Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plecați în vacanță de sărbători? Iată ce trebuie să știți!

ro

22 Dec, 2015 18:54 1444 Marime text
 
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care se deplasează în străinătate în această perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a lansat ediţia din acest an a „Ghidului de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă”, pentru unele dintre destinaţiile cele mai căutate de către turiştii români: Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Ungaria.
 
Cetăţenii români care se deplasează în statele menționate în scop turistic pot obține din acest ghid informaţii utile pentru o vacanță cât mai sigură şi lipsită de evenimente nedorite.
 
Informaţii generale de călătorie:
 
• Încheiaţi o asigurare medicală de călătorie! Procuraţi-vă din timp Cardul european de asigurări sociale de sănătate!
 
• Asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului European, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului mai facil la anumite servicii medicale. Fiecare cetăţean român este direct responsabil pentru plata eventualelor îngrijiri medicale.
 
• În cazul în care călătoriţi împreună cu un copil minor, încheiaţi, pentru acesta, înainte de efectuarea deplasării, o asigurare de călătorie care să includă acoperirea cheltuielilor medicale! Dacă urmaţi un tratament medicamentos, luaţi cu dumneavoastră reţeta prescrisă de medic.Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare de medicamente pentru uzul personal.
 
• Dacă vă deplasaţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele şi cantităţile de lichide pe care le puteţi lua în bagajul de mână!
 
• În cazul în care călătoriţi cu o companie low cost, informaţi-vă la compania respectivă în legătură cu numărul şi dimensiunea bagajelor de mână.
 
• Dacă doriţi să luaţi cu dumneavoastră echipament de sport (pentru schi, snowboard etc.) este indicat să consultaţi compania de transport pentru a vă asigura care sunt condiţiile generale de transport. În funcţie de dimensiunile/greutatea echipamentului, transportul acestuia poate presupune plata unor cheltuieli suplimentare.
 
• Nu lăsaţi la cală obiecte valoroase (telefoane mobile, acte, documente importante, bijuterii, obiecte fragile, aparat fotografiat/filmat etc.) şi aveţi permanent grijă de bagajele dumneavoastră!
 
• Dacă vă deplasaţi cu animale de companie, vă recomandăm să vă informaţi asupra documentelor de călătorie necesare pentru acestea!
 
• Atunci când plecaţi la drum cu autoturismul, vă recomandăm să faceţi opriri pentru odihnă.
 
• Este indicat să păstraţi documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expuneţi în mod vizibil în autovehicule.
 
• Adaptaţi viteza de deplasare la condiţiile de drum, astfel încât să puteţi opri în siguranţă în caz de necesitate!
 
• Este indicat să vă informaţi în prealabil atât cu privire la condiţiile meteorologice, cât şi cu privire la trafic.
 
• Întrucât există riscul unor blocaje rutiere pentru perioade mai lungi, provocate de căderi abundente de zăpadă, este recomandat să aveţi în maşină haine groase, hrană şi apă, iar autoturismul să aibă combustibil suficient pentru astfel de cazuri.
 
• În măsura posibilităţilor, evitaţi deplasările pe timp de noapte! 
 
 
În cazul în care doriţi să vă deplasaţi în zone montane: 
 
- Echipaţi-vă corespunzător sezonului rece! Luaţi cu dumneavoastră echipamentul necesar pentru întreaga durată a călătoriei!
 
- Informaţi-vă, în prealabil, în legătură cu prognoza meteo!
 
- Documentaţi-vă cu atenţie asupra itinerarului montan pe care doriţi să îl realizaţi!
 
- Deplasaţi-vă numai pe trasee marcate!
 
- În cazul în care doriţi să parcurgeţi trasee mai lungi, apelaţi la serviciile unui ghid local! 
În Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Ungaria cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători, iar intrarea acestora pe teritoriul acetor țări este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.
 
Ca particularitate a sfaturilor de călătorie în Austria este faptul că paşaportul este mult mai bine cunoscut de lucrătorii vamali, poliţişti şi funcţionarii publici locali, comparativ cu actul de identitate. 
 
În Elveția, cetăţenii români se pot deplasa în baza cărţii de identitate valabile sau a paşaportului valabil. Atât la intrarea în Elveţia, cât şi pe teritoriul cantoanelor, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita: - Prezentarea biletului de călătorie; - Dovada rezervării cazării la hotel; - Dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – numerar/cărţi de credit pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia; Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei. 
 
 
Sursa foto: business24.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii