Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub aceeaşi cupolă a Muzeului de Istorie - tolba de vânătoare a lui Ceauşescu şi tablouri semnate de Ştiubei, Pallady şi Petraşcu (galerie foto)

ro

16 Jul, 2015 00:00 4033 Marime text
O aventură pe mări învolburate, urmată de o expediţie cinegetică. Este povestea pe care o spun exponatele găzduite, începând de ieri, de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Mai precis, Casa de licitaţii Artmark expune, până astăzi, la ora 19.00, în sala „Adrian Rădulescu“ a muzeului, iar de vineri până duminică, la hotelul Vega din Mamaia, o colecţie impresionantă de pictură şi o colecţie restrânsă de whisky-uri rare, toate în cadrul unei expoziţii inedite - „Cinegetică şi Navigaţie“.

„Toate pânzele sus“, carte ilustrată de Dimitrie Ştiubei


Cele mai multe lucrări expuse sunt semnate de Dimitrie Ştiubei, marinarul-pictor. Născut în 1901, la Bacău, primele acuarele care au ca temă marea le va picta la 15 ani, din amintirile de la Techirghiol, unde mergea vara, cu familia. În ciuda voinţei tatălui, care dorea ca fiul său talentat la desen să devină arhitect, tânărul Ştiubei se înscrie, în 1919, la cursurile Şcolii de Artilerie Geniu şi Marină din Bucureşti. Însă, după ce, un an mai târziu, şcoala se descentralizează, tânărul Ştiubei vine la Constanţa, astfel încât, în 1921, este absolvent al primei promoţii a Şcolii Navale. A ilustrat cărţi printre care „Toate pânzele sus“, de Radu Tudoran, „Însemnările unui marinar“, de comandor Nicolae Ionescu Johnson, şi „Epopeea Navelor“. În 1948, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici, după ce, în urmă cu doi ani, se retrăsese din cariera militară. La vârsta de 85 de ani, se stinge din viaţă cel care, cu prilejul expoziţiei din 1970, de la galeria Duncan din New York, era catalogat de Herald Tribune ca fiind „ultimul şi cel mai mare pictor de marine din epoca noastră“.
 
Cea mai scumpă piesă expusă însă este un tablou de Gheorghe Petraşcu - „Veneţia” -, având o valoare estimativă ce ajunge la 18.000 de euro. De asemenea, opere de excepţie ale lui Theodor Pallady sau Sabin Bălaşa sunt expuse la Constanţa, urmând ca la sfârşitul acestei săptămâni să fie licitate.
 
„Există şi lucrări create la Constanţa sau la Balcic, după cum există şi altfel de obiecte care ţin de arealul nostru, obiecte care ţin de marinărie şi de vânătoare, pentru că la Constanţa se şi vâna odinioară şi se vânează şi acum. Sunt câteva vedete ale licitaţiei care va urma, şi mă refer la Petraşcu şi Pallady, numind prin cei doi pictori două dintre cele mai înalte vocaţii artistice din perioada interbelică. Doritorii au gusturi diferite, avem câte ceva pentru fiecare gust, dar, din punctul meu de vedere, lucrurile cele mai importante mi se par tablourile“, a declarat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, invitat special la vernisajul expoziţiei de ieri, de la MINA Constanţa.

Tolba de vânătoare a lui Ceauşescu, colecţii de whisky şi… un autoturism


 Nu doar tablouri care înfăţişează, în marea lor majoritate, peisaje marine pot fi admirate şi chiar licitate, ci şi obiecte de vânătoare, unele aparţinând fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Dintre acestea, amintim o tolbă de vânătoare, din piele, ce a aparţinut fostului şef de stat, cu monogramă sculptată în os, însoţită de certificat RAPPS. Deşi se ştie că prefera vânatul mare, Ceauşescu organiza în fiecare iarnă partide de vânătoare iniţiatice, de fazani, pentru diplomaţii străini acreditaţi în România. Tolba putea conţine dispozitive pentru confecţionarea cartuşelor, cornul de vânătoare sau alte obiecte a căror valoare o cunosc pasionaţii de cinegetică şi colecţionarii. O altă piesă interesantă, care însă nu este expusă în muzeu, este un automobil off-road - Land Rover Serie IIA, având ca preţ de pornire, în cadrul licitaţiei, 7.500 de euro.
„Suntem într-o colaborare inedită cu Galeria Artmark. Azi, suntem limitaţi la această sală, sperăm ca altă data să avem mai mult spaţiu dedicat unor astfel de expoziţii“, a declarat directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.
 
„Suntem la Constanţa şi anul acesta, unde am venit cu această licitaţie de cinegetică şi navigaţie. Exponatele au o istorie, un trecut şi vă invit să aflaţi şi viitorul lor, care se va decide duminică, la licitaţie. Cele mai scumpe obiecte sunt cele de artă plastică, dar avem şi obiecte decorative cu diverse motive vânătoreşti şi chiar o colecţie de whisky-uri, pe care le-am alăturat uşor acestor domenii, fiind în principal preocupări bărbăteşti“, a explicat Adina Matei, comisar de licitaţie, reprezentantul Casei Artmark.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii