Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lege privind declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii române

ro

10 Apr, 2021 02:45 2994 Marime text
  • Se instituie anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” în România.

În Monitorul Oficial al României numărul 371 din 9 aprilie a fost publicată Legea numărul 65pentru instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii române.

În acest sens Se instituie anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” în România.

Cu prilejul sărbătoririi „Anului Tudor Vladimirescu” se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu și care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și/sau financiar, după caz, pentru programe de promovare a „Anului Tudor Vladimirescu”.

Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programul zilei aspecte de la
evenimentele ocazionate de sărbătorirea „Anului Tudor Vladimirescu”.

Se declară erou al națiunii române Tudor Vladimirescu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul lui din timpul Revoluției din 1821. 

Se declară eroină a națiunii române Ecaterina Teodoroiu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial.


Ceremoniile se vor desfășura anual, în data de 23 ianuarie, respectiv 22 august, și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific. 

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor în limita alocărilor bugetare.

Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programul zilei aspecte de la evenimentele ocazionate de la manifestările dedicate acestor sărbători.

Trebuie făcută precizarea că, începând cu data de 16 aprilie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic monede din aur, argint, tombac cuprat și alamă pentru colecționare cu tema 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu.

Monedele cu tema 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sursa foto: BNR
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii