Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au protestat în ploaie O mie de oameni au cerut plecarea lui Mazăre din Primăria Constanţa. Îl vor departe, în Brazilia (galerie foto)

ro

12 Jul, 2014 00:00 4056 Marime text


Aproximativ o mie de constănţeni au ieşit, ieri după-amiază, în stradă, pentru a manifesta împotriva administraţiei Mazăre.


Aceştia şi-au scandat nemulţumirile în cadrul unui protest organizat în faţa Primăriei şi a Prefecturii Constanţa, context în care au cerut demisia primarului municipiului Constanţa. „Nu suntem o favelă «a lu’ Mamaia»!“, scria pe pancartele protestatarilor („favela“ este termenul folosit pentru cartierele sărace din Rio de Janeiro). Amintim că evenimentul a fost susţinut de mai multe organizaţii, printre care se numără Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământul Preuniversitar, Filiala Constanţa.

„Portul Constanţa este închis pentru vaporul cu baroni locali“



Elevi, părinţi, sindicalişti şi lucrători portuari, oameni din diverse domenii de activitate, chiar şi pensionari. Aceştia au fost protagoniştii protestului organizat, ieri după-amiază, împotriva actualei conduceri a administraţiei locale. Ei au strigat la unison „Jos Mazăre!“, cerând demisia edilului-şef, respectiv plecarea acestuia în Brazilia. Protestatarilor nu le-au lipsit pancartele, pe care au fost inscripţionate diverse mesaje, de la „Pui congelat, viitor îngropat“ şi „Noi suntem povara voastră, voi sunteţi greşeala noastră“ la „Jos mafia PSD!“ şi „Portul Constanţa este închis pentru vaporul cu baroni locali“.
Spre deosebire de protestul organizat pe 29 mai, acţiunea de ieri a reunit constănţeni de diferite vârste, provenind din mai multe domenii de activitate. Astfel, elevii şi-au strigat nemulţumirea faţă de refuzul primarului Radu Mazăre de a subvenţiona transportul public în comun pentru elevi şi studenţi şi i-au cerut demisia. În această ordine de idei, menţionăm că cei care au ieşit în stradă au făcut-o pentru că, susţin ei, nu vor să ajungă la „cozile sărăciei“, pentru că s-au săturat de corupţie, pentru că vor ca spaţiul verde să nu mai fie distrus şi să trăiască într-un oraş european. Un alt motiv a fost acela că se opun posibilului transfer al unui pachet de 30% din acţiunile Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la municipalitatea constănţeană. Nu mai puţin important, protestatarii au cerut din partea lui Mazăre respect pentru femei şi pentru pensionari. În ceea ce le priveşte pe femei, amintim că edilul-şef a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declaraţii pe care instituţia amintită le consideră discriminatorii, având conţinut sexist.

„Mazăre trebuie să meargă la circ“



Şi pensionarii constănţeni - e drept, doar unii dintre ei - au solicitat plecarea lui Radu Mazăre. Eugen Cojocaru, pensionar şi membru PDL, a declarat, în contextul evenimentului: „Mazăre trebuie să meargă la circ, e un circar“, precizând că edilul trebuie „să plece imediat în Brazilia sau unde vrea el“.
Cei aproximativ o mie de protestatari nu s-au lăsat duşi din faţa Primăriei Constanţa nici măcar atunci când a început ploaia.
„Nemulţumirile constănţenilor au o singură cauză: Radu Mazăre şi clanul lui“
Unul dintre cei mai vocali contestatari ai şefului administraţiei publice locale constănţene a fost, ca şi la precedentul protest, Mircea Burlacu, preşedintele FNSP. Potrivit declaraţiilor acestuia, „toate nemulţumirile constănţenilor au o singură cauză: Radu Mazăre şi clanul lui“. Mircea Burlacu a ţinut să precizeze că protestele anti-Mazăre nu se vor opri aici şi că următorul eveniment de acest gen va avea loc în luna septembrie.
Deşi, iniţial, nu şi-au anunţat prezenţa la acţiune, la protest au participat şi reprezentaţii Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA). Andrei Popescu, preşedintele ACIA, a declarat că prezenţa sa e justificată de dorinţa de a lupta „pentru încheierea epocii «pentru că aşa vrea Mazăre»“. Reprezentanţii ACIA au strâns semnături de la constănţeni pentru subvenţionarea uniformă a preţului gigacaloriei.

Mazăre a fost parodiat



O prezenţă inedită la protestul de ieri a fost cea a aşa-numitului Momo, un constănţean care şi-a făcut apariţia la eveniment într-o maşină decapotabilă, însoţit de tinere după modelul Mazăre şi îmbrăcat în ţinută kaki, de inspiraţie militară, similară cu cele purtate de Mazăre. Şi în mimică şi gesturi, replica lui Mazăre a fost aproape de original.
Este pentru a doua oară în două luni când un protest de amploare este organizat împotriva administraţiei Mazăre şi este pentru prima dată în cei 14 ani de mandat ai primarului când constănţenii par că nu se mai tem să vorbească despre nemulţumirile la adresa actualului primar.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere de la primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cu privire la acest eveniment, dar acesta nu a răspuns. În cazul în care va transmite un punct de vedere, el va fi ulterior publicat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii