuală, 341,91 lei pentru o gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa. Pentru a vedea cât au de plătit constănţenii pentru căldura din luna februarie, comparativ cu luna ianuarie, vă rugăm să ne scrieţi şi să ne semnalaţi diferenţele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elena 23 Mar, 2013 09:08 DE CE CONSTANTA ARE ACEST PRET IMENS LA CALDURA. CE INTENTIONEAZA MAZARE SI CU ALESII LOCALI,SA NE PIERDEM CASELE? HAIDETI CONSTANTENI SA NE DEBRANSAM TOTI,SA VEDE ATUNCI CINE O SA NE MAI BUZUNAREASCA. MAZARE SA TERMINE CU SACOSELE MILOGILOR.CONSTANTA ARATA DEPLORABIL CONSTANTA NU SE REZUMA NUMAI LA CAZINOUL MAMAIA,CU DESTRABALARE.