Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Facturile la energia electrică, mai mari de la 1 ianuarie

ro

25 Dec, 2014 16:43 1165 Marime text
Facturile la energia electrică vor fi mai mari de la 1 ianuarie 2015 când taxa de cogenerare se majorează cu peste 80%. În prezent, fiecare consumator plăteşte aproximativ 10 lei pe fiecare megawatt-oră, printr-un ordin dat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei în luna iunie. Dar de la anul, tariful va creşte la peste 18 lei pe megawatt-oră. Măsură îi va afecta în mod special pe consumatorii industriali.

Pentru o factură lunară de 100 de kilowatti-oră, adică atât cât ar reprezenta consumul mediu pentru un român, contribuţia lunară creşte cu aproximativ un leu. Mai precis de la 1,22 cât este în prezent, la 2,24 de lei. Ceea ce n-ar fi o problemă pentru oamenii de rând, însă adevărata povară apare la consumatorii industriali.

De exemplu, pentru Alro Slatina, care are un consum anul de 3 Terra watti-oră, factura va avea o plată suplimentară de 30 de milioane de lei. Şi asta pentru că taxa de cogenerare eficientă va creşte cu 83% de la anul, adică 18 lei pentru fiecare Mega watt-oră.

Aceeaşi valoare a avut-o şi până la jumătatea acestui an, însă de la 20 iunie, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a redus taxa la jumătate în urma discuţiilor purtate de consumatorii industriali şi reprezentanţii Guvernului. Însă de la 1 ianuarie 2015, ea va reveni la valoarea iniţială.

Taxa a fost introdusă în aprilie 2011 şi reprezintă o sursă de finanţare pentru toţi producătorii de energie în cogenerare, cum sunt multe CET-uri, pentru a stimula investiţii în modernizarea instalaţiilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii