Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima pictură originală a Regelui Carol I, descoperită în Biserica Adormirea Maicii Domnului 1 din Constanța (galerie foto + video)

ro

16 Jul, 2021 00:00 4919 Marime text

 
  • În timpul lucrărilor de restaurare ale Bisericii Adormirea Maicii Domnului a fost descoperită o pictură originală din anul 1910 a Regelui Carol I.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Constanța este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Constanța. A fost construită între anii 1905-1911, după proiectul inginerului Polizu. În anul 2021, s-a descoperit, printre multe picturi originale, icoane originale, dar și alte elemente bisericești, întregul portret al Regelui Carol I care, după cum spune preotul Mihai Jan, „de azi înainte va participa la fiecare slujbă alături de zecile de enoriași care vin.“

„Întreaga restaurare, acum patru ani a început, după ce am făcut documentația, avizele de la Ministerul Culturii și toate celelalte. Am început lucrarea și foarte, foarte mulți oameni ne-au sprijinit, în special au fost foarte mulți donatori din rândul enoriașilor, credincioșilor nu numai din parohia noastră, ci din toată Constanța. De asemenea am primit ajutoare și din partea Guvernului României și din partea Primăriei. “, a povestit pentru ZIUA DE CONSTANȚA  părintele Mihai Jan.


Este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Constanța. Enoriașii vin în număr mare să se închine la icoanele care dăinuiesc în lăcașul de cult încă de la începutul acestuia. Au fost achiziționate din Imperiul Austro-Ungar, dintr-o comună. Picturile au fost oprite la vama din Brașov și s-au plătit câte 50 de bani pe kilogram, ne-a mai povestit preotul Mihai Jan.
 

„Din câte știu eu, cunosc majoritatea bisericilor din Constanța, este singura care îl are pe Regele Carol pictat în biserică și deasemenea, nu peste mult timp, avem și un policandru pentru care avem dovezi că este donat chiar de către regină. Ceva așa, unicat, să zic, este și fondul sfinților, este chiar din foiță de argint. Erau trei mâini pictate peste el, o culoare verde închis.“


 Citește și:

#DobrogeaDigitală: Istoria din spatele „Edificiului cu mozaic“ din Tomis (galerie foto)

#DobrogeaDigitală: Monumentul Victoriei de la Adamclisi – Trofeul lui Traian din Dobrogea


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii