Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arestat în dosarul „Bani pentru şefii din CJC" Legăturile afaceristului Eugeniu Mija, senatorul Mitrea şi Dan Voiculescu

ro

09 Feb, 2012 20:00 5579 Marime text
DESCHIDEREMija-mascaticagule.jpgMija ar fi recunoscut faptele, însă a criticat încadrarea juridică a faptelor, susţinând că nu este vorba despre trafic de influenţă, ci despre escrocherie, dat fiind că nu ar fi ştiut pe nimeni la CJC pe lângă care să poată interveni

Afaceristul Eugeniu Mija, de 45 de ani, din Bucureşti, aflat în prezent în arest, bănuit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi cerut bani pentru a interveni pe la şefi din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, a reuşit, prin intermediul mai multor pârghii, să se asocieze cu nume grele din PSD şi PC. Astfel, conform datelor oficiale, Eugeniu Mija a fost partener de afaceri cu Realini Lupsa, cântăreţ al formaţiei „Gaz pe foc", acesta fiind, la rândul lui, asociat cu fostul ministru al Transporturilor, social democratul Miron Mitrea. Mai mult decât atât, Eugeniu Mija a derulat afaceri şi cu un anume Ion Bănică, alături de care conduce SC Trans Electric Grup SRL. Ca un făcut, Bănică apare şi în SC Trans Electric Power SA, iar alături de acesta îl găsim şi pe Justin Jerca, care din 2006 administrează Grivco SA - grupul de companii din România deţinut de familia lui Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator.

În ciuda faptului că Eugeniu Mija le-a declarat anchetatorilor că nu are legături în CJC, este foarte interesant cum afacerile sale par să ducă la „greii" din PSD şi PC, numele său putând fi asociat cu cel al unor titani precum Miron Mitrea (numitorul comun fiind, aşa cum am arătat anterior, Realini Lupsa), dar şi cu cel al lui Dan Voiculescu (pe „filiera" Ion Bănică - Justin Jerca). Potrivit Monitorului Oficial al României nr. 4452/2010, SC Wind Team Energy SRL Bucureşti a fost înfiinţată de Eugeniu Mija, de Ionel Tănase (administrator), de Realini Lupsa şi de Niculae Costanda. Unitatea, cu sediul în Bucureşti, pe strada Opanez, Sectorul 2, potrivit Monitorului Oficial, avea domeniul principal de activitate „producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice", activitatea principală fiind „producţia de energie electrică". Ziarul Gândul a publicat, la începutul lunii septembrie 2008, că „fostul ministru al transporturilor (nr. Miron Mitrea) este acţionar majoritar la firma SC Intermanagement Serv SRL care deţine 50% din Intermanagement Broker de Pensii Private SRL, societatea care operează la suprafaţă operaţiunile de brokeraj". Mai mult decât atât, cotidianul mai informa, în cadrul aceleiaşi ediţii, că „alături de Realini Lupsa, partener cu cântăreţul de la Gaz pe Foc, şi alte nume mari din cercul de interese, Mitrea s-a implicat şi în SC I'mall Center SRL".

Ion Bănică, Ozghen Husein, Mazăre şi Nicuşor

mija-DNAConstantasediu03.jpgMai mult decât atât, Monitorul Oficial al României cu numărul 3408/2006 informează că, în urma adunării generale al asociaţilor SC Transelectric Grup SRL, respectiv Eugeniu Mija, Ion Bănică şi Dumitru Vanghele, s-a decis, de comun acord, înfiinţarea unui punct de lucru în comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin. Menţinând aria de referire asupra lui Dumitru Vanghele, care se dovedeşte un „greu" al afacerilor cu eoliene, putem spune că acesta, în 2003, a înfiinţat SC Staffoil SRL, având ca obiect de activitate fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. După cum arătam şi în ediţia cotidianului nostru din data de 5 mai 2011, printre fondatorii unităţii comerciale se regăseau, la acea vreme, Gheorghe Spiridon (fost vameş găsit fără suflare în Bulgaria) şi Emilia Josan. În aceeaşi ediţie am mai arătat că soţia fostului vameş deţine părţi sociale în SC Meg Trans Petrol, cenzorul acestei firme fiind nimeni altul decât Ozghen Husein, asociat al primarului Radu Mazăre, al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi al lui Sorin-Gabriel Strutinsky. Trecând la Ion Bănică, acesta mai conduce şi SC Trans Electric Power SA împreună cu Bogdan Bănică, Ioana Carmen Crasan şi Justin Jerca. Conform îregistrării nr. 35/332.362 din Monitorul Oficial partea a IV-a nr. 0695 din 2.3.2006, societatea comercială Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) - SA a cesionat 58 părţi sociale, cu o valoare nominală totală de 3.813,5 lei, reprezentând 30 % din capitalul social al societăţii, în valoare nominală totală de 1.972,5 lei. Din actul mai sus menţionat reiese că şi Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor Larex a cesionat către Justin Jerca 20 părţi sociale, în valoare nominală totală de 1.315 lei. Totodată, Jerca a fost numit şi administrator unic.

Ce spun procurorii

Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa arată că în sarcina lui Mija s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă. În cursul anului 2011, inculpatul Eugeniu Mija ar fi pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa. „Banii au fost pretinşi pentru ca inculpatul, atât personal cât şi prin intermediari, să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 RON. În perioada ianuarie - februarie 2012, inculpatul Mija Eugeniu i-a pretins denunţătorului, în acelaşi scop, suma de 20.000 de euro, redusă ulterior la 15.000 de euro. La data de 6 februarie 2012, Mija Eugeniu a primit de la denunţător suma de 15.000 de euro, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante", conform procurorilor DNA. În faţa instanţei, Mija ar fi recunoscut faptele, însă a criticat încadrarea juridică a faptelor, susţinând că nu este vorba despre trafic de influenţă, ci despre escrocherie, dat fiind că nu ar fi ştiut pe nimeni la CJC pe lângă care să poată interveni. De altfel, astăzi judecătorii Curţii de Apel Constanţa vor analiza recursul declarat de Mija împotriva hotărârii instanţei Tribunalului de a emite mandat de arestare preventivă pe numele său.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii