Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasilica Mitrea invită cititorii să reflecteze asupra creaţiilor sale - „Întotdeauna când scriu mă gândesc la ei, de aceea cărţile mele cuprind probleme de viaţă“ (galerie foto)

ro

17 May, 2017 00:00 2872 Marime text
Muzeul Marinei Române din Constanţa a fost gazda întâlnirii autoarei Vasilica Mitrea cu cititorii ei, în faţa cărora şi-a lansat noile sale lucrări: „Detenţie şi iertare“ şi „Antologie jurnalistică“, volumul V. La lansare au fost invitate, în vederea aprecierii critice a cărţilor, prof. univ. dr. Olga Duţu, prof. dr. Alexandra Munteanu, prof. Arşaluis Gurău şi preşedintele Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, Diana Ciugureanu Zlatan.

La o vârstă înaintată, autoarea scrie cărţi pe bandă rulantă! 

Ideile conturate, de-a lungul timpului, în conceperea şi elaborarea a 16 cărţi, din 2007 până în prezent, au fost materializate în faţa calculatorului, spaţiul potrivit în care scriitoarea îşi aşterne fiecare gând. Lucrările sale, deşi nu au fost tipărite în tiraje ameţitoare, sunt suficient de căutate de către intelectuali din toată ţara.
 
Din experienţa acumulată de-a lungul atâtor ani, prin participarea anuală la simpozioanele internaţionale de la Piteşti, intitulate „Experimentul Piteşti, reeducare prin tortură“, se naşte lucrarea „Detenţie şi iertare“. Cartea se concentrează pe destinul tragic al celor peste două milioane de deţinuţi şi deportaţi politici din închisorile comuniste româneşti. Ca urmare a analizării fenomenului Piteşti, a rezultat „o carte emoţionantă, o lucrare ce readuce în memoria celor care au trăit acele vremuri sau povesteşte pentru cei care aud, pentru prima dată, întâmplări de un tragism uriaş, mai puţin cunoscute, într-un moment important al zbuciumatei istorii a poporului român“, aşa cum a mărturisit Aurel Lăzăroiu, coordonator al Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu“ din cadrul Cercului Militar Constanţa.
 
La rândul său, prof. univ. dr. Olga Duţu apreciază perspectiva autoarei asupra subiectului, susţinând: „Am fost impresionată atât de viziunea naţională asupra fenomenului Piteşti, dar mai ales de interesul fie pentru reprezentanţii locali din Dobrogea, din Constanţa, condamnaţi politic, fie pentru oamenii maturi care, evocând acele vremuri, nu-şi puteau stăpâni lacrimile nici în zilele noastre. E o carte plină de adevăr, dar şi de dramatism“.

Cititorul, participant în actul creaţiei 

O altă apreciere a lucrării „Detenţie şi iertare“ este caracterizată prin noua abordare a subiectului şi prin raportarea autoarei la cititor ca la un participant la creaţie, creator de sensuri, prin aceea că are misiunea de a gândi şi de a înţelege mesajele transmise. În acest sens, prof. Arşaluis Gurău consideră că „Vasilica Mitrea vorbeşte despre educaţie prin tortură, subliniind puncte de vedere, mărturisiri ale unor supravieţuitori, puţini, de altfel, îndeosebi cu opinii ale unor contemporani de-ai noştri cu funcţii şi însărcinări, despre care credem că nu s-au achitat corect. Creează, astfel, un mozaic original din aceste puncte de vedere“.
 
Contribuţia cititorului la creaţie se remarcă prin înţelegerea operei, prin înţelesurile pe care el le oferă, în raport cu cele gândite de scriitor. „Se constată că obiectul investigaţiei este detenţia cu toate formele ei înfricoşătoare, pe care scriitoarea le evocă tocmai pentru a fi cunoscute şi niciodată repetate, aşa cum ne explică în argument. Cititorul este pus în temă, să cunoască, să înţeleagă, să judece în ce măsură se poate ierta. De altfel, în cărţile Vasilicăi Mitrea mereu există ceva provocator care să-l atragă şi să-l includă pe cititor în actul creaţiei, să-l oblige în a avea o atitudine activă şi responsabilitate în faptele narate“, a adăugat prof. Arşaluis Gurău.
 
Ca o completare la aprecierile făcute pe tema lucrării Vasilicăi Mitrea, preşedintele Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, Diana Ciugureanu Zlatana remarcat că „autoarea este o misionară care îşi cunoaşte rolul, îmbinând misiunea literară cu cea jurnalistică şi reuşind să surprindă esenţa faptelor, într-o societate în care oamenii erau ostaticii timpurilor. Le era teamă şi să gândească, nu numai să vorbească“.

Vasilica Mitrea, ucenic în jurnalism 

În ceea ce priveşte „Antologia jurnalistică“, lucrare ce cuprinde articole de interes cultural, fie semnate de Vasilica Mitrea în calitate de jurnalist, fie preluate din alte publicaţii, se observă intenţia scriitoarei de a-şi păstra materialele vii, mereu actuale, prin culegerea şi ataşarea lor în carte. „În timp ce textul jurnalistic este apreciat la momentul apariţiei, cartea se citeşte, se reciteşte, este nemuritoare“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, autoarea Vasilica Mitrea.
 
Îmbinarea textului jurnalistic cu cel literar a stârnit curiozitatea şi aprecierea criticilor săi: „Pe Vasilica Mitrea, în volumul V al antologiei, o văd ca pe un ucenic în jurnalism. Am fost martoră la procesul culegerii informaţiilor sau la conceperea cărţii, născută pe baza notiţelor consemnate de la evenimentele culturale la care participă. Autoarea are seriozitatea de a marca în scris, sintetic, fiecare dintre aceste evenimente şi, dacă ne gândim bine, este un cronicar al vremii noastre“, mărturiseşte prof. univ. dr. Olga Duţu.
 
Procesul de durată şi de migală în urma căruia au luat naştere operele scriitoarei a fost apreciat de prof. dr. Alexandra Munteanu, care constată că „Vasilica Mitrea are îngăduinţa timpului şi a gândului în scrierile sale“. „Demonstrează cu eleganţă, reverenţă şi bun-simţ abordarea personalităţilor. Apreciez acest stil discret, onest cu care dezbate problematica propusă. «Antologia jurnalistică» este suma mai multor gânduri şi intenţii, reunite în mai multe articole, cu o serie largă de referinţă“, a completat aceasta.

Vasilica Mitrea îşi invită cititorii la reflecţie 

Mesajul pe care autoarea îl transmite cititorilor ei se conturează prin invitaţia la cunoaştere, reflecţie şi meditaţie: „Despre iertare trebuie să gândească cititorul cum, cât şi dacă se poate ierta. Îmi doresc ca cititorul să rămână pe gânduri, să reflecteze asupra conţinutului şi să reţină esenţa lui, după ce lecturează. Întotdeauna când scriu mă gândesc la cititor, de aceea cărţile mele cuprind probleme de viaţă“, a mărturisit scriitoarea.
 
Florina NĂNESCU este studentă a Facultăţii de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“, Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii