Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iarna şi-a cerut tributul Primele tragedii provocate de viscol şi ninsori au pus judeţul Constanţa în fruntea listei

ro

30 Dec, 2014 00:00 3083 Marime text
Iarna şi-a arătat ieri puterea în aproape toată România. Vreme de câteva ore, trei judeţe de apropierea Constanţei s-au aflat sub avertizare meteorologică de cod roşu. Codul portocaliu a pus, la un moment dat stăpânire şi pe nordul judeţului Constanţa. Din păcate, nămeţii şi-au luat tributul pe şoselele din judeţul Constanţa. O gravidă din Tulcea, aflată în stare gravă, a decedat pe drum în timp ce medicii încercau să îi salveze viaţa aducând-o la Spitalul Clinic Judeţean din Constanţa.
 
Gravidă, din localitatea Ostrov, a fost preluată de o ambulanţă, care a încercat să o transporte la Spitalul Judeţean Tulcea. În jurul orei 12.00, salvarea a ajuns la drumul județean care face legătura cu Tulcea, unde echipajul a aşteptat trei ore ca drumul să fie deblocat, timp în care starea pacientei a fost stabilă, potrivit directorului SAJ Tulcea Dumitru Vâlcu. Ulterior s-a luat decizia de a merge spre Constanța, însă în dreptul localităţii Cogealac, femeia şi-a pierdut cunoştinţa şi a intrat în stop cardiac. În ciuda intervenției unui echipaj SMURD de la Constanţa, viața gravidei nu a mai putut fi salvată, decesul fiind declarat în jurul orei 18.00, a precizat Dumitru Vâlcu. Trupul femeii a fost depus câteva ore mai târziu la morga Cimitirului Central din Constanţa. Femeia în vârstă de 37 de ani mai avea patru copii acasă, însă ea nu declarase această sarcină, astfel că nu a fost luată în evidenţele medicilor.

O altă gravidă a decedat într-o alt ambulanţă şenilată blocată în nămeţi în judeţul Vaslui. Femeia de 25 de ani era în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvată.

 Constanţa, izolată de România

Ieri de la ora 10.00 judeţul Constanţa a fost aproape izolat de restul ţării. Autostrada Soarelui A2 a fost închisă de autorităţi după ce s-au petrecut mai multe accidente în lanţ. Primarul a fost produs de un tir care a derapat, blocând ambele sensuri de circulaţie. Totodată, mai mulţi călători au rămas blocaţi în trenuri preţ de câteva ore din cauza nămeţilor. Traficul feroviar a fost paralizat din pricina codului roşu institui în acel moment în judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila. Au fost anulate 23 de trenuri care făceau legătura între Constanţa, Galaţi şi Bucureşti. Alte 15 tenuri, dintre care şi unele care făceau legătura i cu judeţul Constanţa au fost anulate astăzi.

 Dobrogea sub cod portocaliu

Începând cu ora 11.00, meteorologii au emis ieri avertizare de COD PORTOCALIU pentru judeţul Constanţa. Acesta a fost valabil în intervalul orar 11.00 – 14.00 şi a cuprins nordul judeţului Constanța, unde s-au semnalat: intensificări ale vântului care au depăşit la rafală 70 km/h, izolat ninsori viscolite. Până la ora 6.00 în această dimineaţă Constanţa s-a aflat sub avertizare de cod galben. Carosabilul pe zonele Băneasa și Hârșova a fost acoperit cu polei pe unele tronsoane iar vântul puternic a împiedicat acționarea cu utilaje, au afirmat reprezentanţii Prefecturii Constanţa. Pe zona Cuza Vodă-Topraisar și Tariverde din cauza temperaturilor în scădere circulația s-a desfăşurat cu, în timp ce la nivelul localităţilor Ostrov, Bugeac şi Almalău a fost întreruptă parţial alimentarea cu energie electrică, aceasta fiind reluată în scurt timp. De asemenea, 2 echipaje de la S.C. ENEL S.A. au acţionat în localităţile Oltina şi Lipniţa (sat Carvăn) pentru remedierea defecţiunilor privind furnizarea curentului electric.

 Circulaţie închisă pe şoselele în judeţul Constanţa

La nivelul județului Constanța Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) acționează cu 44 de utilaje, 120 de angajați împrăştiind 450 de tone de material antiderapant. Din cauza vântului foarte puternic, au fost suspendate manevrele în toate porturile inclusiv pe Canalul Dunăre – Marea Neagă. La nivelul judeţului au fost angrenaţi aproximativ 430 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, dar şi reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu aproximativ 110 mijloace de intervenţie. Ieri, de la ora 14.00, circulaţia a fost închisă pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 22A între Hârşova şi Saraiu, km 86+200, precum şi DN 22, Isaccea- Tulcea- Babadag, km 134+790 - 210+000. Începând cu ora 16:30, circulația rutieră s-a redeschis pe DN2A, Urziceni – Slobozia – Hârșova – Constanța pentru toate categoriile de vehicule. La ora închiderii ediţiei, circulaţia pe A2 până la Constanţa încă nu fusese reluată, şoferii care se îndreptau spre Constanţa fiind sfătuiţi să folosească vechiul drum unde se circulă, de asemenea, în condiţii de iarnă.

 După ninsori se anunţă viforul

Potrivit meteorologilor, după ninsorile care au căzut în ultimele zile, în perioada următoare vom avea parte de zile geroase. Ba chiar, avertizează meteorologii, românii ar putea petrece noapte dintre ani la temperaturi de -25 de grade celsius. Potrivit previziunilor meteorologilor, Vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului de prognoză, iar pe 31 decembrie şi 1 ianuarie nopţile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -14... - 11 grade, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ -8 grade Celsius în ultima zi a anului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii