Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen Dan cere structurilor MAI să fie pregătite de intervenție în județele aflate sub cod portocaliu

ro

10 Jan, 2017 20:16 2089 Marime text
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a cerut astăzi structurilor MAI din cele șapte județe care se vor afla sub cod portocaliu - Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău și Vrancea - să fie pregătite pentru intervenție, să răspundă la apel și să comunice permanent pentru a gestiona eficient și organizat problemele din teren.
 

„Orice situație semnalată în care viața persoanelor este în joc este prioritatea dumneavoastră. Vă solicit să comunicați permanent unii cu alții pentru a interveni organizat și eficient, indiferent din ce instituție faceți parte. Dacă aveți semnale că circulația este redusă și că vizibilitatea pe anumite segmente de drum nu se realizează în condiții de siguranță, vă rog să închideți din timp drumurile și decizia să fie una rapidă, asigurându-vă totodată că pe tronsoanele închise nu se află persoane sau autovehicule", a solicitat ministrul, în videoconferința privind gestionarea efectelor meteo, desfășurată la MAI, informează Agerpres.


Ea a cerut ca decizia pentru închiderea căilor rutiere să fie luată cu operativitate, iar deszăpezirea să fie organizată în mod integrat.
 

„Odată cu această decizie, se impune deplasarea unor echipaje pentru verificarea traseului și luarea măsurilor de evacuare sau relocare în puncte de siguranță. Pe traseele închise e necesară identificarea tuturor punctelor de contact unde pot staționa. De asemenea, intervenția de deszăpezire trebuie organizată în mod integrat. Ministerul Transporturilor, MAI și autoritățile locale — pentru că atenția și concentrarea noastră, a resurselor în principal, trebuie să privească și să fie orientate în scopul salvării persoanelor aflate în dificultate și crearea unor căi de acces către localitățile izolate", a spus Carmen Dan. 


Ministrul a subliniat că trebuie create culoare unice de circulație rutieră, care să lege principalele localități. "Ne interesează ca realizarea intervențiilor de către echipele specializate ale operatorilor de energie să aibă acces ușor în scopul reconectării utilizatorilor", a mai spus ministrul.

Totodată, Carmen Dan a subliniat necesitatea unei comunicări eficiente între toate structurile cu responsabilități în cunoașterea intervențiilor, dar și a stadiului acestora, în situații dificile, precum intervențiile pe autostradă, care trebuie să fie cunoscute inclusiv la nivelul prefecților și polițiilor județene.
 

„Îmi doresc ca reprezentanții ministerelor, care sunt în Centrul Național de Conducere Integrată, să fie pregătiți în acest sens, să obțină și să furnizeze cu operativitate datele necesare și să fie învestiți cu autoritatea necesară pentru impunerea măsurilor din competență stabilite. Asta înseamnă că trebuie să comunice nemijlocit cu factorii de decizie. Celelalte structuri — SNCFR, Autoritatea Navală Română, Ministerul Educației—, care nu sunt reprezentate în Centrul Național de Conducere Integrată, trebuie să comunice din oficiu punctele de contact pentru relaționare, în special cele care nu au organizate centre operaționale", a precizat ministrul Afacerilor Interne.


De asemenea, a adăugat ea, sistemul de raportare a datelor trebuie stabilit în mod unitar cu aceeași periodicitate și trebuie corelat inclusiv cu strategia de comunicare publică.
 

„Propunerea noastră este ca toate instituțiile implicate să facă raportări în mod unitar și recomandarea ar fi să facem aceste comunicări o dată la trei ore", a mai spus ministrul. 


La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că, în perioada următoare, pentru zonele afectate de codul portocaliu și codul galben, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a mobilizat 1.017 utilaje și cantitățile de materiale antiderapant necesare. De asemenea, potrivit ministrului Transporturilor, au fost mobilizați peste 900 de angajați ai CFR pentru a interveni, iar pe perioada codului portocaliu vor fi introduse locomotive Diesel în locul celor electrice. 

Și ministrul Energiei, Toma Petcu, a susținut că sunt rezerve suplimentare pentru energie electrică, termică și de gaze. "Suntem pregătiți să avem sistemul energetic echilibrat, avem rezerve suplimentare pentru energie electrică, termică și de gaze, să putem furniza. Nu au fost probleme. (...) Probabil că pe rețelele de înaltă și medie, care sunt mai grele, vor acumula destulă ploaie înghețată și este posibil să fie deconectate, de aceea am atenționat și Transelectrica să fie pregătită în permanență pentru intervenție. Avem dispoziții clare și către operatorii și distribuitorii de gaze", a precizat Toma Petcu.

Toate informațiile privitoare la evoluția vremii le puteți găsi pe www.ziuaconstanta.ro


Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii