Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare la Muzeul de Istorie Constanța Revista „Pontica“, la semicentenar (document)

ro

14 Mar, 2018 00:00 2408 Marime text

„Pontica“, prestigioasa publicație anuală a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în paginile căreia se reflectă sesiunea științifică internațională cu același nume, a ajuns la semicentenar. Adică 50 de ani de apariție neîntreruptă, din 1968 până în prezent, indiferent de vicisitudinile pe care le-a întâmpinat cultura tomitană.

 
Cel de-al 50-lea număr al anuarului va fi lansat luni, 19 martie, de la ora 12.00, în aula „Adrian Rădulescu“ a MINAC. Acesta reunește în paginile sale comunicările științifice ale sesiunii „Pontica“ din 2017.
 
„În jumătate de veac, revista «Pontica» a devenit, împreună cu Sesiunea Internațională cu același nume, cartea de vizită a activității științifice a MINAC. Numerele apărute ajung în fiecare an în bibliotecile a peste 200 de instituții prestigioase de specialitate din străinătate - institute de arheologie, universități, muzee -, revista fiind indexată în baze de date internaționale precum ERIH Plus, IndexCopernicus și SCIPIO. Recunoașterii internaționale i se alătură cea națională, «Pontica» fiind una dintre puținele publicații longevive și de valoare pentru domeniul arheologiei și istoriei spațiului dintre Dunăre și mare, catalogată în categoria B în sistemul CNCS“, au transmis reprezentanții MINAC.
 
Revista se deschide, așa cum e firesc, cu „Anniversaria“, secțiune care evocă momente din istoria sesiunii și a anuarului „Pontica“.
„Următoarele secțiuni cuprind studii valoroase privind istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: Historica (culte pre-romane în zona Mării Negre, istorie militară și creștină în perioada bizantină timpurie și elemente de cartografie și geografie istorică în perioada bizantină), Archaeologica (preistorie, ceramologie, arheologie funerară, piese din metal și prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină și medievală), Epigraphica (epigrafie amforică, inscripții grecești și latine inedite, dar și unele publicate anterior și revizuite), Auxiliaria (aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie, analize ADN și implicația pe care o au în cercetarea istorică, noi proiecte de cercetare și metode de restaurare), Nomismata (istorie monetară în perioadele elenistică, medievală și modernă).
 
Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate, cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului, precum și cu texte biografice despre și în memoria celor care au părăsit scena arheologiei românești în anul care a trecut. O secțiune separată, Honorifica Verba, este dedicată arheologului constănțean Ghiorghe Papuc și omagiază activitatea sa, de peste 40 de ani, în cadrul MINAC“, au mai precizat reprezentanții muzeului constănțean.
 
Numărul aniversar al revistei „Pontica“ are aprox. 700 de pagini, fiind tipărit de SC Infcon SA Constanța, în condiții tehnice de calitate. Publicația se adresează unui public larg avizat, preocupat de istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic și egeean.
 
În secțiunea „Documente“ găsiți cuprinsul revistei „Pontica“.
 
Sursa foto: MINAC
 
Citește și:
 
Cartea de vizită a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în lume. „Pontica“, la semicentenar (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii