Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aici sunt banii dumneavoastră! Primăria Constanţa, delapidată în formă continuată. Două angajate, condamnate

ro

19 Oct, 2015 00:00 4575 Marime text


La începutul anului, instanţa a constatat legalitatea sesizării Judecătoriei Constanţa cu rechizitoriul nr. 237/P/2010 al Parchetului Tribunalului Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea judecăţii

Final de proces pentru Roxana Mihaela Vasiliu şi Lucreţia Leuca, foste angajate ale Primăriei Constanţa, bănuite de delapidarea instituţiei. Cele două femei au fost condamnate, de Judecătoria Constanţa, la câte un an şi şase luni de închisoare, fiind găsite vinovate de delapidare în formă continuată. Vasiliu şi Leuca au fost deferite Justiţiei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, ele fiind acuzate că şi-ar fi însuşit, în perioada 2009 - 2011, circa 100.000 de lei prin neînregistrarea unor chitanţe. Aproape de jumătatea lunii mai, în prezenta cauză a fost audiată Marcela Mariana Frigioiu, directorul Direcţiei Financiare din Primăria Constanţa şi membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA. Alături de Frigioiu au mai fost audiate Oana Dobre (şef Serviciu Financiar - Buget), Maria Ruxanda, Elvira Damian şi Emanuela Magdalena Mirăuţă (inspector), din cadrul Primăriei Constanţa.
 
Roxana Mihaela Vasiliu şi Lucreţia Leuca au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa pe data de 23 decembrie 2014.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare judecătorului Dorin George Preduţ.
 
După mai multe termene, judecătorul Dorin George Preduţ a condamnat-o pe Roxana Mihaela Vasiliu la pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare, pentru delapidare în formă continuată. Pedeapsa a fost suspendată condiţionat pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni.
 
Lucreţia Leuca a fost condamnată tot la 1,6 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru delapidare în formă continuată. Instanţa a admis în parte acţiunea promovată de către partea civilă Primăria municipiului Constanţa şi a dispus obligarea Roxanei Mihaela Vasiliu la plata sumei de 51.106,65 de lei către aceasta, la care se va adăuga dobânda legală, calculată de la data de 21.11.2007, până la data achitării integrale a sumei.
 
Lucreţia Leuca a fost obligată să achite Primăriei Constanţa suma de 15.270,76 de lei, la care se va adăuga dobânda legală, calculată de la data de 9.11.2007, până la data achitării integrale a sumei.
 
Vasiliu a mai fost pusă să plătească suma de 1.000 de lei, iar Leuca - 2.500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Mai mult decât atât, Vasiliu trebuie să achite 200 de lei iar Leuca, 350 de lei către partea civilă Primăria Constanţa, cu titlu de cheltuieli judiciare.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.


 
Cazul nu este unul singular. Într-un alt dosar, la începutul lunii aprilie, Eugenia Atanasiu, fost casier al Primăriei municipiului Constanţa, a fost condamnată de Curtea de Apel Constanţa la 1,9 ani de închisoare, cu executare, pentru delapidare şi fals intelectual. Femeia a fost acuzată că, prin neînregistrarea ori prin înregistrarea parţială în registrul de casă a mai multor chitanţe, ar fi cauzat Primăriei Constanţa un prejudiciu de 256.675,57 de lei (aproximativ 2,5 miliarde de lei vechi).
 
De menţionat că prima instanţă, respectiv Tribunalul Constanţa, i-a aplicat Eugeniei Atanasiu trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a, teza a doua, lit. b, c (dreptul de a desfăşura activitate în calitate de casier) C.p., pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale.
 
Tot Tribunalul a admis acţiunea civilă formulată de Primăria municipiului Constanţa şi a obligat-o pe Atanasiu la plata sumei de 256.675,57 de lei, cu titlu de despăgubiri civile - daune materiale.
 
De asemenea, instanţa a anulat înscrierile incorecte din registrul de casă al Primăriei Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii